Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Staropolski piernik świąteczny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mariaanna" data-source="post: 760290" data-attributes="member: 8029"><p>-25dag miodu</p><p>-1 szklanka cukru</p><p>-12.5dag masła lub smalcu</p><p>-60dag mąki pszennej</p><p>-2 jajka</p><p>-1,5 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p>-1/4 szklanki zimnego mleka</p><p>-1/4 łyżeczki soli</p><p>-1,5 paczki przyprawy do piernika</p><p>-pół garści orzechów włoskich- rozdrobnionych</p><p>-1,5 łyżki posiekanej skórki kandyzowanej z pomarańczy</p><p></p><p>Przygotowanie: miód, cukier i tłuszcz podgrzać na małym ogniu, prawie do zawrzenia.Masę ochłodzić. Wyrabiać ciasto ręką lub drewnianą łyżką, dodając stopniowo mąkę, jajka i sodę rozpuszczoną, w zimnym mleku oraz sól i przyprawę do piernika. Na końcu można dodać orzechy i skórkę smażoną z pomarańczy.Tak wyrobione ciasto, wkładamy do naczynia z kamionki lub emaliowanego, przykrywamy lnianą ściereczką i przechowujemy w lodówce. Nie zamrażać! Ciasto leżakuje, w niej od 3 do 4 tygodni i dojrzewa.Na kilka dni przed świętami ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec w temp.170st.C przez ok. 40 min.</p><p>Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić ciasto, posmarować np. powidłami śliwkowymi, a wierzch ciasta polukrować i posypać orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami. Przed podaniem kroić w kwadraty.</p><p></p><p></p><p>Moje uwagi:z tej porcji piekę ciasto w 2 keksówkach o dł.30-34cm, po ostudzeniu każde ciasto kroję na 3 blaty i przekładam podgrzanymi powidłami.Tak sklejone blaty wkładam ponownie do keksówki -(albo wkładam kolejno blaty smaruję, kładę następny) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.Papieru ma być tyle żeby można było zakryć nim ciasto.Tak zakryte wkładam do foliowego woreczka i obciążam go czymś ciężkim. Po 3-4 dniach jest super.</p><p></p><p></p><p>Czasami przekładam to ciasto kremem kakaowym:</p><p></p><p>1 masło</p><p>1/4 szklanki cukru pudru</p><p>2 łyżki kakao</p><p>1 łyżka spirytusu</p><p>kilka kropel zapachu rumowego</p><p></p><p>Ubijam masło na pianę, dodaję cukier i ubijam, następnie dodaję resztę skł.Można zrobić jedną warstwę z kremu, a drugą z powideł.Bardzo dobrze komponują ze sobą.</p><p></p><p></p><p>Ciastka pierniczki piekę w temp.160st.C- około 10 min.</p><p></p><p>To ciasto jest cudowne.</p><p>U mnie właśnie leżakuje i wygląda tak;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mariaanna, post: 760290, member: 8029"] -25dag miodu -1 szklanka cukru -12.5dag masła lub smalcu -60dag mąki pszennej -2 jajka -1,5 łyżeczki sody oczyszczonej -1/4 szklanki zimnego mleka -1/4 łyżeczki soli -1,5 paczki przyprawy do piernika -pół garści orzechów włoskich- rozdrobnionych -1,5 łyżki posiekanej skórki kandyzowanej z pomarańczy Przygotowanie: miód, cukier i tłuszcz podgrzać na małym ogniu, prawie do zawrzenia.Masę ochłodzić. Wyrabiać ciasto ręką lub drewnianą łyżką, dodając stopniowo mąkę, jajka i sodę rozpuszczoną, w zimnym mleku oraz sól i przyprawę do piernika. Na końcu można dodać orzechy i skórkę smażoną z pomarańczy.Tak wyrobione ciasto, wkładamy do naczynia z kamionki lub emaliowanego, przykrywamy lnianą ściereczką i przechowujemy w lodówce. Nie zamrażać! Ciasto leżakuje, w niej od 3 do 4 tygodni i dojrzewa.Na kilka dni przed świętami ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec w temp.170st.C przez ok. 40 min. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić ciasto, posmarować np. powidłami śliwkowymi, a wierzch ciasta polukrować i posypać orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami. Przed podaniem kroić w kwadraty. Moje uwagi:z tej porcji piekę ciasto w 2 keksówkach o dł.30-34cm, po ostudzeniu każde ciasto kroję na 3 blaty i przekładam podgrzanymi powidłami.Tak sklejone blaty wkładam ponownie do keksówki -(albo wkładam kolejno blaty smaruję, kładę następny) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.Papieru ma być tyle żeby można było zakryć nim ciasto.Tak zakryte wkładam do foliowego woreczka i obciążam go czymś ciężkim. Po 3-4 dniach jest super. Czasami przekładam to ciasto kremem kakaowym: 1 masło 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżka spirytusu kilka kropel zapachu rumowego Ubijam masło na pianę, dodaję cukier i ubijam, następnie dodaję resztę skł.Można zrobić jedną warstwę z kremu, a drugą z powideł.Bardzo dobrze komponują ze sobą. Ciastka pierniczki piekę w temp.160st.C- około 10 min. To ciasto jest cudowne. U mnie właśnie leżakuje i wygląda tak; [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Staropolski piernik świąteczny
Top
Bottom