Spaghetti z cukinią

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Wegetariańska wersja spaghetti bolognese - i jaka pyszna
icon_smile.gif
Na pewno będzie gościć u mnie regularnie. Przepis z mojego ulubionego czasopisma kulinarnego: Tina Koch&Back-Ideen, August 2009


bolognese.JPG

makaron spaghetti
1 puszka pomidorów
1 średnia marchewka
1 mała cukinia ( lub pół dużej)
1 cebula
czosnek
bazylia
oregano
czarny pieprz
słodka papryka
ew. sól do smaku
ser


Makaron ugotować.
Na głębokiej patelni, w niewielkiej ilości oleju zeszklić posiekaną cebulę.
Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojoną w kostkę cukinię ( ze skórką). Smażyć, aż cukinia zmięknie.
Wlać na patelnię pomidory wraz z zalewą. Dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, świeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie sól do smaku.
Smażyć, aż sos zgęstnieje.
Podawać z makaronem, posypane serem.
 

Załączniki

  • bolognese.JPG
    bolognese.JPG
    106.9 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,070
392
83
WOW, to jak tak robię od 20 lat i nie wiedziałam, ze to się nazywa spaghetti bolognese wegetariańskie
icon_mrgreen.gif
Myślałam, że to zwykły wegetariański sos warzywny do makaronu
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
hi, hi
rofl.gif

a jednak: jeśli zamiast cukinii dać mięso, będzie już klasyczne bolognese.
icon_biggrin.gif

i oczywiście, nadal jest to sos do makaronu
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mmmm - pysznie wygląda
lecker.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,070
392
83
Bo jest pyszne
icon_smile.gif

Kilka lat temu, mój brat, który nie lubił makaronów, spróbował takiego i nawrócił się. Teraz mógłby jeść codziennie, jak to neofita
icon_wink.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,070
392
83
Tylko ja marchewkę trę na grubej tarce, a cukinie kroje w plastry wzdłuż i zebrane w całość w takie wąskie zapałki. Czasem dodaję też kawałek pietruszki czy selera.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
można i na tarce , oczywiście. Ja wolę takie bardziej widoczne kosteczki, ale to dowolne jest. Co do selera: ja nie dodam, bo nie lubię, dla mnie ma zbyt intensywny smak i zapach. Ale jeśli ktoś lubi - w końcu ma to smakować jedzącemu
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,070
392
83
Ech, ja też bym się za selera zabić nie dała
icon_wink.gif
ale jak mam, to czasem kawałeczek (nawet nie ćwiartkę) daję dla smaku. Wtedy go nie bardzo czuć.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
uwaga: będę "się bronić" - choć w zasadzie jest mi to obojętne.
Nazwa pochodzi z pisma.
Dodatek "wegetariańskie" jasno mówi, że nie powinniśmy się w nim spodziewać mięsa, za to możemy liczyć na podobny smak (oprócz mięsa), ponieważ wszystkie inne składniki są identyczne, jak w wersji mięsnej. Ergo, mięsożercy mogą po prostu zastąpić cukinię mięsem, i są w domu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
można
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Zrobiłam dziś na obiad. Bolognese czy 'bolognese', jest bardzo smaczne. Aż dziwię się, że robiąc warzywne makarony, nie wpadłam wcześniej na pomysł takiego połączenia. Dzięki Mi!
anbetung.gif

Aha, pomidory dałam świeże. Przecież teraz aż żal używać tych z puszki.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,070
392
83
Świetne do tego sosu są obrane pomidory Lima - te takie twarde, długie. ale na nie chyba jeszcze trzeba poczekać
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Zmieniaj.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy