To ciasto strasznie mi przypomina te robione przez Starbucks jako dodatek do kawy. Wspaniale bedzie smakowac z kubkiem pysznej kawy z kapka bitej smietany.
Topping i nadzienie
72g brazowego cukru
26 g bialego cukru
szklanka grubo posiekanych orzechow wloskich(jeszcze lepiej pekanow)
1 1/2 l-czki cynamonu
65g maki
57g masla
1/2 l-czki wanilii ( mzoe byc prawdziwa lub jak ktos nie ma aromat)
CIASTO:
4 zoltka
160g smietany
6g wanilii
200g maki, przesianej
200 g cukru
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
szczypta soli
170g masla
2 jablka , obrane, w plasterki pokrojone i skropione sokiem cytrynowym.Mozna dac mrozone brzoskwinie pokrojone w plastry.
Nadzienie i topping;
W misce lub blenderze wymieszac cukry, orzechy i cynamon. Odlozyc 3/4 szklanki na nadzienie. Do reszty dodac make , maslo i wanilie.
Ciasto:
W misce meiszamy zoltka, 1/4 smietany i wanilie.
W innym naczyniu mieszamy suche skladniki i miksujemy je coby sie dobrze polaczyly. Dodajemy maslo i pozostala smietane. Miksujemy na malych obrotach tylko do momentu az nasze suche skladniki beda zmiekczone. Zwiekszamy obroty i miksujemy przez kolejne 2 minuty aby nasze ciasto nie bylo takie zbite.Powoli dodajemy jajka do mikstury, miksujac ciasto po kazdej dodanej porcji przez okolo pol minuty. 1/3 ciasta odkladamy na bok, reszte wykladamy do przygotowanej blaszki.
Na ciasto wykladamy nadzienie, pokrojone jablka a na koncu przykrywamy rozsmarowana 1/3 ciasta. Wreszcie wierzch ciasto posypujemy naszym topping .
Pieczemy przez okolo godziny w 180C . Jezeli topping zacznie sie przypalac , po 45 minutach mozna ciasto przykryc pergaminem.
Topping i nadzienie
72g brazowego cukru
26 g bialego cukru
szklanka grubo posiekanych orzechow wloskich(jeszcze lepiej pekanow)
1 1/2 l-czki cynamonu
65g maki
57g masla
1/2 l-czki wanilii ( mzoe byc prawdziwa lub jak ktos nie ma aromat)
CIASTO:
4 zoltka
160g smietany
6g wanilii
200g maki, przesianej
200 g cukru
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
szczypta soli
170g masla
2 jablka , obrane, w plasterki pokrojone i skropione sokiem cytrynowym.Mozna dac mrozone brzoskwinie pokrojone w plastry.
Nadzienie i topping;
W misce lub blenderze wymieszac cukry, orzechy i cynamon. Odlozyc 3/4 szklanki na nadzienie. Do reszty dodac make , maslo i wanilie.
Ciasto:
W misce meiszamy zoltka, 1/4 smietany i wanilie.
W innym naczyniu mieszamy suche skladniki i miksujemy je coby sie dobrze polaczyly. Dodajemy maslo i pozostala smietane. Miksujemy na malych obrotach tylko do momentu az nasze suche skladniki beda zmiekczone. Zwiekszamy obroty i miksujemy przez kolejne 2 minuty aby nasze ciasto nie bylo takie zbite.Powoli dodajemy jajka do mikstury, miksujac ciasto po kazdej dodanej porcji przez okolo pol minuty. 1/3 ciasta odkladamy na bok, reszte wykladamy do przygotowanej blaszki.
Na ciasto wykladamy nadzienie, pokrojone jablka a na koncu przykrywamy rozsmarowana 1/3 ciasta. Wreszcie wierzch ciasto posypujemy naszym topping .
Pieczemy przez okolo godziny w 180C . Jezeli topping zacznie sie przypalac , po 45 minutach mozna ciasto przykryc pergaminem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: