Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Spaghetti z sosem z pietruszki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 881141" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis ten zrobiłam z ciekawości. Ponieważ robiłam różne pesta, a za pietruszką nie przepadam, więc postanowiłam się przekonać, czy nie jestem uprzedzona. Okazało się, że jestem. Zrobiłam na dzisiejszy obiad, prawie błyskawicznie. Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej. Podaję proporcje dla 4 osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>50 dkg spaghetti</p><p></p><p><strong>Sos</strong></p><p>8 dkg posiekanej natki</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>po 4 dkg uprażonych orzeszków piniowych i płatków migdałowych</p><p>7 dkg startego parmezanu (ja miałam tylko grana padano)</p><p>150 ml dobrej oliwy</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Składniki sosu, oprócz oliwy, soli i pieprzu, zmiksowałam w malakserze. W przepisie jest zalecone przełożenie tej częściowo zmiksowanej masy do miski i ucieranie, aż powstanie jednolita masa i dolewanie powoli oliwy, a na końcu przyprawienie do smaku solą i pieprzem. Ponieważ już w malakserze uzyskałam jednolitą masę (kilka razy zdejmowałam ze ścianek łopatką grubsze cząstki, które tam osiadły i dodawałam je do masy), nie przekładałam jej do miski, tylko powoli dolewałam oliwę do malaksera, aż uzyskałam spójną pastę. Trzeba tylko wlewać oliwę po trochu i miksować pulsacyjnie, żeby nie wlać za dużo oliwy i nie zrobić tłustego rzadkiego sosu. Już po wyjęciu do miseczki posoliłam i popieprzyłam do smaku. Kiedy robiłam to pesto, wstawiłam wodę na makaron i ugotowałam jedną porcję al dente. Wymieszałam z jedną porcją sosu pietruszkowego, posypałam jeszcze po wierzchu startym serem i miałam jeden obiad. Resztę pasty przełożyłam do słoiczka</p><p>Sos zrobiłam z calej porcji, więc będą jeszcze co najmniej dwa obiady. To pietruszkowe pesto można zalać z wierzchu oliwą i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Unikam lania zbyt dużo oliwy, bo póżniej jest niesmaczne. Ten dzisiejszy obiad był znakomity, no i nie musiałam wychodzić z domu, bo wszystkie składniki miałam w lodówce. Polecam na lekki, letni obiad.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 881141, member: 10341"] Przepis ten zrobiłam z ciekawości. Ponieważ robiłam różne pesta, a za pietruszką nie przepadam, więc postanowiłam się przekonać, czy nie jestem uprzedzona. Okazało się, że jestem. Zrobiłam na dzisiejszy obiad, prawie błyskawicznie. Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej. Podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]50 dkg spaghetti [B]Sos[/B] 8 dkg posiekanej natki 2 ząbki czosnku po 4 dkg uprażonych orzeszków piniowych i płatków migdałowych 7 dkg startego parmezanu (ja miałam tylko grana padano) 150 ml dobrej oliwy sól, pieprz Składniki sosu, oprócz oliwy, soli i pieprzu, zmiksowałam w malakserze. W przepisie jest zalecone przełożenie tej częściowo zmiksowanej masy do miski i ucieranie, aż powstanie jednolita masa i dolewanie powoli oliwy, a na końcu przyprawienie do smaku solą i pieprzem. Ponieważ już w malakserze uzyskałam jednolitą masę (kilka razy zdejmowałam ze ścianek łopatką grubsze cząstki, które tam osiadły i dodawałam je do masy), nie przekładałam jej do miski, tylko powoli dolewałam oliwę do malaksera, aż uzyskałam spójną pastę. Trzeba tylko wlewać oliwę po trochu i miksować pulsacyjnie, żeby nie wlać za dużo oliwy i nie zrobić tłustego rzadkiego sosu. Już po wyjęciu do miseczki posoliłam i popieprzyłam do smaku. Kiedy robiłam to pesto, wstawiłam wodę na makaron i ugotowałam jedną porcję al dente. Wymieszałam z jedną porcją sosu pietruszkowego, posypałam jeszcze po wierzchu startym serem i miałam jeden obiad. Resztę pasty przełożyłam do słoiczka Sos zrobiłam z calej porcji, więc będą jeszcze co najmniej dwa obiady. To pietruszkowe pesto można zalać z wierzchu oliwą i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Unikam lania zbyt dużo oliwy, bo póżniej jest niesmaczne. Ten dzisiejszy obiad był znakomity, no i nie musiałam wychodzić z domu, bo wszystkie składniki miałam w lodówce. Polecam na lekki, letni obiad. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Spaghetti z sosem z pietruszki
Bottom