Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Spaghetti al Proscitutto di Parma olive verdi naturali
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 60102" data-attributes="member: 49"><p><strong>Spaghetti z szynką parmeńską i świeżymi oliwkami</strong> </p><p> </p><p>500 g makaronu spaghetti, </p><p>100 g Prosciutto di Farma (szynki parmeńskiej),</p><p>100 g zielonych świeżych oliwek,</p><p>50 g startego sera Parmigiano Reggiano (parmezanu),</p><p>50 g śmietany,</p><p>5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine</p><p>2 ząbki czosnku, </p><p>1 łyżka wazowa wody z gotowania makaronu,</p><p>2 listki świeżej bazylii,</p><p>jedna ostra papryczka,</p><p>sól do smaku.</p><p></p><p> Na patelni podgrzać oliwę i na wolnym ogniu usmażyć czosnek uważając, by się nie przypalił.Zdjąć patelnię z ognia, dodać listki bazylii, papryczkę, oliwki bez pestek, szynkę parmeńską pokrojoną w paski i śmietanę, a następnie wszystko dokładnie połączyć. W międzyczasie ugotować spaghetti w dużej ilości wody z dodatkiem soli. Odlać makaron, kiedy jest jeszcze lekko twardawy (&#8222;al dente) i przełożyć na patelnię z sosem. Dodać łyżkę wody z gotowania i pozostawić na chwilę na silnym ogniu, aby makaron nabrał smaku, mieszając, aż woda całkiem odparuje. Po zdjęciu z ognia posypać startym parmezanem i podawać gorące</p><p></p><p>wg. ICE Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 60102, member: 49"] [B]Spaghetti z szynką parmeńską i świeżymi oliwkami[/B] 500 g makaronu spaghetti, 100 g Prosciutto di Farma (szynki parmeńskiej), 100 g zielonych świeżych oliwek, 50 g startego sera Parmigiano Reggiano (parmezanu), 50 g śmietany, 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 2 ząbki czosnku, 1 łyżka wazowa wody z gotowania makaronu, 2 listki świeżej bazylii, jedna ostra papryczka, sól do smaku. Na patelni podgrzać oliwę i na wolnym ogniu usmażyć czosnek uważając, by się nie przypalił.Zdjąć patelnię z ognia, dodać listki bazylii, papryczkę, oliwki bez pestek, szynkę parmeńską pokrojoną w paski i śmietanę, a następnie wszystko dokładnie połączyć. W międzyczasie ugotować spaghetti w dużej ilości wody z dodatkiem soli. Odlać makaron, kiedy jest jeszcze lekko twardawy („al dente) i przełożyć na patelnię z sosem. Dodać łyżkę wody z gotowania i pozostawić na chwilę na silnym ogniu, aby makaron nabrał smaku, mieszając, aż woda całkiem odparuje. Po zdjęciu z ognia posypać startym parmezanem i podawać gorące wg. ICE Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Spaghetti al Proscitutto di Parma olive verdi naturali
Top
Bottom