Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sponge cake
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="piekarnia" data-source="post: 957508" data-attributes="member: 20849"><p>W sklepie były truskawki! Wielkie, zmutowane truskawy, pewnie hodowane w kosmosie, ale to co! Truskawki! ^^ Z tej okazji zrobiłam czekoladowe ciasto, podobne do biszkopta, ale jak sama nazwa wskazuje bardziej &quot;gąbczaste&quot;. Proporcje składników są podane na małą foremkę, 8cm średnicy. Do większej foremki, odpowiednio zwiększcie proporcje (forma 24 cm -> 3 razy więcej składników).</p><p></p><p>Składniki na ciasto:</p><p></p><p>2 jajka (osobno żółtka i białka)</p><p>1/3 szklanki cukru</p><p>1/4 szklanki oleju</p><p>1/4 szklanki mleka</p><p>1/3 szklanki mąki pszennej</p><p>1 i 1/3 łyżeczki proszku</p><p>kilka kropel aromatu waniliowego</p><p>2 łyżeczki kakao</p><p></p><p>Składniki na krem czekoladowy:</p><p></p><p>pół paczki budyniu czekoladowego</p><p>pół kostki masła</p><p>kilka truskawek</p><p></p><p>Wykonanie ciasta:</p><p></p><p>Ubić białka na sztywno. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na biały kogel-mogel. Obie masy wymieszać delikatnie, dodając białka do żółtek. Do jajecznej masy dolać olej, mleko, wanilię, kakao i przesianą mąkę z proszkiem, ciągle przy tym delikatnie mieszając, żeby nie białka nie upadły. Przelać wszystko do foremki, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, albo wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 200 stopni, ok 20-25 minut, do suchego patyczka.</p><p></p><p>Wykonanie kremu:</p><p>Zrobić budyń według opisu na opakowaniu, zostawić do zupełnego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem. Zimny budyń dodawać do masła naprawdę małymi porcjami (inaczej się zważy). </p><p></p><p>Zimne ciasto przekroić na pół i posmarować kremem. Na kremie ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Do dekoracji zrobić karmelową siatkę i ułożyć na niej truskawkę lub dwie.</p><p></p><p>Ciasto wbrew pozorom nie jest niewiarygodnie słodkie. Krem, owszem, ale samo ciasto nie, więc pasują do siebie, a do truskawek z czekoladą chyba nikogo nie muszę przekonywać?</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="piekarnia, post: 957508, member: 20849"] W sklepie były truskawki! Wielkie, zmutowane truskawy, pewnie hodowane w kosmosie, ale to co! Truskawki! ^^ Z tej okazji zrobiłam czekoladowe ciasto, podobne do biszkopta, ale jak sama nazwa wskazuje bardziej "gąbczaste". Proporcje składników są podane na małą foremkę, 8cm średnicy. Do większej foremki, odpowiednio zwiększcie proporcje (forma 24 cm -> 3 razy więcej składników). Składniki na ciasto: 2 jajka (osobno żółtka i białka) 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 łyżeczki proszku kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżeczki kakao Składniki na krem czekoladowy: pół paczki budyniu czekoladowego pół kostki masła kilka truskawek Wykonanie ciasta: Ubić białka na sztywno. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na biały kogel-mogel. Obie masy wymieszać delikatnie, dodając białka do żółtek. Do jajecznej masy dolać olej, mleko, wanilię, kakao i przesianą mąkę z proszkiem, ciągle przy tym delikatnie mieszając, żeby nie białka nie upadły. Przelać wszystko do foremki, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, albo wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 200 stopni, ok 20-25 minut, do suchego patyczka. Wykonanie kremu: Zrobić budyń według opisu na opakowaniu, zostawić do zupełnego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem. Zimny budyń dodawać do masła naprawdę małymi porcjami (inaczej się zważy). Zimne ciasto przekroić na pół i posmarować kremem. Na kremie ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Do dekoracji zrobić karmelową siatkę i ułożyć na niej truskawkę lub dwie. Ciasto wbrew pozorom nie jest niewiarygodnie słodkie. Krem, owszem, ale samo ciasto nie, więc pasują do siebie, a do truskawek z czekoladą chyba nikogo nie muszę przekonywać? [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sponge cake
Top
Bottom