Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Spaghetti z ziołami, cytryną i anchois
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1323199" data-attributes="member: 10341"><p>Można powiedzieć, że przepis jeszcze ciepły, bo pochodzi z ostatniego miesięcznika &quot;Kuchnia&quot; z kulinarnego karnetu Tessy (Capponi Borawskiej). Dokupiłam tylko zioła i ponieważ na śniadanie miałam wyłącznie kawę, zrobiłam dość wczesny obiad. Proporcje na to prawie błyskawiczne danie obliczone są dla 6 osób, ja zrobiłam z połowy tej ilości. </p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>-</strong> 1 pęczek natki pietruszki</p><p>- garść liści bazylii</p><p>- kilka gałązek świeżego tymianku</p><p>- 8 filetów anchois (brałam ze słoiczka w zalewie z oleju i oliwy - o długości 10 cm - nie mogę podać firmy)</p><p>- 3 łyżki oliwy</p><p>- skórka otarta z 1 cytryny</p><p>- sól, świeżo zmielony pieprz</p><p>- 0,5 kg spaghetti</p><p></p><p>Zioła i anchois drobno siekamy. Na bardzo dokładne ich posiekanie zwraca też uwagę autorka przepisu. Mieszamy z oliwą i skórką cytrynową. Dodajemy sól i pieprz do smaku, przykrywamy sos i odstawiamy na pół godziny. I znów, zgodnie z sugestią pani Tessy - odstawiłam na godzinę, żeby makaron łatwiej wydobył wszystkie zapachy i smaki świeżych składników. </p><p>Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Odcedzamy, wrzucamy od razu do sosu, dokładnie mieszamy i podajemy. Ja zajadałam sama i bardzo mi smakowało. Polecam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1323199, member: 10341"] Można powiedzieć, że przepis jeszcze ciepły, bo pochodzi z ostatniego miesięcznika "Kuchnia" z kulinarnego karnetu Tessy (Capponi Borawskiej). Dokupiłam tylko zioła i ponieważ na śniadanie miałam wyłącznie kawę, zrobiłam dość wczesny obiad. Proporcje na to prawie błyskawiczne danie obliczone są dla 6 osób, ja zrobiłam z połowy tej ilości. [B]Składniki -[/B] 1 pęczek natki pietruszki - garść liści bazylii - kilka gałązek świeżego tymianku - 8 filetów anchois (brałam ze słoiczka w zalewie z oleju i oliwy - o długości 10 cm - nie mogę podać firmy) - 3 łyżki oliwy - skórka otarta z 1 cytryny - sól, świeżo zmielony pieprz - 0,5 kg spaghetti Zioła i anchois drobno siekamy. Na bardzo dokładne ich posiekanie zwraca też uwagę autorka przepisu. Mieszamy z oliwą i skórką cytrynową. Dodajemy sól i pieprz do smaku, przykrywamy sos i odstawiamy na pół godziny. I znów, zgodnie z sugestią pani Tessy - odstawiłam na godzinę, żeby makaron łatwiej wydobył wszystkie zapachy i smaki świeżych składników. Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Odcedzamy, wrzucamy od razu do sosu, dokładnie mieszamy i podajemy. Ja zajadałam sama i bardzo mi smakowało. Polecam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Spaghetti z ziołami, cytryną i anchois
Top
Bottom