- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis pochodzi z książki Anne Wilson pt.'Puddingi'
Czas przygotowania: 15 minut+15 minut nasączania
Czas pieczenia:40-45 minut
8 porcji
Składniki(kubek=250ml,łyżeczka=5ml):
-1 kubek posiekanych daktyli bez pestek
-1 łyżeczka sody
-1 kubek wrzątku
-90 g masła
-1/2 kubka brązowego cukru demerara
-1 łyżeczka esencji waniliowej
-2 lekko ubite jajka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 kubka mąki
Sos:
-1 kubek brązowego cukru muscovado
-1 kubek śmietanki słodkiej
-90 g masła
-1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Do podania:bita śmietana
1.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Głęboką kwadratową foremkę o boku 18 cm
posmarować dokładnie roztopionym masłem.
2.Do średniej żaroodpornej miski włożyć daktyle,dodać sodę i zalać
wrzątkiem,zamieszać,odstawić na 15 minut.
3.Mikserem ubić masło,cukier i esencję waniliową na lekką puszystą
masę.Stopniowo dodawać jajka dokładnie ubijając za każdym razem.Wymieszać
masę z połową mąki wymieszanej z proszkiem i połową daktyli z wodą po czym
dodać resztę mąki i daktyli i jeszcze raz wymieszać.Ciasto wlać do formy i
piec 40-45 minut aż patyczek włozony w środek będzie suchy.
4.Do rondelka włozyć składniki sosu i gotować na nieduzym ogniu przez 5 minut.
5.Ciasto wyjąć i pokroić na 16 kwadratów.Każdą porcję polać sosem i podawać z
bitą śmietaną.
PS.Esencję waniliową zastąpiłam cukrem waniliowym.Śmietany bitej już nie
dodawałam bo i bez tego jest wystarczająco słodkie
Czas przygotowania: 15 minut+15 minut nasączania
Czas pieczenia:40-45 minut
8 porcji
Składniki(kubek=250ml,łyżeczka=5ml):
-1 kubek posiekanych daktyli bez pestek
-1 łyżeczka sody
-1 kubek wrzątku
-90 g masła
-1/2 kubka brązowego cukru demerara
-1 łyżeczka esencji waniliowej
-2 lekko ubite jajka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 kubka mąki
Sos:
-1 kubek brązowego cukru muscovado
-1 kubek śmietanki słodkiej
-90 g masła
-1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Do podania:bita śmietana
1.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Głęboką kwadratową foremkę o boku 18 cm
posmarować dokładnie roztopionym masłem.
2.Do średniej żaroodpornej miski włożyć daktyle,dodać sodę i zalać
wrzątkiem,zamieszać,odstawić na 15 minut.
3.Mikserem ubić masło,cukier i esencję waniliową na lekką puszystą
masę.Stopniowo dodawać jajka dokładnie ubijając za każdym razem.Wymieszać
masę z połową mąki wymieszanej z proszkiem i połową daktyli z wodą po czym
dodać resztę mąki i daktyli i jeszcze raz wymieszać.Ciasto wlać do formy i
piec 40-45 minut aż patyczek włozony w środek będzie suchy.
4.Do rondelka włozyć składniki sosu i gotować na nieduzym ogniu przez 5 minut.
5.Ciasto wyjąć i pokroić na 16 kwadratów.Każdą porcję polać sosem i podawać z
bitą śmietaną.
PS.Esencję waniliową zastąpiłam cukrem waniliowym.Śmietany bitej już nie
dodawałam bo i bez tego jest wystarczająco słodkie

