- Gru 23, 2004
- 2,533
- 0
- 36
Wypadałoby się jakoś wkupić <!--emoid
--><!--endemo-->
Przepis znaleziony na jakimś forum, już nie pamiętam jakim, przetestowany wielokrotnie, mam nadzieję, że ktoś się na niego skusi.
60 dkg polędwicy wołowej lub cielęciny zadniej
2 średnie cebule
20 dkg pieczarek
1 dkg masła + 1 łyżka mąki
1/4 litra bulionu
1 mały koncentrat pomidorowy
100 ml śmietany
1 słoik sałatki naddunajskiej firmy Urbanek
sól, papryka ostra
Mięso pokroić w paski, cebulę w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Powyższe składniki podsmażyć oddzielnie, wrzucić do garnka i zalać bulonem. Gotować do miękkości. Następnie dodać koncentrat i sałatkę (najpierw należy ją trochę przepłukać na durszlaku). Pogotować kilka minut. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, dodać do potrawy. Doprawić solą i papryką. Po przestudzeniu dodać śmietanę. Jeżeli strogonow ma byc rzadszy, mozna dolać wody lub bulionu.
Przepis znaleziony na jakimś forum, już nie pamiętam jakim, przetestowany wielokrotnie, mam nadzieję, że ktoś się na niego skusi.
60 dkg polędwicy wołowej lub cielęciny zadniej
2 średnie cebule
20 dkg pieczarek
1 dkg masła + 1 łyżka mąki
1/4 litra bulionu
1 mały koncentrat pomidorowy
100 ml śmietany
1 słoik sałatki naddunajskiej firmy Urbanek
sól, papryka ostra
Mięso pokroić w paski, cebulę w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Powyższe składniki podsmażyć oddzielnie, wrzucić do garnka i zalać bulonem. Gotować do miękkości. Następnie dodać koncentrat i sałatkę (najpierw należy ją trochę przepłukać na durszlaku). Pogotować kilka minut. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, dodać do potrawy. Doprawić solą i papryką. Po przestudzeniu dodać śmietanę. Jeżeli strogonow ma byc rzadszy, mozna dolać wody lub bulionu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: