spaghetti z chrupiącymi warzywami i ricottą, czosnkowe

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
makaron5qi.jpg

2 papryki
1 cukinia
2 pomidory
2 ząbki czosnku
oliwa
zioła włoskie, sól
ricotta

papryki upiec na czarno, zeby zdjac z nich skorke. Po zdjeciu skorki pokroic w paski. Cukinie umyć, obrac, pokroic w plastry. Oliwę rozgrzać z 2 ząbkami czosnku w plasterkach (nie przypalic). Pomidory pokroic na ósemki (obrane). Najpierw obsmażyć cukinię, aż będzie al dente, dodać paprykę i pomidory. Posolic, doprawic ziołami wloskimi.
Ricottę (ok 150 g) wymieszac (mozna dodac smietane, pesto albo sos pomidorowy lub kawalki pomidorów z puszki) az bedzie luźna, dodać do warzyw, nie gotować już. Ładnie wymieszac. Dodać ugotowany makaron.Wymieszać. Podawać z rukolą,mozna posypac grana padano albo parmezanem. Można posypać pomidorami suszonymi pokrojonymi w paseczki.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Dlaczego milion? Ja smietane pomijam z urzedu, oliwy minimalna ilosc i jest w porzadku.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Ja, Małgosia Wam mówię, że dobrze mówi Małgosia Małgosi: to wcale nei jest taki kaloryczny makaron (wlasciwie kalorycznosc tu zalezy od oliwy głównie- lae oliwa to dobre kalorie
icon_smile.gif
- a ricotta to bardzo dobry dla ciałka serek - na serwatce-swietne zrodło białka!

Kubanko, i piękne zdjecie!

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
ricotta nie ma aż tak duzo kalorii Malgosiu
Ja, Małgosia Wam mówię, że dobrze mówi Małgosia Małgosi: to wcale nei jest taki kaloryczny makaron
Wczoraj przeglądałam opakowanie po ricottcie i jak byk pisało że 100 gr to aż ponad 600 kalorii. To nie tak mało znowu. :roll:

Może miałam jakąś "lewą" ricottę?
(Santa Lucia Galbani nie może być "lewa" :mrgreen: )

No to jak z tymi kaloriami?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kubanko - moze zobaczyłaś w kilojulach a nie wkaloriach. te 600 klcal jest po prostu niemozliew bo 1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal czyli gdyby składała się z SAMEGO tłuszczu dawałby 800 kcal - te 900 jest NIEMOŻLIWE.

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
O żesz... :shock:
Marghe, fajna tabelka.

No to ja nie wiem, chyba wczoraj upał (którego notabene nad morzem nie ma) rzucił mi się na głowę. :dump: Nie wiem jak czytałam, że wyczytałam 600 kalorii z hakiem...
Może to nie kalorie zatem były...

No to tym bardziej super. Nie będę miała wyrzutów sumienia, przy następnym obiadku z ricottą. :mrgreen:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
A swoją drogą weszłam teraz na tabele kalorii oliwy i ... :shock:
Oliwa z oliwek extra vergine 100gr/900 kalorii. Boszzzz, a ja do sałaty leję oliwy bez umiaru... :roll:
Oj, głupia, głupia ja... :oops:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kubanko, kazdy olekj, poliwa tluszcz, maslo maja mneij wiecej tyle samo, nie ma rady. 1 gram tluszczu to zawsze 9 kilokalorii i tyle.

ale oczywiscie te kalorie z oliwy sa zdrowsze niz z masla, margaryny czy oleju z pestek winogron

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Mam na imie prawie jak siostra Balladyny, plus literka na poczatku.
A co do smietany, to ja ja odrzucam, jak napisalam, z urzedu. Tam, gdzie musi byc, to trudno / a i tam czesto rezygnuje /. Hdzie nie musi, nie. 100ml smietany, ktora mam we Wloszech / a w Polsce macie na pewno lepsza / to ponad 230 kalorii. Zbednych... Wlasnie dlatego nie nalezy narzekac, ze kaloryczne, a obcinac kalorie, bez ktorych mozna sie obyc.
No i odnosnie oliwy: jest bardzo zdrowa, ale nikt nie twierdzi, ze niskokaloryczna.

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
ale oczywiscie te kalorie z oliwy sa zdrowsze niz z masla, margaryny czy oleju z pestek winogron
Szczęśliwie w tym kierunku jestem od dawna uświadomiona. Więc aż tak bardzo się nie przejęłam jednak tymi oliwnymi kaloriami. ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy