Sticky toffee pudding

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Przepis pochodzi z książki Anne Wilson pt.'Puddingi'

Czas przygotowania: 15 minut+15 minut nasączania
Czas pieczenia:40-45 minut
8 porcji

Składniki(kubek=250ml,łyżeczka=5ml):

-1 kubek posiekanych daktyli bez pestek
-1 łyżeczka sody
-1 kubek wrzątku
-90 g masła
-1/2 kubka brązowego cukru demerara
-1 łyżeczka esencji waniliowej
-2 lekko ubite jajka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 kubka mąki

Sos:

-1 kubek brązowego cukru muscovado
-1 kubek śmietanki słodkiej
-90 g masła
-1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Do podania:bita śmietana

1.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Głęboką kwadratową foremkę o boku 18 cm
posmarować dokładnie roztopionym masłem.
2.Do średniej żaroodpornej miski włożyć daktyle,dodać sodę i zalać
wrzątkiem,zamieszać,odstawić na 15 minut.
3.Mikserem ubić masło,cukier i esencję waniliową na lekką puszystą
masę.Stopniowo dodawać jajka dokładnie ubijając za każdym razem.Wymieszać
masę z połową mąki wymieszanej z proszkiem i połową daktyli z wodą po czym
dodać resztę mąki i daktyli i jeszcze raz wymieszać.Ciasto wlać do formy i
piec 40-45 minut aż patyczek włozony w środek będzie suchy.
4.Do rondelka włozyć składniki sosu i gotować na nieduzym ogniu przez 5 minut.
5.Ciasto wyjąć i pokroić na 16 kwadratów.Każdą porcję polać sosem i podawać z
bitą śmietaną.

PS.Esencję waniliową zastąpiłam cukrem waniliowym.Śmietany bitej już nie
dodawałam bo i bez tego jest wystarczająco słodkie
icon_smile.gif


275735.jpg
 

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
bojciu slinka mi cieknie jak ta czekolada na zdjeciu :mrgreen: :mrgreen:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Dziuniu cyz on smakuje tak jak wygląda :shock:
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Małgosia,niestety on tak właśnie smakuje :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Tylko sosu dużo trzeba zrobić,przynajmniej na ten pierwszy raz :mrgreen:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a ja mam jeszcze kilosa do zrzucenia :twisted:
 

annia28

Member
Lip 11, 2005
308
0
0
aha i jedno pytańko czy do sosu to śmietana ilu procentowa ma być - czy obojętnie - byleby słodka, a esencja waniliowa to może byc olejek wamiliowy??
dziekuje i pozdrawiam
 

katalonka

Member
Gru 14, 2006
21
0
0
icon_eek.gif

nie, no i moje postanowienia postno-przedświateczno-słodkościowe w tym momencie wzięły w łeb, jeszcze zanim zaczełam wdrażać w czyn
baa.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy