Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
sprawdzony, pyszny pasztet na Święta
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="anno4" data-source="post: 408897" data-attributes="member: 2741"><p>PASZTET ŚWIĄTECZNY:</p><p></p><p>Po 250g zmielonej chudej wieprzowiny, tłustej wieprzowiny, cielęciny i wątróbek kurzych (ale jeśli macie z kaczki lub królika to pasztet jak najbardziej na nie zasługuje )</p><p>250 g słoniny w plastrach, posiekana cebula, czosnek, 2 ubite jaja, 3 łyżki koniaku lub brandy, łyżka soli, pieprz, szczypta mielonych goździków i gałki muszkatołowej, liść laurowy, ziele angielskie ok. 20 g masła, 45 g orzechów Np. laskowe( podpiecz je chwile w piekarniku, dzięki czemu łatwo zetrze się z nich skórka, posiekaj)</p><p>1. Piekarnik nagrzej do 175 C, do większego naczynia Np. blaszki, ( do którego zmieści się foremka z pasztetem) wlej wodę (na połowę wysokości foremki) 2.Na maśle zeszklij cebulę i wymieszaj ją DOKŁADNIE z mięsem, wątróbkami, czosnkiem, jajami, alkoholem, przyprawami 3. Dodaj orzechy i ponownie wyrób, aż masa zacznie odchodzić od ścianek misy. Oprócz orzechów możesz dodatkowo dodać pokrojoną w kostkę usmażoną z odrobiną koniaku wątróbkę lub pierś z kurczaka, zamarynowaną kilka godzin wcześniej 4.Podsmaż odrobinę masy, aby sprawdzić smak. 5. Formę wyłóż plastrami słoniny, przełóż masę, wygładź, przykryj resztą słoniny. Na wierzchu ułóż listek laurowy i ziele angielskie. 6.Włóż formę do naczynia z wodą i piecz ok. 1 &frac12; godz. Upieczony pasztet, ostudź, obciąż i wstaw do lodówki na noc.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="anno4, post: 408897, member: 2741"] PASZTET ŚWIĄTECZNY: Po 250g zmielonej chudej wieprzowiny, tłustej wieprzowiny, cielęciny i wątróbek kurzych (ale jeśli macie z kaczki lub królika to pasztet jak najbardziej na nie zasługuje ) 250 g słoniny w plastrach, posiekana cebula, czosnek, 2 ubite jaja, 3 łyżki koniaku lub brandy, łyżka soli, pieprz, szczypta mielonych goździków i gałki muszkatołowej, liść laurowy, ziele angielskie ok. 20 g masła, 45 g orzechów Np. laskowe( podpiecz je chwile w piekarniku, dzięki czemu łatwo zetrze się z nich skórka, posiekaj) 1. Piekarnik nagrzej do 175 C, do większego naczynia Np. blaszki, ( do którego zmieści się foremka z pasztetem) wlej wodę (na połowę wysokości foremki) 2.Na maśle zeszklij cebulę i wymieszaj ją DOKŁADNIE z mięsem, wątróbkami, czosnkiem, jajami, alkoholem, przyprawami 3. Dodaj orzechy i ponownie wyrób, aż masa zacznie odchodzić od ścianek misy. Oprócz orzechów możesz dodatkowo dodać pokrojoną w kostkę usmażoną z odrobiną koniaku wątróbkę lub pierś z kurczaka, zamarynowaną kilka godzin wcześniej 4.Podsmaż odrobinę masy, aby sprawdzić smak. 5. Formę wyłóż plastrami słoniny, przełóż masę, wygładź, przykryj resztą słoniny. Na wierzchu ułóż listek laurowy i ziele angielskie. 6.Włóż formę do naczynia z wodą i piecz ok. 1 ½ godz. Upieczony pasztet, ostudź, obciąż i wstaw do lodówki na noc. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
sprawdzony, pyszny pasztet na Święta
Top
Bottom