Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Starbuck's Coffee Cake
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="paula" data-source="post: 440580" data-attributes="member: 28"><p>To ciasto strasznie mi przypomina te robione przez Starbucks jako dodatek do kawy. Wspaniale bedzie smakowac z kubkiem pysznej kawy z kapka bitej smietany. </p><p></p><p>Topping i nadzienie</p><p>72g brazowego cukru</p><p>26 g bialego cukru</p><p>szklanka grubo posiekanych orzechow wloskich(jeszcze lepiej pekanow)</p><p>1 1/2 l-czki cynamonu</p><p>65g maki</p><p>57g masla</p><p>1/2 l-czki wanilii ( mzoe byc prawdziwa lub jak ktos nie ma aromat)</p><p>CIASTO:</p><p>4 zoltka</p><p>160g smietany</p><p>6g wanilii</p><p>200g maki, przesianej</p><p>200 g cukru</p><p>1/2 lyzeczki proszku do pieczenia</p><p>1/2 lyzeczki sody</p><p>szczypta soli</p><p>170g masla</p><p></p><p>2 jablka , obrane, w plasterki pokrojone i skropione sokiem cytrynowym.Mozna dac mrozone brzoskwinie pokrojone w plastry.</p><p></p><p>Nadzienie i topping;</p><p></p><p>W misce lub blenderze wymieszac cukry, orzechy i cynamon. Odlozyc 3/4 szklanki na nadzienie. Do reszty dodac make , maslo i wanilie.</p><p>Ciasto:</p><p>W misce meiszamy zoltka, 1/4 smietany i wanilie.</p><p>W innym naczyniu mieszamy suche skladniki i miksujemy je coby sie dobrze polaczyly. Dodajemy maslo i pozostala smietane. Miksujemy na malych obrotach tylko do momentu az nasze suche skladniki beda zmiekczone. Zwiekszamy obroty i miksujemy przez kolejne 2 minuty aby nasze ciasto nie bylo takie zbite.Powoli dodajemy jajka do mikstury, miksujac ciasto po kazdej dodanej porcji przez okolo pol minuty. 1/3 ciasta odkladamy na bok, reszte wykladamy do przygotowanej blaszki. </p><p></p><p>Na ciasto wykladamy nadzienie, pokrojone jablka a na koncu przykrywamy rozsmarowana 1/3 ciasta. Wreszcie wierzch ciasto posypujemy naszym topping . </p><p></p><p>Pieczemy przez okolo godziny w 180C . Jezeli topping zacznie sie przypalac , po 45 minutach mozna ciasto przykryc pergaminem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="paula, post: 440580, member: 28"] To ciasto strasznie mi przypomina te robione przez Starbucks jako dodatek do kawy. Wspaniale bedzie smakowac z kubkiem pysznej kawy z kapka bitej smietany. Topping i nadzienie 72g brazowego cukru 26 g bialego cukru szklanka grubo posiekanych orzechow wloskich(jeszcze lepiej pekanow) 1 1/2 l-czki cynamonu 65g maki 57g masla 1/2 l-czki wanilii ( mzoe byc prawdziwa lub jak ktos nie ma aromat) CIASTO: 4 zoltka 160g smietany 6g wanilii 200g maki, przesianej 200 g cukru 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 1/2 lyzeczki sody szczypta soli 170g masla 2 jablka , obrane, w plasterki pokrojone i skropione sokiem cytrynowym.Mozna dac mrozone brzoskwinie pokrojone w plastry. Nadzienie i topping; W misce lub blenderze wymieszac cukry, orzechy i cynamon. Odlozyc 3/4 szklanki na nadzienie. Do reszty dodac make , maslo i wanilie. Ciasto: W misce meiszamy zoltka, 1/4 smietany i wanilie. W innym naczyniu mieszamy suche skladniki i miksujemy je coby sie dobrze polaczyly. Dodajemy maslo i pozostala smietane. Miksujemy na malych obrotach tylko do momentu az nasze suche skladniki beda zmiekczone. Zwiekszamy obroty i miksujemy przez kolejne 2 minuty aby nasze ciasto nie bylo takie zbite.Powoli dodajemy jajka do mikstury, miksujac ciasto po kazdej dodanej porcji przez okolo pol minuty. 1/3 ciasta odkladamy na bok, reszte wykladamy do przygotowanej blaszki. Na ciasto wykladamy nadzienie, pokrojone jablka a na koncu przykrywamy rozsmarowana 1/3 ciasta. Wreszcie wierzch ciasto posypujemy naszym topping . Pieczemy przez okolo godziny w 180C . Jezeli topping zacznie sie przypalac , po 45 minutach mozna ciasto przykryc pergaminem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Starbuck's Coffee Cake
Top
Bottom