Starbuck's Coffee Cake

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
To ciasto strasznie mi przypomina te robione przez Starbucks jako dodatek do kawy. Wspaniale bedzie smakowac z kubkiem pysznej kawy z kapka bitej smietany.

Topping i nadzienie
72g brazowego cukru
26 g bialego cukru
szklanka grubo posiekanych orzechow wloskich(jeszcze lepiej pekanow)
1 1/2 l-czki cynamonu
65g maki
57g masla
1/2 l-czki wanilii ( mzoe byc prawdziwa lub jak ktos nie ma aromat)
CIASTO:
4 zoltka
160g smietany
6g wanilii
200g maki, przesianej
200 g cukru
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
szczypta soli
170g masla

2 jablka , obrane, w plasterki pokrojone i skropione sokiem cytrynowym.Mozna dac mrozone brzoskwinie pokrojone w plastry.

Nadzienie i topping;

W misce lub blenderze wymieszac cukry, orzechy i cynamon. Odlozyc 3/4 szklanki na nadzienie. Do reszty dodac make , maslo i wanilie.
Ciasto:
W misce meiszamy zoltka, 1/4 smietany i wanilie.
W innym naczyniu mieszamy suche skladniki i miksujemy je coby sie dobrze polaczyly. Dodajemy maslo i pozostala smietane. Miksujemy na malych obrotach tylko do momentu az nasze suche skladniki beda zmiekczone. Zwiekszamy obroty i miksujemy przez kolejne 2 minuty aby nasze ciasto nie bylo takie zbite.Powoli dodajemy jajka do mikstury, miksujac ciasto po kazdej dodanej porcji przez okolo pol minuty. 1/3 ciasta odkladamy na bok, reszte wykladamy do przygotowanej blaszki.

Na ciasto wykladamy nadzienie, pokrojone jablka a na koncu przykrywamy rozsmarowana 1/3 ciasta. Wreszcie wierzch ciasto posypujemy naszym topping .

Pieczemy przez okolo godziny w 180C . Jezeli topping zacznie sie przypalac , po 45 minutach mozna ciasto przykryc pergaminem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
a ja myślałam ,że te ciasto z kawą a nie do kawy
rofl.gif

ale i tak bardzo mi się podoba ,Paula
bussi.gif
cvety.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy