Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Stefanka mojej Mamusi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AnnaB." data-source="post: 1492772" data-attributes="member: 8144"><p>Trochę inne proporcje ciasta, ale myślę, że wyjdzie mniej więcej to samo:</p><p></p><p>0,5 kg mąki</p><p>3/4 szklanki cukru</p><p>20 dag margaryny</p><p>2 łyżki miodu</p><p>2 jajka</p><p>1 łyżeczka sody</p><p></p><p>A masy jest dwa razy więcej:</p><p></p><p>1 litr mleka</p><p>3/4 szklanki cukru</p><p>20 dag margaryny</p><p>cukier waniliowy (ja tam daję do mleka laskę wanili, z tymi ciemnymi ziarenkami masa jest genialna)</p><p>9 łyżek kaszki manny.</p><p></p><p>Ponieważ trzeba się trochę więcej napracować przy wałkowaniu sześciu placków, to przygotowanie masy uproszczone do maksimum. Po prostu z wszystkich składników gotuję kaszkę na gęsto i gorącą (koniecznie, przyspiesza przegryzanie się ciasta) przekładam placki.</p><p></p><p>Piekę w temperaturze 200 stopni.</p><p></p><p>No i koniecznie ta kwaskowata warstwa.</p><p></p><p>PS. Te proporcje mogą być z innego przepisu na cinie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AnnaB., post: 1492772, member: 8144"] Trochę inne proporcje ciasta, ale myślę, że wyjdzie mniej więcej to samo: 0,5 kg mąki 3/4 szklanki cukru 20 dag margaryny 2 łyżki miodu 2 jajka 1 łyżeczka sody A masy jest dwa razy więcej: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 20 dag margaryny cukier waniliowy (ja tam daję do mleka laskę wanili, z tymi ciemnymi ziarenkami masa jest genialna) 9 łyżek kaszki manny. Ponieważ trzeba się trochę więcej napracować przy wałkowaniu sześciu placków, to przygotowanie masy uproszczone do maksimum. Po prostu z wszystkich składników gotuję kaszkę na gęsto i gorącą (koniecznie, przyspiesza przegryzanie się ciasta) przekładam placki. Piekę w temperaturze 200 stopni. No i koniecznie ta kwaskowata warstwa. PS. Te proporcje mogą być z innego przepisu na cinie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Stefanka mojej Mamusi
Top
Bottom