- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Jedno z ciast, ktore obiecalam Lisce:
Potrzebujemy:
125g masla
175g miekkiego brazowego cukru (np. Muscovado)
2 jajka (ubite)
225 zwyklej maki z pelnego przemialu
1 lyzeczke zmielonych przpraw (cynamon, kolendra, kminek, galka, imbir, gozdziki - typowa mieszanka tzw. mixed spice)
1lyzeczke mielonego cynamonu
2 lyzeczki proszku do pieczenia
450g jablek (do pieczenia - reneta, bramley etc.) obranych i pokrojonych na mniejsze kawalki
3-4 lyzki mleka
1 lyzke plynnego miodu
1 lyzke demerary
Na poczatek, wysmarowac blaszke okragla (najlepiej 18cm) dosc gleboka.
Utrzec dokladnie maslo z cukrem, dodawac po trochu ubite jajka, wsypac make, przyprawy i proszek do pieczenia, dobrze wymieszac. Dorzucic jablka i dodac mleko. Wlac do przygotowanej blaszki i piec 1 1/2 godz w 170C, az ciasto dobrze wyrosnie i przy dotknieciu bedzie dosc twarde. Upieczone wysunac na kratke kuchenna, gdy ostygnie posmarowac miodem i posypac demerara (opcjonalne, i raczej w celu dekoracyjnym. Zycze wszystkim smacznego!
Potrzebujemy:
125g masla
175g miekkiego brazowego cukru (np. Muscovado)
2 jajka (ubite)
225 zwyklej maki z pelnego przemialu
1 lyzeczke zmielonych przpraw (cynamon, kolendra, kminek, galka, imbir, gozdziki - typowa mieszanka tzw. mixed spice)
1lyzeczke mielonego cynamonu
2 lyzeczki proszku do pieczenia
450g jablek (do pieczenia - reneta, bramley etc.) obranych i pokrojonych na mniejsze kawalki
3-4 lyzki mleka
1 lyzke plynnego miodu
1 lyzke demerary
Na poczatek, wysmarowac blaszke okragla (najlepiej 18cm) dosc gleboka.
Utrzec dokladnie maslo z cukrem, dodawac po trochu ubite jajka, wsypac make, przyprawy i proszek do pieczenia, dobrze wymieszac. Dorzucic jablka i dodac mleko. Wlac do przygotowanej blaszki i piec 1 1/2 godz w 170C, az ciasto dobrze wyrosnie i przy dotknieciu bedzie dosc twarde. Upieczone wysunac na kratke kuchenna, gdy ostygnie posmarowac miodem i posypac demerara (opcjonalne, i raczej w celu dekoracyjnym. Zycze wszystkim smacznego!