Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Stifado
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1471933" data-attributes="member: 10341"><p>- 50 dkg wołowiny na pieczeń lub jagnięciny z udźca</p><p>- 1 łyżka masła</p><p>- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina</p><p>- 1 puszka pomidorów pelati (ja kupuję najczęściej puszkę 40 dkg)</p><p>- 2 łyżki koncentratu pomidorowego</p><p>- pół szklanki gorącej wody</p><p>- 2 cebule</p><p>- 2 ząbki czosnku</p><p>- 1 łyżka oliwy</p><p>- po pół łyżeczki; cynamonu, oregano, soli i pieprzu, oregano do dekoracji (oregano w obu przypadkach suszone).</p><p></p><p>Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę o boku 5 cm. Smażymy na rozgrzanym maśle, aż się przyrumieni. Ja dałam pół na pół masło z olejem, bo bałam się, że na samym maśle przypali się. Następnie podlewamy połową wina, dodajemy pokrojone pomidory pelati razem z zalewą, koncentrat i gorącą wodę. Dusimy na średnim ogniu 10 minut.</p><p>Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i smażymy na oliwie. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso. Potrawę doprawiamy do smaku cynamonem, oregano, pieprzem i solą. Dusimy około półtorej godziny. Na krótko przed końcem duszenia dodajemy resztę wina, a przed podaniem posypujemy oszczędnie oregano.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1471933, member: 10341"] - 50 dkg wołowiny na pieczeń lub jagnięciny z udźca - 1 łyżka masła - pół szklanki czerwonego wytrawnego wina - 1 puszka pomidorów pelati (ja kupuję najczęściej puszkę 40 dkg) - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - pół szklanki gorącej wody - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy - po pół łyżeczki; cynamonu, oregano, soli i pieprzu, oregano do dekoracji (oregano w obu przypadkach suszone). Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę o boku 5 cm. Smażymy na rozgrzanym maśle, aż się przyrumieni. Ja dałam pół na pół masło z olejem, bo bałam się, że na samym maśle przypali się. Następnie podlewamy połową wina, dodajemy pokrojone pomidory pelati razem z zalewą, koncentrat i gorącą wodę. Dusimy na średnim ogniu 10 minut. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i smażymy na oliwie. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso. Potrawę doprawiamy do smaku cynamonem, oregano, pieprzem i solą. Dusimy około półtorej godziny. Na krótko przed końcem duszenia dodajemy resztę wina, a przed podaniem posypujemy oszczędnie oregano. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Stifado
Top
Bottom