Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Starofrancuska zupa cebulowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1492412" data-attributes="member: 422"><p>Przepis znaleziony w starym zeszycie z wycinkami z najróżniejszych magazynów kulinarnych, więc dokładnego źródła nie jestem w stanie podać.</p><p></p><p>4 duże cebule</p><p>2 pory</p><p>3 ziemniaki</p><p>10 dag suchej kiełbasy</p><p>litr rosołu</p><p>2 kostki cukru</p><p>1/2 szklanki śmietany</p><p>2 łyżki masła</p><p>pieprz, sól</p><p>majeranek</p><p>natka pietruszki</p><p>łyżeczka mąki</p><p></p><p>- zagotować rosół, wrzucić do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną kiełbasę, gotować na małym ogniu pod przykryciem,</p><p>- w międzyczasie na maśle (dodałam trzy psiki oliwy i dwa chlusty wytrawnego białego wina) poddusić skrojone w cienkie piórka cebule i pory, dusić do miękkości,</p><p>- dodać do zupy i gotować jeszcze przez 20 minut,</p><p>- mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy, przyprawić, dodać podpalone na patelni kostki cukru (nie miałam kostek, podprażyłam cukier biały, ponieważ cebula jest słodka, zmniejszyłam ilość do jednej łyżeczki),</p><p>- przed podaniem suto posypać natką pietruszki.</p><p></p><p>Do tej zupy najlepsze są grzanki podsmażane na maśle i posypane tartym serem. </p><p></p><p>[ATTACH=full]86891[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]86890[/ATTACH]</p><p></p><p>Dobra zupa, słodkawa, ale ponieważ dodałam sporo białego pieprzu, również ostra i wyrazista. Przeszkadzały mi pióra cebulowe, na drugi raz zmiksuję je.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1492412, member: 422"] Przepis znaleziony w starym zeszycie z wycinkami z najróżniejszych magazynów kulinarnych, więc dokładnego źródła nie jestem w stanie podać. 4 duże cebule 2 pory 3 ziemniaki 10 dag suchej kiełbasy litr rosołu 2 kostki cukru 1/2 szklanki śmietany 2 łyżki masła pieprz, sól majeranek natka pietruszki łyżeczka mąki - zagotować rosół, wrzucić do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną kiełbasę, gotować na małym ogniu pod przykryciem, - w międzyczasie na maśle (dodałam trzy psiki oliwy i dwa chlusty wytrawnego białego wina) poddusić skrojone w cienkie piórka cebule i pory, dusić do miękkości, - dodać do zupy i gotować jeszcze przez 20 minut, - mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy, przyprawić, dodać podpalone na patelni kostki cukru (nie miałam kostek, podprażyłam cukier biały, ponieważ cebula jest słodka, zmniejszyłam ilość do jednej łyżeczki), - przed podaniem suto posypać natką pietruszki. Do tej zupy najlepsze są grzanki podsmażane na maśle i posypane tartym serem. [ATTACH=full]86891[/ATTACH] [ATTACH=full]86890[/ATTACH] Dobra zupa, słodkawa, ale ponieważ dodałam sporo białego pieprzu, również ostra i wyrazista. Przeszkadzały mi pióra cebulowe, na drugi raz zmiksuję je. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Starofrancuska zupa cebulowa
Bottom