Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Spanakopita wg Jamiego Olivera
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1374868" data-attributes="member: 422"><p>Przepis ściągnięty z jego programu '30 minute meals', odcinek czwarty pierwszego sezonu.</p><p></p><p>Składniki</p><p>ciasto filo</p><p>opakowanie orzeszków piniowych (ja zrezygnowałam ze względu na ich cenę)</p><p>opakowanie lub dwa szpinaku świeżego,</p><p>30 dag fety</p><p>5 dag sera cheddar</p><p>5 jaj,</p><p>sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa, łyżka masła, chilli</p><p>oliwa z oliwek</p><p>otarta skórka z cytryny</p><p>świeży rozmaryn</p><p></p><p>- trzeba podprażyć orzeszki na suchej patelni,</p><p>- do jaj dodać fetę, starty cheddar, doprawić solą, pieprzem, oregano, z grubsza wymieszać widelcem rozdrabniając fetę,</p><p>- na patelni z odrobiną oliwy podsmażyć szpinak, doprawić gałką muszkatołową, dodać skórkę z cytryny, na koniec dodać masło, połączyć z masą jajeczno-serową, wymieszać, dodać orzeszki,</p><p>- kawałek papieru do pieczenia zgnieść, zmoczyć wodą, wycisnąć i rozłożyć na stole,</p><p>- rozłożyć jedną warstwę ciasta filo na rozłożonym papierze (wielkość półtorej patelni - będzie to najpierw smażone na patelni, potem w niej pieczone),</p><p>- skropić ciasto oliwą, przyklepać, trochę, sypnąć chilli, pokryć następną warstwą ciasta, operację powtórzyć, warstw powinno być trzy lub cztery,</p><p>- razem z papierem przełożyć na patelnię, uklepać, wlać w to masę jajeczno-serowo-szpinakową, 'zamknąć' ciastem, sypnąć listkami rozmarynu,</p><p>- nadmiar papieru po bokach oderwać, </p><p>- podsmażyć lekko przez kilka minut, potem włożyć patelnię do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.</p><p></p><p>Nie dodałam orzeszków, ale i tak było naprawdę dobre. Szarpnęłam się i dodałam prawdziwą fetę, ta podrabiana mi zupełnie nie smakuje, w prawdziwej się zakochałam. </p><p></p><p>Przepraszam za zdjęcia, jak zrobię to danie jeszcze raz, spróbuję zrobić ładne zdjęcia i zamienię. Te wrzucam poglądowo.</p><p></p><p>[ATTACH=full]78873[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]78874[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1374868, member: 422"] Przepis ściągnięty z jego programu '30 minute meals', odcinek czwarty pierwszego sezonu. Składniki ciasto filo opakowanie orzeszków piniowych (ja zrezygnowałam ze względu na ich cenę) opakowanie lub dwa szpinaku świeżego, 30 dag fety 5 dag sera cheddar 5 jaj, sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa, łyżka masła, chilli oliwa z oliwek otarta skórka z cytryny świeży rozmaryn - trzeba podprażyć orzeszki na suchej patelni, - do jaj dodać fetę, starty cheddar, doprawić solą, pieprzem, oregano, z grubsza wymieszać widelcem rozdrabniając fetę, - na patelni z odrobiną oliwy podsmażyć szpinak, doprawić gałką muszkatołową, dodać skórkę z cytryny, na koniec dodać masło, połączyć z masą jajeczno-serową, wymieszać, dodać orzeszki, - kawałek papieru do pieczenia zgnieść, zmoczyć wodą, wycisnąć i rozłożyć na stole, - rozłożyć jedną warstwę ciasta filo na rozłożonym papierze (wielkość półtorej patelni - będzie to najpierw smażone na patelni, potem w niej pieczone), - skropić ciasto oliwą, przyklepać, trochę, sypnąć chilli, pokryć następną warstwą ciasta, operację powtórzyć, warstw powinno być trzy lub cztery, - razem z papierem przełożyć na patelnię, uklepać, wlać w to masę jajeczno-serowo-szpinakową, 'zamknąć' ciastem, sypnąć listkami rozmarynu, - nadmiar papieru po bokach oderwać, - podsmażyć lekko przez kilka minut, potem włożyć patelnię do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut. Nie dodałam orzeszków, ale i tak było naprawdę dobre. Szarpnęłam się i dodałam prawdziwą fetę, ta podrabiana mi zupełnie nie smakuje, w prawdziwej się zakochałam. Przepraszam za zdjęcia, jak zrobię to danie jeszcze raz, spróbuję zrobić ładne zdjęcia i zamienię. Te wrzucam poglądowo. [ATTACH=full]78873[/ATTACH] [ATTACH=full]78874[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Spanakopita wg Jamiego Olivera
Bottom