Staropolskie zrazy wieprzowe

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis z czasopisma "Lubię gotować", sprzed kilku lat. Smakują znakomicie i nadają się na przykład na przednówkowy rodzinny obiad. Polecam. Proporcja dla mniej więcej 4 - 6 osób.

Składniki
- ok. 3/4 kg szynki wieprzowej
- cebula
- 20 dkg grzybów suszonych (do tej ilości mięsa można wziąć trochę mniej)
- 2 łyżki mąki
- szklanka śmietany (22 %)
- szklanka bulionu (miałam rosół drobiowy, ale można i niezbyt mocny z kostki)
- sól
- pieprz
- ziele angielskie (brałam 3 - 4 ziarenka)
- listki laurowe (mogą być 2)
- olej do smażenia (brałam pół na pół olej z masłem, albo smalec)

Grzyby namoczyć. Mięso pokroić w plastry, rozbić, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym tłuszczu zrumienić posiekaną cebulę i dodać do zrazów. Grzyby osączyć, pokroić w paski i razem z wodą, w której się moczyły oraz bulionem i przyprawami dodać do mięsa. Zalać śmietaną, wstawić do piekarnika. Według oryginalnego przepisu piec około 45 minut w temperaturze 180 st. C., a według mnie, do miękkości mięsa.
Robiłam to danie również (pod przykryciem) na wierzchu kuchenki gazowej. Jednak to z piekarnika chyba było smaczniejsze i mięso zachowywało lepszą formę. W każdym bądż razie - godne polecenia.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,197
7,904
113
Lubię potrawy z grzybami, więc gdy wczoraj zobaczyłam Twój przepis, to już wiedziałam, co dziś będzie na obiad
icon_smile.gif


Troszeczkę zmieniłam sposób wykonania, bo zapomniałam wcześniej namoczyć grzyby, więc zalałam je wrzątkiem, moczyłam niecałą godzinę, a potem je jeszcze podgotowałam 15 minut, tak na wszelki wypadek. Ale wydaje mi się, że i bez tego by zmiękły przy pieczeniu. Mięso smażyłam na smalcu. Potrawę piekłam dłużej, mniej więcej 1 godzinę i 20 minut, bo po 45 minutach mięso było jeszcze twarde. Śmietana mi się niestety trochę zwarzyła (a specjalnie biegałam po sklepach, żeby 22-procentową kupić), ale sos mimo tego był pyszny, chociaż na wyglądzie nieco stracił.

W każdym razie potrawa smaczna, w dodatku, za wyjątkiem początkowych czynności, właściwie "samorobiąca" się
icon_smile.gif


 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy