Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Spekulatius - spiralki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1226421" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Spekulatius - spiralki</strong></span></p><p>[ATTACH=full]69382[/ATTACH]</p><p>250 g mąki pszennej</p><p>50 g zmielonych migdałów</p><p>125 g masła lub margaryny</p><p>szczypta soli</p><p>125 g cukru</p><p>1 spiczasta łyżka brązowego cukru</p><p>1 jajko</p><p>1 łyżeczka cynamonu</p><p>po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, kardamonu i gałki muszkatułowej</p><p>100 g płatków migdałów</p><p>cukier puder.</p><p></p><p>1.Mąkę, zmielone migdały, tłuszcz,sól, cukry, jajko i przyprawy zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.</p><p>2.Ciasto dzielimy na dwie części. Formując z nich prostokąd o szerokości ok 8 cm i grubości 5 mm. Posypujemy z obydwu stron płatkami migdałów. (W praktyce najpierw na deskę wysypuję migdały, na nich formuję ciasto i jeszcze raz z góry posypuję migdałami.</p><p>[ATTACH=full]69380[/ATTACH]</p><p>3.Ciasto kroimy na 1,5 cm paski i skręcamy. </p><p>4.Pieczemy w temp 175 stopni (przy nawiewie 150 stopni) przez 14 minut.</p><p>5.Posypujemy cukrem pudrem.</p><p></p><p>Ps. Przepis pochodzi z książki Kochen & Genießen - Advent & Weihnachten</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1226421, member: 140"] [SIZE=14][B]Spekulatius - spiralki[/B][/SIZE] [ATTACH=full]69382[/ATTACH] 250 g mąki pszennej 50 g zmielonych migdałów 125 g masła lub margaryny szczypta soli 125 g cukru 1 spiczasta łyżka brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, kardamonu i gałki muszkatułowej 100 g płatków migdałów cukier puder. 1.Mąkę, zmielone migdały, tłuszcz,sól, cukry, jajko i przyprawy zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. 2.Ciasto dzielimy na dwie części. Formując z nich prostokąd o szerokości ok 8 cm i grubości 5 mm. Posypujemy z obydwu stron płatkami migdałów. (W praktyce najpierw na deskę wysypuję migdały, na nich formuję ciasto i jeszcze raz z góry posypuję migdałami. [ATTACH=full]69380[/ATTACH] 3.Ciasto kroimy na 1,5 cm paski i skręcamy. 4.Pieczemy w temp 175 stopni (przy nawiewie 150 stopni) przez 14 minut. 5.Posypujemy cukrem pudrem. Ps. Przepis pochodzi z książki Kochen & Genießen - Advent & Weihnachten [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Spekulatius - spiralki
Top
Bottom