Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Steki z cebulką*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malgosimi" data-source="post: 411271" data-attributes="member: 231"><p>Coś koleżanko Lis się nie rozumiemy.</p><p>Po pierwsze Steak haché to nawet dosłownie znaczy stek siekany, czyli stek jakistam. Czyli mamy stek i siekamy i w wyniku tego powstaje stek siekany. OK? I gdyby Katek nazwala swoje danie stekiem zmielonym, to dla mnie OK. Ale stek to nie jest.</p><p></p><p>Po drugie:</p><p></p><p>Napisałaś: &quot;Natomiast to co ty nazywasz stekiem mignon wg Francuzow jest filetem mignon&quot;</p><p></p><p>a gdzie ja tak niby nazwałam!!!!????? przecież wczoraj nawet podałam przepis na filet mignon! </p><p></p><p></p><p>i &quot;filet mignon&quot; to dla mnie kawałek polędwicy wołowej (ok 200-250g, ze 3-5 cm grubości, w kształcie grubego medalionu o średnicy powiedzmy 7 cm, nie za duzej!) -poddany obróbce cieplnej. Ja osobiscie najpierw smażę na patelni, a potem ,,dochodzę go&quot; w piekarniku. I to jak mam na talerzu, to widzę steka i &quot;filet mignon&quot; (i tak upraszczając, bo ni wiem z której częsci poledwicy pochodzi mięso!)</p><p></p><p>Ale jakbym miała inny kawałek wołowiny, np t-bone czy porterhouse (maaarzeniaaaa!) i tak samo obrobiła, to też bym widziała steka, ale za to nie widziałabym już &quot;filet mignon&quot;, rzecz jasna</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malgosimi, post: 411271, member: 231"] Coś koleżanko Lis się nie rozumiemy. Po pierwsze Steak haché to nawet dosłownie znaczy stek siekany, czyli stek jakistam. Czyli mamy stek i siekamy i w wyniku tego powstaje stek siekany. OK? I gdyby Katek nazwala swoje danie stekiem zmielonym, to dla mnie OK. Ale stek to nie jest. Po drugie: Napisałaś: "Natomiast to co ty nazywasz stekiem mignon wg Francuzow jest filetem mignon" a gdzie ja tak niby nazwałam!!!!????? przecież wczoraj nawet podałam przepis na filet mignon! i "filet mignon" to dla mnie kawałek polędwicy wołowej (ok 200-250g, ze 3-5 cm grubości, w kształcie grubego medalionu o średnicy powiedzmy 7 cm, nie za duzej!) -poddany obróbce cieplnej. Ja osobiscie najpierw smażę na patelni, a potem ,,dochodzę go" w piekarniku. I to jak mam na talerzu, to widzę steka i "filet mignon" (i tak upraszczając, bo ni wiem z której częsci poledwicy pochodzi mięso!) Ale jakbym miała inny kawałek wołowiny, np t-bone czy porterhouse (maaarzeniaaaa!) i tak samo obrobiła, to też bym widziała steka, ale za to nie widziałabym już "filet mignon", rzecz jasna [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Steki z cebulką*
Top
Bottom