Spaghetti siclliana

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Spaghetti siciliana

400 g pomidorów z puszki
(najlepiej podłużnych)
sól
1 ząbek czosnku
5 listków bazylii
świeżo mielony pieprz
250 g spaghetti
3 łyżki oliwy z oliwek
50 g tartego parmezanu

Połowę pomidorów z puszki pokroić w drobną kostkę, resztę przetrzeć przez sito i lekko posolić. Dodać czosnek i połowę listków bazylii. Co jakiś czas mieszając gotować na niewielkim ogniu przez ok. 1/2 godz., aż woda z pomidorów częściowo odparuje, a sos uzyska odpowiednią konsystencję. Doprawić pieprzem. Dodać oliwę. Wymieszać.
W międzyczasie ugotować spaghetti "al dente" przelać je zimną wodą i odcedzić. Makaron wrzucić na sos, wymieszać, posypać startym parmezanem. Udekorować pozostałymi listkami bazylii.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy