Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Spaghetti w wersji "hot"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1502628" data-attributes="member: 10341"><p>Makarony gotuję często w różnych wersjach, z sosami lub bez, lecz przepisów nie zamieszczam, ponieważ prawie wszystkie pochodzą z MAKARONÓW WIELKIEJ KSIĘGI KUCHARSKIEJ, której nazwisko wydawcy jest zabronione do publikacji. Dzisiaj, ku mojej wielkiej radości, miesięcznik &quot;Kuchnia&quot;, którą prenumeruję, zamieścił dział <strong>viva la pasta!</strong>, a ja natychmiast z tego skorzystałam. Miałam mało czasu i ochotę na coś &quot;ostrego&quot;, więc wybrałam bardzo proste, lecz smaczne danie. Podaję proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 4 łyżki oliwy</p><p>- 3 ząbki czosnku</p><p>- 1/2 papryczki chilli (wzięłam czerwoną, bo tę bardziej lubię)</p><p>- 1 łyżeczka startego imbiru (świeżego)</p><p>- 5 łyżek śmietanki 30 %</p><p>- sól do smaku</p><p>- 40 dkg makaronu spaghetti</p><p>- 1 łyżeczka (herbaciana) skórki drobno otartej z cytryny</p><p></p><p>Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy starty czosnek (ja dokładnie przepuściłam go przez praskę i dodatkowo roztarłam), posiekane chilli i imbir. Można chwilę poddusić. Dodajemy śmietankę, lekko solimy, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Gotujemy makaron według przepisu. Ja najczęściej robię to w dużym garnku, biorąc na każde 10 dkg makaronu 1 litr wody. Makaron wkładam do posolonego wrzątku powoli, by woda nie przestała wrzeć. Gotuję al dente. Odcedzony makaron mieszam z sosem. Następnie gorący natychmiast podaję (najwygodniej na talerzach) i posypuję skórką cytrynową. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1502628, member: 10341"] Makarony gotuję często w różnych wersjach, z sosami lub bez, lecz przepisów nie zamieszczam, ponieważ prawie wszystkie pochodzą z MAKARONÓW WIELKIEJ KSIĘGI KUCHARSKIEJ, której nazwisko wydawcy jest zabronione do publikacji. Dzisiaj, ku mojej wielkiej radości, miesięcznik "Kuchnia", którą prenumeruję, zamieścił dział [B]viva la pasta![/B], a ja natychmiast z tego skorzystałam. Miałam mało czasu i ochotę na coś "ostrego", więc wybrałam bardzo proste, lecz smaczne danie. Podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]- 4 łyżki oliwy - 3 ząbki czosnku - 1/2 papryczki chilli (wzięłam czerwoną, bo tę bardziej lubię) - 1 łyżeczka startego imbiru (świeżego) - 5 łyżek śmietanki 30 % - sól do smaku - 40 dkg makaronu spaghetti - 1 łyżeczka (herbaciana) skórki drobno otartej z cytryny Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy starty czosnek (ja dokładnie przepuściłam go przez praskę i dodatkowo roztarłam), posiekane chilli i imbir. Można chwilę poddusić. Dodajemy śmietankę, lekko solimy, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Gotujemy makaron według przepisu. Ja najczęściej robię to w dużym garnku, biorąc na każde 10 dkg makaronu 1 litr wody. Makaron wkładam do posolonego wrzątku powoli, by woda nie przestała wrzeć. Gotuję al dente. Odcedzony makaron mieszam z sosem. Następnie gorący natychmiast podaję (najwygodniej na talerzach) i posypuję skórką cytrynową. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Spaghetti w wersji "hot"
Bottom