Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sprzątanie lodówki czyli sernik z truskawkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 719781" data-attributes="member: 4258"><p>Jak w tytule, powstał z artykułów dostępnych w danej chwili w lodówce:</p><p>Składniki:</p><p><strong>Spód: </strong></p><p>1 paczka (225g) rozkruszonych ciastek digestive + 1 kopiata łyżka kakao + rozpuszczone masło (ok. 3 czubatych łyżek)</p><p>Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownic (średnica 25 cm)</p><p><strong>Masa serowa:</strong></p><p>1/2 kg sera śmietankowego (kupiłam w Biedronce),</p><p>1 jogurt grecki (waga:340g),</p><p>2 łyżki mąki,</p><p>3 jajka,</p><p>2 białe czekolady ( ja miałam o smaku bourbon-wanilia)</p><p>2-3 łyżki wody.</p><p>Czekoladę rozpuścić z 3 łyżkami wody.</p><p>Do miski wrzucić serek, jogurt i jajka. Krótko zmiksować, dodając w trakcie 2 łyżki mąki. Następnie dodać czekoladę. i znów wymieszać. Wlać do tortownicy i do piekarnika o temp. 160 stopni, na 1 godzinę . Pozostawić w piekarniku ok. 20 minut a następnie odrobinę uchylić piekarnik i studzić. W połowie pieczenia wierzch przykryłam folią, aby się zbyt nie przypiekł.</p><p><strong>Masa śmietanowa:</strong></p><p>200-300 ml śmietany kremówki ubić z 1 śmietan-fixem. Wyłożyć na upieczony sernik.</p><p>Całość wstawić do lodówki</p><p><strong>Masa truskawkowa:</strong></p><p>Zmiksowane truskawki w ilości ok. 1/2 kg (ja miałam takie w zamrażalniku)</p><p>1 galaretka truskawkowa,</p><p>2 łyżeczki żelatyny</p><p>1 szklanka wody</p><p>Galaretkę rozpuścić w wodzie i dodać żelatynę. Wlać do lekko rozmrożonych truskawek. Masa truskawkowa dość szybko zacznie się ścinać. Wylać na masę śmietanową.</p><p></p><p>Wstawiamy do lodówki na kilka godzin</p><p></p><p>edit 12.06.2010</p><p></p><p>[ATTACH=full]53480[/ATTACH]</p><p></p><p>na zdjęciu jest sernik, w którym użyłam białą czekoladę z drobinkami truskawek. Po upieczeniu, na gorący wyłożyłam śmietanę z wanilią i po pełnym wystudzeniu dałam na wierzch mus truskawkowy</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 719781, member: 4258"] Jak w tytule, powstał z artykułów dostępnych w danej chwili w lodówce: Składniki: [B]Spód: [/B] 1 paczka (225g) rozkruszonych ciastek digestive + 1 kopiata łyżka kakao + rozpuszczone masło (ok. 3 czubatych łyżek) Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownic (średnica 25 cm) [B]Masa serowa:[/B] 1/2 kg sera śmietankowego (kupiłam w Biedronce), 1 jogurt grecki (waga:340g), 2 łyżki mąki, 3 jajka, 2 białe czekolady ( ja miałam o smaku bourbon-wanilia) 2-3 łyżki wody. Czekoladę rozpuścić z 3 łyżkami wody. Do miski wrzucić serek, jogurt i jajka. Krótko zmiksować, dodając w trakcie 2 łyżki mąki. Następnie dodać czekoladę. i znów wymieszać. Wlać do tortownicy i do piekarnika o temp. 160 stopni, na 1 godzinę . Pozostawić w piekarniku ok. 20 minut a następnie odrobinę uchylić piekarnik i studzić. W połowie pieczenia wierzch przykryłam folią, aby się zbyt nie przypiekł. [B]Masa śmietanowa:[/B] 200-300 ml śmietany kremówki ubić z 1 śmietan-fixem. Wyłożyć na upieczony sernik. Całość wstawić do lodówki [B]Masa truskawkowa:[/B] Zmiksowane truskawki w ilości ok. 1/2 kg (ja miałam takie w zamrażalniku) 1 galaretka truskawkowa, 2 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wody Galaretkę rozpuścić w wodzie i dodać żelatynę. Wlać do lekko rozmrożonych truskawek. Masa truskawkowa dość szybko zacznie się ścinać. Wylać na masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin edit 12.06.2010 [ATTACH=full]53480[/ATTACH] na zdjęciu jest sernik, w którym użyłam białą czekoladę z drobinkami truskawek. Po upieczeniu, na gorący wyłożyłam śmietanę z wanilią i po pełnym wystudzeniu dałam na wierzch mus truskawkowy [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sprzątanie lodówki czyli sernik z truskawkami
Bottom