- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0

2 papryki
1 cukinia
2 pomidory
2 ząbki czosnku
oliwa
zioła włoskie, sól
ricotta
papryki upiec na czarno, zeby zdjac z nich skorke. Po zdjeciu skorki pokroic w paski. Cukinie umyć, obrac, pokroic w plastry. Oliwę rozgrzać z 2 ząbkami czosnku w plasterkach (nie przypalic). Pomidory pokroic na ósemki (obrane). Najpierw obsmażyć cukinię, aż będzie al dente, dodać paprykę i pomidory. Posolic, doprawic ziołami wloskimi.
Ricottę (ok 150 g) wymieszac (mozna dodac smietane, pesto albo sos pomidorowy lub kawalki pomidorów z puszki) az bedzie luźna, dodać do warzyw, nie gotować już. Ładnie wymieszac. Dodać ugotowany makaron.Wymieszać. Podawać z rukolą,mozna posypac grana padano albo parmezanem. Można posypać pomidorami suszonymi pokrojonymi w paseczki.