- Wrz 16, 2004
- 886
- 0
- 0
Spaghetti siciliana
400 g pomidorów z puszki
(najlepiej podłużnych)
sól
1 ząbek czosnku
5 listków bazylii
świeżo mielony pieprz
250 g spaghetti
3 łyżki oliwy z oliwek
50 g tartego parmezanu
Połowę pomidorów z puszki pokroić w drobną kostkę, resztę przetrzeć przez sito i lekko posolić. Dodać czosnek i połowę listków bazylii. Co jakiś czas mieszając gotować na niewielkim ogniu przez ok. 1/2 godz., aż woda z pomidorów częściowo odparuje, a sos uzyska odpowiednią konsystencję. Doprawić pieprzem. Dodać oliwę. Wymieszać.
W międzyczasie ugotować spaghetti "al dente" przelać je zimną wodą i odcedzić. Makaron wrzucić na sos, wymieszać, posypać startym parmezanem. Udekorować pozostałymi listkami bazylii.
400 g pomidorów z puszki
(najlepiej podłużnych)
sól
1 ząbek czosnku
5 listków bazylii
świeżo mielony pieprz
250 g spaghetti
3 łyżki oliwy z oliwek
50 g tartego parmezanu
Połowę pomidorów z puszki pokroić w drobną kostkę, resztę przetrzeć przez sito i lekko posolić. Dodać czosnek i połowę listków bazylii. Co jakiś czas mieszając gotować na niewielkim ogniu przez ok. 1/2 godz., aż woda z pomidorów częściowo odparuje, a sos uzyska odpowiednią konsystencję. Doprawić pieprzem. Dodać oliwę. Wymieszać.
W międzyczasie ugotować spaghetti "al dente" przelać je zimną wodą i odcedzić. Makaron wrzucić na sos, wymieszać, posypać startym parmezanem. Udekorować pozostałymi listkami bazylii.