Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Staropolskie zrazy wieprzowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1508153" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis z czasopisma &quot;Lubię gotować&quot;, sprzed kilku lat. Smakują znakomicie i nadają się na przykład na przednówkowy rodzinny obiad. Polecam. Proporcja dla mniej więcej 4 - 6 osób.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- ok. 3/4 kg szynki wieprzowej</p><p>- cebula</p><p>- 20 dkg grzybów suszonych (do tej ilości mięsa można wziąć trochę mniej)</p><p>- 2 łyżki mąki</p><p>- szklanka śmietany (22 %)</p><p>- szklanka bulionu (miałam rosół drobiowy, ale można i niezbyt mocny z kostki)</p><p>- sól</p><p>- pieprz</p><p>- ziele angielskie (brałam 3 - 4 ziarenka)</p><p>- listki laurowe (mogą być 2)</p><p>- olej do smażenia (brałam pół na pół olej z masłem, albo smalec)</p><p></p><p>Grzyby namoczyć. Mięso pokroić w plastry, rozbić, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym tłuszczu zrumienić posiekaną cebulę i dodać do zrazów. Grzyby osączyć, pokroić w paski i razem z wodą, w której się moczyły oraz bulionem i przyprawami dodać do mięsa. Zalać śmietaną, wstawić do piekarnika. Według oryginalnego przepisu piec około 45 minut w temperaturze 180 st. C., a według mnie, do miękkości mięsa.</p><p>Robiłam to danie również (pod przykryciem) na wierzchu kuchenki gazowej. Jednak to z piekarnika chyba było smaczniejsze i mięso zachowywało lepszą formę. W każdym bądż razie - godne polecenia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1508153, member: 10341"] Przepis z czasopisma "Lubię gotować", sprzed kilku lat. Smakują znakomicie i nadają się na przykład na przednówkowy rodzinny obiad. Polecam. Proporcja dla mniej więcej 4 - 6 osób. [B]Składniki [/B]- ok. 3/4 kg szynki wieprzowej - cebula - 20 dkg grzybów suszonych (do tej ilości mięsa można wziąć trochę mniej) - 2 łyżki mąki - szklanka śmietany (22 %) - szklanka bulionu (miałam rosół drobiowy, ale można i niezbyt mocny z kostki) - sól - pieprz - ziele angielskie (brałam 3 - 4 ziarenka) - listki laurowe (mogą być 2) - olej do smażenia (brałam pół na pół olej z masłem, albo smalec) Grzyby namoczyć. Mięso pokroić w plastry, rozbić, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym tłuszczu zrumienić posiekaną cebulę i dodać do zrazów. Grzyby osączyć, pokroić w paski i razem z wodą, w której się moczyły oraz bulionem i przyprawami dodać do mięsa. Zalać śmietaną, wstawić do piekarnika. Według oryginalnego przepisu piec około 45 minut w temperaturze 180 st. C., a według mnie, do miękkości mięsa. Robiłam to danie również (pod przykryciem) na wierzchu kuchenki gazowej. Jednak to z piekarnika chyba było smaczniejsze i mięso zachowywało lepszą formę. W każdym bądż razie - godne polecenia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Staropolskie zrazy wieprzowe
Top
Bottom