Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Spaghetti alla Caruso
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1418149" data-attributes="member: 10341"><p>Zazwyczaj kupuję oryginalne włoskie makarony, bo dla mnie łatwiej ugotować je<em> al dente.</em> Z makaronów spaghetti polecam bucatini, takie z dziurką w środku. Świetnie nadaje się do sosów i lepiej je &quot;zbiera&quot; niż inne makarony. Przepis na dzisiejsze spaghetti zaczerpnęłam z &quot;Kuchni czosnkowej&quot; Anny Marii Jung. A dlaczego z czosnkowej? Zaraz się o tym przekonacie. Podam jako danie obiadowe dla 4 osób.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>- </strong>50 dkg spaghetti</p><p>- 40 dkg pieczarek</p><p>- 4 szalotki (lub dymki bez szczypiorów, albo po prostu małe cebulki, może być i duża cebula)</p><p>- 8 pomidorów (ja biorę 2 puszki pomidorów krojonych)</p><p>- 8 ząbków czosnku ( i tu jest kuchnia czosnkowa, ja daję 2 ząbki, kto chce może więcej)</p><p>- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki</p><p>- 2 - 3 łyżki oliwy</p><p>- sól, pieprz</p><p></p><p>Pieczarki czyścimy, wycierając je wilgotnym ręcznikiem papierowym. Nie myjemy w dużej ilości wody, żeby nie nasiąknęły zbytnio wilgocią. Następnie kroimy je w plasterki razem z nóżkami. U mnie w pobliskim sklepie sprzedają na ofoliowanych tackach już pokrojone, więc korzystam z tego udogodnienia. </p><p>Cebule obieramy i siekamy (nie musi być bardzo drobna), natomiast bardzo drobno siekamy czosnek. Na średnim ogniu, na rozgrzanej na patelni oliwie, smażymy przez 10 minut cebulę, czosnek i pieczarki, mieszajac od czasu do czasu, aż do uzyskania złocistego koloru. Wtedy dodajemy pomidory, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy dalsze 6 - 8 minut. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i posypujemy natką. </p><p>W dużym garnku powinniśmy już mieć przygotowany osolony wrzątek, do którego wkładamy spaghetti i gotujemy je wg przepisu <em>al dente. </em>Po odcedzeniu makaron wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy sos, mieszamy z makaronem i podajemy do stołu. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1418149, member: 10341"] Zazwyczaj kupuję oryginalne włoskie makarony, bo dla mnie łatwiej ugotować je[I] al dente.[/I] Z makaronów spaghetti polecam bucatini, takie z dziurką w środku. Świetnie nadaje się do sosów i lepiej je "zbiera" niż inne makarony. Przepis na dzisiejsze spaghetti zaczerpnęłam z "Kuchni czosnkowej" Anny Marii Jung. A dlaczego z czosnkowej? Zaraz się o tym przekonacie. Podam jako danie obiadowe dla 4 osób. [B]Składniki - [/B]50 dkg spaghetti - 40 dkg pieczarek - 4 szalotki (lub dymki bez szczypiorów, albo po prostu małe cebulki, może być i duża cebula) - 8 pomidorów (ja biorę 2 puszki pomidorów krojonych) - 8 ząbków czosnku ( i tu jest kuchnia czosnkowa, ja daję 2 ząbki, kto chce może więcej) - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2 - 3 łyżki oliwy - sól, pieprz Pieczarki czyścimy, wycierając je wilgotnym ręcznikiem papierowym. Nie myjemy w dużej ilości wody, żeby nie nasiąknęły zbytnio wilgocią. Następnie kroimy je w plasterki razem z nóżkami. U mnie w pobliskim sklepie sprzedają na ofoliowanych tackach już pokrojone, więc korzystam z tego udogodnienia. Cebule obieramy i siekamy (nie musi być bardzo drobna), natomiast bardzo drobno siekamy czosnek. Na średnim ogniu, na rozgrzanej na patelni oliwie, smażymy przez 10 minut cebulę, czosnek i pieczarki, mieszajac od czasu do czasu, aż do uzyskania złocistego koloru. Wtedy dodajemy pomidory, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy dalsze 6 - 8 minut. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i posypujemy natką. W dużym garnku powinniśmy już mieć przygotowany osolony wrzątek, do którego wkładamy spaghetti i gotujemy je wg przepisu [I]al dente. [/I]Po odcedzeniu makaron wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy sos, mieszamy z makaronem i podajemy do stołu. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Spaghetti alla Caruso
Bottom