Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Sposób na szybkie mięso*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 249631" data-attributes="member: 956"><p>Czy ktoś robił mięso wg takiego przepisu:</p><p></p><p>Cytuję przepis podany na </p><p><a href="http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28696022" target="_blank">http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...&w=28696022</a></p><p></p><p>&quot;Schab lub piers z indyka (2kg)</p><p>2l wody</p><p>1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek </p><p>jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa </p><p>np łopatka to mozna dac więcej)</p><p>1 łyżka cukru</p><p>1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego</p><p>1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego</p><p>4 ząbki czosnku</p><p>2 łyzki majonezu</p><p>inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle </p><p>własnego uznania</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>WIECZOREM wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam </p><p>trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość </p><p>zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić </p><p>do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku </p><p>przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy </p><p>5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie </p><p>wyjmujemy mieso i...gotowe.&quot; </p><p></p><p>Ja z tego przepisu zrobiłam kawałek mięsa od szynki. Dodatkowo przed włożeniem do wody obsypałam czerwoną słodką mieloną papryką. Mięso ważyło 1,40 kg, wzięłam 1,5 litra wody, pozostałe proporcjonalnie zmniejszyłam. Wyszło tak:</p><p></p><p>[ATTACH=full]51201[/ATTACH]</p><p></p><p>Może gdzieś tu jest ten przepis, ale nie mogłam znaleźć. Wpisałam, bo warto zrobić. Pracy mało, a efekt bardzo dobry.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 249631, member: 956"] Czy ktoś robił mięso wg takiego przepisu: Cytuję przepis podany na [URL="http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28696022"]http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...&w=28696022[/URL] "Schab lub piers z indyka (2kg) 2l wody 1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa np łopatka to mozna dac więcej) 1 łyżka cukru 1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego 1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku 2 łyzki majonezu inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle własnego uznania Wykonanie: WIECZOREM wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mieso i...gotowe." Ja z tego przepisu zrobiłam kawałek mięsa od szynki. Dodatkowo przed włożeniem do wody obsypałam czerwoną słodką mieloną papryką. Mięso ważyło 1,40 kg, wzięłam 1,5 litra wody, pozostałe proporcjonalnie zmniejszyłam. Wyszło tak: [ATTACH=full]51201[/ATTACH] Może gdzieś tu jest ten przepis, ale nie mogłam znaleźć. Wpisałam, bo warto zrobić. Pracy mało, a efekt bardzo dobry. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Sposób na szybkie mięso*
Top
Bottom