Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Spaghetti w sosie pomidorowo - sojowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 989168" data-attributes="member: 2755"><p>Inspiracją był przepis z książki &quot;Smaczne potrawy z makaronu&quot; na makaron z takim sosem, ale zawierający jeszcze m.in. bakłażana. Zmodyfikowałam troszkę (dodałam kostkę sojową, zrezygnowałam z rozmarynu, masła itp) i wyszło mi bardzo smaczne danie.</p><p></p><p>500 g spaghetti</p><p>1 łyżka oliwy + 2 łyżki sosu sojowego</p><p></p><p>600 g pomidorów z puszki (u mnie krojone)</p><p>75 g kostki sojowej</p><p>50 ml sosu sojowego</p><p>1 pikantna papryczka</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>gałązka tymianku</p><p>oliwa z oliwek</p><p></p><p>Papryczkę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy drobno. Czosnek miażdżymy, obieramy i drobno siekamy. Gałązkę tymianku oskubujemy z listków, zostawiamy listki.</p><p></p><p>Wstawiamy wodę na makaron. Do wody dodajemy 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki sosu sojowego.</p><p></p><p>W głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Na oliwę wrzucamy papryczkę, czosnek i tymianek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy sos sojowy (50 ml). Podgrzewamy około minuty, po czym wlewamy pomidory.</p><p></p><p>Sos pomidorowo - sojowy dusimy przez jakieś 15 minut, po czym wrzucamy do niego ugotowaną kostkę sojową. Dusimy kolejne 5 minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dodać łyżkę lub dwie wody z gotowania makaronu.</p><p></p><p>Odcedzamy makaron, wrzucamy go na patelnię do sosu. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy całość jeszcze przez moment.</p><p></p><p>PS: Porcja na zdjęciu jest posypana tartym serem, ale ja jadłam bez sera i moim zdaniem można się całkowicie bez niego obyć.</p><p></p><p>[ATTACH=full]53688[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 989168, member: 2755"] Inspiracją był przepis z książki "Smaczne potrawy z makaronu" na makaron z takim sosem, ale zawierający jeszcze m.in. bakłażana. Zmodyfikowałam troszkę (dodałam kostkę sojową, zrezygnowałam z rozmarynu, masła itp) i wyszło mi bardzo smaczne danie. 500 g spaghetti 1 łyżka oliwy + 2 łyżki sosu sojowego 600 g pomidorów z puszki (u mnie krojone) 75 g kostki sojowej 50 ml sosu sojowego 1 pikantna papryczka 2 ząbki czosnku gałązka tymianku oliwa z oliwek Papryczkę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy drobno. Czosnek miażdżymy, obieramy i drobno siekamy. Gałązkę tymianku oskubujemy z listków, zostawiamy listki. Wstawiamy wodę na makaron. Do wody dodajemy 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki sosu sojowego. W głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Na oliwę wrzucamy papryczkę, czosnek i tymianek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy sos sojowy (50 ml). Podgrzewamy około minuty, po czym wlewamy pomidory. Sos pomidorowo - sojowy dusimy przez jakieś 15 minut, po czym wrzucamy do niego ugotowaną kostkę sojową. Dusimy kolejne 5 minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dodać łyżkę lub dwie wody z gotowania makaronu. Odcedzamy makaron, wrzucamy go na patelnię do sosu. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy całość jeszcze przez moment. PS: Porcja na zdjęciu jest posypana tartym serem, ale ja jadłam bez sera i moim zdaniem można się całkowicie bez niego obyć. [ATTACH=full]53688[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Spaghetti w sosie pomidorowo - sojowym
Top
Bottom