Starty sernik

darek0000

Member
Maj 12, 2007
20
0
0
Przesyłam przepis na kolejny sernik - oczywiście je uwielbiam , tym razem na sernik ze ścieranym ciastem

Ciasto
  • 3 szklanki mąki tortowej typ 450
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia i kostka dobrej margaryny
w/w składniki dokładnie wymięszać , zagnieść ciasto i podzielić na 2 części następnie jedną wsadzić do zamrażalki aby byłą na tyle twarda aby się dało zetrzeć na tarce a grugą częścią ciasta wyłożyć blachę do pieczenia

Piana z białek

5 białek które zostały z ciasta ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru i dodać pod koniec łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyniu

Masa serowa
  • 1200 g sera twarogowego półtłustego - zmielić
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (oddzielone białka ubite na sztywno a zółtka z pusztsty krem z curem )
  • 100 g masła ( roztopionego)
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 zapach waniliowy
Do sera dodać stopione masło , budyń i krem z żółtek i puszystą pianę wszytko dokładnie wymieszać na jednolitą masę wraz z zapachem waniliowym

masę wyłożyć na ciasto na ciasto wyłożyć pokrojone w kawałki brzoskwinie lub morele z syropu
wylać na ser pianę z białek i zetrzeć na całości drugą część ciasta która była w zamrażalce

piec ok 50-60 min w temp 175-180 stopni

po upieczeniu można ciasto posypać cukrem pudrem

Załączniki

• DSC00016.JPG
    DSC00016.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 0

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Mamy tu już takie przepisy.
Oczywiście nie identyczne .. Różnią się ilością jajek, proszku do pieczenia, cukru.
Sposób wykonywania taki sam.

Np. ten
następny
kolejny
4 już
i jeszcze jeden.

a pewnie by się jeszcze coś znalazło.
prosimy o przeglądanie spisów treści !
icon_smile.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Chyba w regulaminie nie ma zakazu wstawiania przepisów podobnych do innych?
Darek jest ponadto nowym użytkownikiem i raz że nie musi być koniecznie zorientowany we wszystkim, dwa że takie komentarze mogą go tylko zniechęcić.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,191
2,745
113
I zauważcie, że do każdego podawanego przez Darka przepisu jest dołączone zdjęcie, na którym wyraźnie widać co to za ciasto, jak powinno wyglądać. Nie ma nigdzie dopisku: ale nie mam zdjęcia, jak zrobię następne pokażę. A wśród nas jest wielu wzrokowców i to właśnie takie przepisy zostają nam w pamięci.
Do mnie np. ten przepis nie przemawia zupełnie.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
halo halo nie chciałam zostać odebrana za wredną jędzę, a tak najwyraźniej wyszło.
swego czasu pamiętam dyskusję nad tym, aby łączyć w jeden wątek podobne przepisy, ale ok.
nie powinnam się wtrącać.

Lis, zapomniałaś dodać w swoim cytacie emotikona: CYTAT... spisów treści ! icon_smile.gif
moja wypowiedź nie miała na celu skarcenia Darka, czy jak to tam odebrałyście.
mam tylko nadzieję, że Darek aż tak źle tego nie odebrał jak Wy.

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
A ten emotikon coś zmienia? Napisałaś, ze "mamy" już dużo takich przepisów i że powinien przeglądać spisy treści. Nawet okrasiwszy to uśmieszkiem nie zmieniasz komunikatu "mamy juz dużo"- nie potrzebujemy więcej.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Przepisowych również.
Przyznam że jestem nieco zdezorientowana teraz - kiedy można a kiedy nie wypada odesłać kogoś do czytania regulaminu, choćby żartobliwie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
Darku, bardzo smakowicie wyglada Twoj sernik, narobiles mi smaka
icon_smile.gif

Kobitki - prosze nie rozpetywac mnie tu wojny, rozpetywac ja gdzie indziej, bo sernik sie zsiadzie a szkoda by bylo
icon_smile.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
QUOTE (olcieek @ 6 Mar 2009, 22:20 ) index.php?act=findpost&pid=831635swego czasu pamiętam dyskusję nad tym, aby łączyć w jeden wątek podobne przepisy, ale ok.
nie powinnam się wtrącać.
Byly laczone BARDZO podobne przepisy.
Takie co w jednym jest 1 szkl cukru i 25dkg masla, a w drugim 1 i 1/4 szkl cukru i 20 dkg masla. Taki wniosek osobiscie wysuwalam. I tak na koncu kazdy slodzi jak lubi.

darek0000

Member
Maj 12, 2007
20
0
0
Jejku nie wiedziałem, że zamieszczenie tego przepisu ze zdjęciem wywoła takie zamieszanie, jeśli kogoś uraziłem zamieszczeniem "podobnego" przepisu to b. przepraszam, ale z tego, co widzę na cincin-nie jest wiele podobnych przepisów , zdjęcie jest mojego autorstwa i przepis również (oczywiście został prze zemnie zmodyfikowany do moich potrzeb), przy okazji dzięki wszystkim, którzy się za mną wstawili:) a i tak dla mnie ten portal jest najlepszy w dziedzinie kulinarnej, bo swojski i z klimatem i jest niezastąpiony

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Jak popatrzymy na szarlotki, to chyba jeszcze więcej jest przepisów niewiele się różniących pomiędzy sobą , niż wśród serników. A czasami przecież, dodatek np. 1 łyżki smalcu, powoduje że ciasto zupełnie inaczej nam smakuje. A niby taki sam przepis jak pozostałe.
icon_mrgreen.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
darek0000 @ 7 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=831776Jejku nie wiedziałem, że zamieszczenie tego przepisu ze zdjęciem wywoła takie zamieszanie, jeśli kogoś uraziłem zamieszczeniem "podobnego" przepisu to b. przepraszam, ale z tego, co widzę na cincin-nie jest wiele podobnych przepisów , zdjęcie jest mojego autorstwa i przepis również (oczywiście został prze zemnie zmodyfikowany do moich potrzeb), przy okazji dzięki wszystkim, którzy się za mną wstawili:) a i tak dla mnie ten portal jest najlepszy w dziedzinie kulinarnej, bo swojski i z klimatem i jest niezastąpiony
Darku nie musisz za nic przepraszać. Przepis wstawiłeś zgodnie z wszelkimi zasadami a że podobny do innych... Nie przejmuj się.
Widzisz, to forum jest takie jakie piszesz ale - najważniejszy jest tu czasem regulamin ... nie człowiek, nie przepis, tylko szablonik w który musimy się wpasowywać bo za chwilę ktoś komuś wypomni że coś robi nie tak. Raz się wypomni, innym razem zgani że ktoś wypomniał i tak to leci...
Nie wypominając (bo mi to kompletnie i w niczym nie przeszkadza) - nie używaj na przyszość podkreślenia całego tekstu jaki zamieszczasz bo zaraz ktoś ci wytknie że niezgodnie z regulaminem albo uniemożliwia czytanie i takie tam
icon_wink.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Proszę o zakończenie tej zupełnie niepotrzebnej w tym miejscu dyskusji o regulaminie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy