Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Stollen z marcepanem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="iwki" data-source="post: 726927" data-attributes="member: 9388"><p>Stollen z marcepanem :</p><p>(dla maszynistow i recznikow)</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>500g maki</p><p>40g drozdzy swiezych</p><p>75g cukru</p><p>szczypta soli</p><p>&#188; lyzeczki muskatu</p><p>&#188; lyzeczki kardamonu</p><p>1/8 litra mleka cieplego</p><p>175g masla</p><p>100g orengeat ( kandyzowana skorka z pomaranczy, cytryny ) , ja daje wlasnego wyrobu kandyzowna skorke z pomaranczy</p><p>250g rodzynek ( mozna dodac 2 lyzki rumu i pozostawic na pare godzin )</p><p>20g siekanych migdalow ( ja daje conajmniej drugie tyle )</p><p>1 lyzeczka skorki z cytryny</p><p>aromat migdalowy</p><p></p><p>nadzienie:</p><p>1 lyzeczka rumu opcjonalnie</p><p>200g marcepanu</p><p>50g cukru pudru</p><p></p><p>do wykonczenia Stolli:</p><p>30g roztopionego masla</p><p>20g cukru pudru</p><p></p><p>wersja dla maszynistow:</p><p></p><p>przygotowac bakalie: rodzynki, skorke z pomaranczy, siekane migdaly i skorke z cytryny wymieszyc z 2 lyzkami rumu i pozostawic na jakis czas (ja to robie pare godzin wczesniej , albo pozostawiam na noc pod szczelnym przykryciem do przegryzenia).</p><p>Lekko podgrzac mleko wraz z maslem i przelac do formy, dodac cukier ,sol, make ,przyprawy i rozkruszone drozdze. Wyrobic ciasto w maszynie-program ciasto drozdzowe i pozostawic do wyrosniecia , u mnie jest to 60 min.</p><p>Nastepnie ciasto przelozyc na stolnice dodac bakalie, przyprawy i dobrze wgniesc bakalie.</p><p>Ciasto pezelozyc na stolnice wysypana maka i uformowacprostokat 15x30 cm , na srodku zrobic wglebienie na role marcepanowa. Dalej postepowac jak nizej napisane.</p><p></p><p>wersja manualna:</p><p>Drozdze rozetrzec z 1 lyzeczka cukru dodac ze 2 lyzki maki i cieplawego mleka tyle by bylo jak gesta smietana, i odstawic na pare minut by drozdze &#8222;ruszyly &#8222;</p><p>Mleko, maslo podgrzac lekko tak by maslo sie rozpuscilo. Do miski wsypac make,przyprawy, szczypte soli , cukier, mleko z maslem rozczyn i wyrobic ciasto. Ciasto przykryc i pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na 60 min.</p><p>W miedzy czasie przygotowac bakalie: rodzynki, skorke z pomaranczy, siekane migdaly i skorke z cytryny wymieszyc z 2 lyzkami rumu i pozostawic na jakis czas (ja to robie pare godzin wczesniej , albo pozostawiam na noc pod szczelnym przykryciem do przegryzenia).</p><p>Gdy ciasto wyroslo dodac bakalie i wgniesc je dobrze.Ciasto pezelozyc na stolnice wysypana maka i uformowacprostokat 15x30 cm , na srodku zrobic wglebienie na role marcepanowa.</p><p></p><p>Marcepan zetrzec na tarce –grube oczka-dodac 50g cukru pudru przesianego i 1 lyzeczke rumu, najlepiej wpierw lekko wymieszac reka, a potem zagniesc. Uformowac role dluga na 30 cm i ulozyc na ciescie. Ciasto zlozyc dobrze zlepic i uformowac Stollen ( ja formuje poprostu chlebek ). I pozostawic do wyrosniecia najlepiej w leciutko cieplym piekarniku na ok.60 min..</p><p>Mozna tez zostawic na noc w lodowce ( ja tak robie) przykryta folia, ciasto jest dosc tluste,wiec folia sie nie przykleji , a po wyjeciu z lodowki jeszcze sobie rosnie.Ciasto jest dosc geste, wiec nie rosnie bardzo duzo, jak inne drozdzowki.</p><p>Piec w nagrzanym piekarniku 175 ° na srodkowej szynie do 60 min. Gdy wystarczajaco sie zrumieni , przykryc pergaminem. Jeszcze goraca Stollen posmarowac roztopionym maslem i posypac cukrem pudrem. Pozostawic na pare dni, najlepiej smakuje po 3 tygodniach.</p><p></p><p> [ATTACH=full]28687[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="iwki, post: 726927, member: 9388"] Stollen z marcepanem : (dla maszynistow i recznikow) Ciasto: 500g maki 40g drozdzy swiezych 75g cukru szczypta soli ¼ lyzeczki muskatu ¼ lyzeczki kardamonu 1/8 litra mleka cieplego 175g masla 100g orengeat ( kandyzowana skorka z pomaranczy, cytryny ) , ja daje wlasnego wyrobu kandyzowna skorke z pomaranczy 250g rodzynek ( mozna dodac 2 lyzki rumu i pozostawic na pare godzin ) 20g siekanych migdalow ( ja daje conajmniej drugie tyle ) 1 lyzeczka skorki z cytryny aromat migdalowy nadzienie: 1 lyzeczka rumu opcjonalnie 200g marcepanu 50g cukru pudru do wykonczenia Stolli: 30g roztopionego masla 20g cukru pudru wersja dla maszynistow: przygotowac bakalie: rodzynki, skorke z pomaranczy, siekane migdaly i skorke z cytryny wymieszyc z 2 lyzkami rumu i pozostawic na jakis czas (ja to robie pare godzin wczesniej , albo pozostawiam na noc pod szczelnym przykryciem do przegryzenia). Lekko podgrzac mleko wraz z maslem i przelac do formy, dodac cukier ,sol, make ,przyprawy i rozkruszone drozdze. Wyrobic ciasto w maszynie-program ciasto drozdzowe i pozostawic do wyrosniecia , u mnie jest to 60 min. Nastepnie ciasto przelozyc na stolnice dodac bakalie, przyprawy i dobrze wgniesc bakalie. Ciasto pezelozyc na stolnice wysypana maka i uformowacprostokat 15x30 cm , na srodku zrobic wglebienie na role marcepanowa. Dalej postepowac jak nizej napisane. wersja manualna: Drozdze rozetrzec z 1 lyzeczka cukru dodac ze 2 lyzki maki i cieplawego mleka tyle by bylo jak gesta smietana, i odstawic na pare minut by drozdze „ruszyly „ Mleko, maslo podgrzac lekko tak by maslo sie rozpuscilo. Do miski wsypac make,przyprawy, szczypte soli , cukier, mleko z maslem rozczyn i wyrobic ciasto. Ciasto przykryc i pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na 60 min. W miedzy czasie przygotowac bakalie: rodzynki, skorke z pomaranczy, siekane migdaly i skorke z cytryny wymieszyc z 2 lyzkami rumu i pozostawic na jakis czas (ja to robie pare godzin wczesniej , albo pozostawiam na noc pod szczelnym przykryciem do przegryzenia). Gdy ciasto wyroslo dodac bakalie i wgniesc je dobrze.Ciasto pezelozyc na stolnice wysypana maka i uformowacprostokat 15x30 cm , na srodku zrobic wglebienie na role marcepanowa. Marcepan zetrzec na tarce –grube oczka-dodac 50g cukru pudru przesianego i 1 lyzeczke rumu, najlepiej wpierw lekko wymieszac reka, a potem zagniesc. Uformowac role dluga na 30 cm i ulozyc na ciescie. Ciasto zlozyc dobrze zlepic i uformowac Stollen ( ja formuje poprostu chlebek ). I pozostawic do wyrosniecia najlepiej w leciutko cieplym piekarniku na ok.60 min.. Mozna tez zostawic na noc w lodowce ( ja tak robie) przykryta folia, ciasto jest dosc tluste,wiec folia sie nie przykleji , a po wyjeciu z lodowki jeszcze sobie rosnie.Ciasto jest dosc geste, wiec nie rosnie bardzo duzo, jak inne drozdzowki. Piec w nagrzanym piekarniku 175 ° na srodkowej szynie do 60 min. Gdy wystarczajaco sie zrumieni , przykryc pergaminem. Jeszcze goraca Stollen posmarowac roztopionym maslem i posypac cukrem pudrem. Pozostawic na pare dni, najlepiej smakuje po 3 tygodniach. [ATTACH=full]28687[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Stollen z marcepanem
Bottom