Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Spaghetti z czosnkiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1461008" data-attributes="member: 2354"><p>Dziekuje Joanno.</p><p></p><p>Kermidt - wyobraz sobie ze spodziewalam sie tego rodzaju pytan, jesli wogole by byly, dlatego, ze przepis wyglada tak, jakby mial tam byc sos, ale to jest tylko wrazenie. Przepis nie jest z ksiazki, a ze strony <a href="http://foodnetwork.com" target="_blank">http://foodnetwork.com</a> - podaje link do przepisu i tam tez jest zdjecie zarowno Bosonogiej Contessy jak i potrawy na talerzu:</p><p></p><p><a href="http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/spaghetti-aglio-e-olio-recipe/index.html" target="_blank">http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-gar...cipe/index.html</a></p><p> </p><p>Ina Garten, czyli Bosonoga Contessa specjalizuje sie w kuchni wloskiej, francuskiej i marginalnie w kilku innych, mieszka w USA i ma swoje pokazy kulinarne w telewizji. Oryginalny tytul dania: </p><p></p><p>&quot;Spaghetti Aglio E Olio&quot;. </p><p></p><p>Przepis przetlumaczylam i podalam dokladnie bez swoich zmian, a kilka swoich uwag zamiescilam osobno.</p><p>Nizej, pod przepisem sa opinie tych, co robili to danie w domu, b. pochlebne.</p><p></p><p>Jest tam tez podobny przepis przez Giada De Laurentiis, podobne proporcje, ale ona dodaje jeszcze miete i bazylie i w tym przepisie wyjatkowo nie daje sera:</p><p></p><p><a href="http://www.foodnetwork.com/recipes/giada-de-laurentiis/spaghetti-with-garlic-olive-oil-and-red-pepper-flakes-recipe/index.html" target="_blank">http://www.foodnetwork.com/recipes/giada-d...cipe/index.html</a></p><p></p><p>Jest tez zdjecie Giady i makaronu, tytul angielski: &quot;Spaghetti with garlic, olive oil and red peppers flakes&quot; </p><p>Pod przepisem sa opinie domowych wykonawcow.</p><p></p><p>Giada jest Wloszka ale mieszka w Californi, tez ma swoje pokazy kulinarne w TV. Z wyksztalcenia antropolog i absolwentka akademii cukierniczej w Paryzu. Specjalizuje sie w glownie w kuchni wloskiej i deserach.</p><p>----------------------------------------------------------------------------</p><p></p><p>Wprowadzic moze w blad ta ilosc wody, ale trzeba wziac pod uwage proporcje w stosunku do makaronu i sposob przyrzadzania.</p><p></p><p>M.w. pol kg. makaronu to po ugotowaniu jest bardzo duzo, jako, ze makaron (jak i ryz - to dla mniej doswiadczonych pan domu) po ugotowaniu zwieksza swoja pojemnosc 3-krotnie. Przepis jest na 4 osoby, ale zalezy ile kto zje, ja robie wylacznie na 2 osoby i biore pol malej paczki, a wody dodaje odpowiednio na oko, tak samo i sera.</p><p>Parmezan nie ma sie rozpuszczac w wodzie, tylko sie roztapia w goracym makaronie, a wode wlewa sie poto, aby makaron jeszcze lekko twardawy doszedl i zeby nie byl suchy. Chwile mieszajac - makaron dojdzie i woda odpowiednio odparuje, nie ma tam &quot;sosu&quot;</p><p>tylko odpowiednio wilgotny makaron, a na koncu posypuje sie jeszcze parmezanem, bo rozpopionego nie widac no i do smaku.</p><p></p><p>Dodam, ze to jest tradycyjny sposob gotowania makaronow we Wloszech, zawsze z dodatkiem wody z gotowania, aby makaron odpowiednio doszedl.</p><p></p><p>Czytajac uwaznie przepis - to widac, ze najpierw redukuje sie wode (z przyprawami) na patelni o 1/3, jest tam tez oliwa, potem wklada sie makaron, miesza, zdejmuje z ognia i dopiero wtedy dodaje sie parmezan do makaronu, a nie wody i miesza. Woda dodana w odpowiedniej proporcji po wstepnym odparowaniu zostaje wchlonieta przez makaron, wiec sosu jako takiego nie ma. Jest to zaznaczone w oryginale i w moim tlumaczeniu.</p><p></p><p>Jest jeszcze makaron &quot;primavera&quot; z surowymi dodatkami, pieknie sie prezentuje, podam na zyczenie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1461008, member: 2354"] Dziekuje Joanno. Kermidt - wyobraz sobie ze spodziewalam sie tego rodzaju pytan, jesli wogole by byly, dlatego, ze przepis wyglada tak, jakby mial tam byc sos, ale to jest tylko wrazenie. Przepis nie jest z ksiazki, a ze strony [URL="http://foodnetwork.com"]http://foodnetwork.com[/URL] - podaje link do przepisu i tam tez jest zdjecie zarowno Bosonogiej Contessy jak i potrawy na talerzu: [URL="http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/spaghetti-aglio-e-olio-recipe/index.html"]http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-gar...cipe/index.html[/URL] Ina Garten, czyli Bosonoga Contessa specjalizuje sie w kuchni wloskiej, francuskiej i marginalnie w kilku innych, mieszka w USA i ma swoje pokazy kulinarne w telewizji. Oryginalny tytul dania: "Spaghetti Aglio E Olio". Przepis przetlumaczylam i podalam dokladnie bez swoich zmian, a kilka swoich uwag zamiescilam osobno. Nizej, pod przepisem sa opinie tych, co robili to danie w domu, b. pochlebne. Jest tam tez podobny przepis przez Giada De Laurentiis, podobne proporcje, ale ona dodaje jeszcze miete i bazylie i w tym przepisie wyjatkowo nie daje sera: [URL="http://www.foodnetwork.com/recipes/giada-de-laurentiis/spaghetti-with-garlic-olive-oil-and-red-pepper-flakes-recipe/index.html"]http://www.foodnetwork.com/recipes/giada-d...cipe/index.html[/URL] Jest tez zdjecie Giady i makaronu, tytul angielski: "Spaghetti with garlic, olive oil and red peppers flakes" Pod przepisem sa opinie domowych wykonawcow. Giada jest Wloszka ale mieszka w Californi, tez ma swoje pokazy kulinarne w TV. Z wyksztalcenia antropolog i absolwentka akademii cukierniczej w Paryzu. Specjalizuje sie w glownie w kuchni wloskiej i deserach. ---------------------------------------------------------------------------- Wprowadzic moze w blad ta ilosc wody, ale trzeba wziac pod uwage proporcje w stosunku do makaronu i sposob przyrzadzania. M.w. pol kg. makaronu to po ugotowaniu jest bardzo duzo, jako, ze makaron (jak i ryz - to dla mniej doswiadczonych pan domu) po ugotowaniu zwieksza swoja pojemnosc 3-krotnie. Przepis jest na 4 osoby, ale zalezy ile kto zje, ja robie wylacznie na 2 osoby i biore pol malej paczki, a wody dodaje odpowiednio na oko, tak samo i sera. Parmezan nie ma sie rozpuszczac w wodzie, tylko sie roztapia w goracym makaronie, a wode wlewa sie poto, aby makaron jeszcze lekko twardawy doszedl i zeby nie byl suchy. Chwile mieszajac - makaron dojdzie i woda odpowiednio odparuje, nie ma tam "sosu" tylko odpowiednio wilgotny makaron, a na koncu posypuje sie jeszcze parmezanem, bo rozpopionego nie widac no i do smaku. Dodam, ze to jest tradycyjny sposob gotowania makaronow we Wloszech, zawsze z dodatkiem wody z gotowania, aby makaron odpowiednio doszedl. Czytajac uwaznie przepis - to widac, ze najpierw redukuje sie wode (z przyprawami) na patelni o 1/3, jest tam tez oliwa, potem wklada sie makaron, miesza, zdejmuje z ognia i dopiero wtedy dodaje sie parmezan do makaronu, a nie wody i miesza. Woda dodana w odpowiedniej proporcji po wstepnym odparowaniu zostaje wchlonieta przez makaron, wiec sosu jako takiego nie ma. Jest to zaznaczone w oryginale i w moim tlumaczeniu. Jest jeszcze makaron "primavera" z surowymi dodatkami, pieknie sie prezentuje, podam na zyczenie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Spaghetti z czosnkiem
Top
Bottom