- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
szybkie&pyszne
makaron spaghetti
kiełbasa salami - ok. 10 plasterków
1 pomidory w puszce
1 duża cebula
1/2 papryki - najładniej wygląda zielona, ja akurat miałam czerwoną
1 ząbek czosnku
zielone pepperoni - lub pieprz cayenne, ilość uzależniona od tego, jak ostre dania lubicie
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i czarny pieprz do smaku
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos.
2. Na głębokiej dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodając obraną, grubo posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w półplasterki salami. Ilość salami uzależniona jest od naszego gustu, średnio ok. garść - ja używam ok. 10 plastrów.
Kiedy kiełbasa się podsmaży, dodajemy pomidory z puszki.
Mieszamy. Dodajemy posiekany czosnek, zielone pepperoni (lub pieprz cayenne) oraz pozostałe przyprawy. Chwilę dusimy razem.
3. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu na patelni. Mieszamy i podajemy. Jeśli lubicie, można z wierzchu posypać serem.

makaron spaghetti
kiełbasa salami - ok. 10 plasterków
1 pomidory w puszce
1 duża cebula
1/2 papryki - najładniej wygląda zielona, ja akurat miałam czerwoną
1 ząbek czosnku
zielone pepperoni - lub pieprz cayenne, ilość uzależniona od tego, jak ostre dania lubicie
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i czarny pieprz do smaku
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos.
2. Na głębokiej dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodając obraną, grubo posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w półplasterki salami. Ilość salami uzależniona jest od naszego gustu, średnio ok. garść - ja używam ok. 10 plastrów.
Kiedy kiełbasa się podsmaży, dodajemy pomidory z puszki.
Mieszamy. Dodajemy posiekany czosnek, zielone pepperoni (lub pieprz cayenne) oraz pozostałe przyprawy. Chwilę dusimy razem.
3. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu na patelni. Mieszamy i podajemy. Jeśli lubicie, można z wierzchu posypać serem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: