Spaghetti z anchois i kaparami.

choco

Member
Wrz 17, 2004
1,166
1
0
spagetti_z_anchois_i_kaparami.jpg


Makaron spaghetti na dwie osoby.
3 ząbki czosnku
1 ostra papryczka chilli
6 filecików anchois
2-3 łyżeczki posiekanych kaparów
10-15 oliwek pokrojonych na ćwiartki lub połówki
400g pomidórów z puszki
oliwa z oliwek
sól, cukier
suszona lub świeża bazylia


Czosnek, anchois i papryczkę chilli posiekać.
W głębokiej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić posiekany czosnek, papryczkę i anchois.
Chwilkę smażyć.
Dodać pomidory z puszki (jeżeli są w całości, to wcześniej je rozdrobnić). Gotować na małym ogniu około 15 minut. Dodać kapary i oliwki, doprawić solą i odrobiną cukru.
Ugotowany makaron wrzucić do patelni z sosem, dobrze wymieszać, podgrzewać razem z sosem 1-2 minuty.
Posypać bazylią.
Od razu podawać.
 

jo_anna

Member
Paź 28, 2004
578
0
0
Choco, powinnam dostać słuszną reprymendę (co najmniej)
icon_smile.gif

Od dawna spagetti wg Twojego przepisu gości na naszym stole, robiłam je kilkanaście razy i ciągle nam mało
icon_smile.gif

Receptura szybka i prosta w wykonaniu, a efekt wspaniale smakowity
icon_smile.gif

... jakbyś widziała rozanieloną minę mojego męża, gdy po zapachu bezbłędnie odgaduje co będzie na obiad, nie miałabyś wątpliwości, że to jest to, co lubi najbardziej :mrgreen:
 

jo_anna

Member
Paź 28, 2004
578
0
0
kamila, od biedy można filecików anchois nie dawać, ale kapary muszą być obowiązkowo!! :mrgreen: Ja je uwielbiam, mogę jeść prosto ze słoika, lub dodawać do kanapek
icon_smile.gif

A może spróbuj "podnieść" smak pesto bazyliowym i wystarczy
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy