Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Strucla krucho-drożdżowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 923209" data-attributes="member: 4258"><p><strong>Strucla (a właściwie dwie) krucho - drożdżowa</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]47806[/ATTACH]</p><p></p><p><em><strong>Składniki:</strong></em></p><p></p><p>* 500 g mąki</p><p>* 180 g margaryny lub masła (używałam margaryny Kasi)</p><p>* 3 łyżki cukru</p><p>* 3 żółtka</p><p>* 1 małe jajko</p><p>* 40 g drożdży</p><p>* 2 łyżki śmietanki (36%)</p><p>* 2 (z górką) łyżki śmietany kwaśnej (18%)</p><p>* szczypta soli</p><p></p><p>* masa makowa - ja użyłam masy gotowej (dlatego dla próżniaków wersja) - 900g. Ale gdyby było więcej masy, to zapewne makowiec był by jeszcze smaczniejszy</p><p></p><p>* papier do pieczenia, na rolce (szerokość 38cm)</p><p><em><strong></strong></em></p><p><em><strong>Wykonanie:</strong></em></p><p>Mąkę z solą przesiać do miski i posiekać z masłem/margaryną. Drożdże wymieszać w miseczce z cukrem i śmietanami. </p><p>Żółtka i jajko rozmieszać w miseczce i dodać do mąki z tłuszczem. Dodać również rozpuszczone w śmietanach drożdże. </p><p>Zagnieść ciasto, które następnie dzielimy na dwie części.</p><p>Każdą część należy rozwałkować na kwadrat (u mnie ok. 30x30 cm) i posmarować masą makową, zostawiając po ok. 1,5cm ciasta po bokach. Zwijamy dość ściśle, dwie strucle i układamy końcem zawiniętego ciasta, do spodu. Boki strucli zaklejamy. Wierzch strucli nakłuć w 4-5 miejscach wykałaczką</p><p></p><p>Rozwijamy papier z z rolki (nie ucinamy papieru) i układamy na nim struclę, w takiej odległości od brzegu papieru, aby tym wolnym końcem można było zawinąć struclę i koniec papieru wszedł pod spód strucli i jeszcze ponad struclą została wolna przestrzeń, w którą można by włożyć dłoń (bo ciasto będzie przecież trochę nam rosło).</p><p>Teraz papierem, który jest na rolce, zawijamy w odwrotnym kierunku , tak aby papier (jego koniec) był po struclą. Odcinamy papier.</p><p>Wolne końce papieru lekko zaciskamy.</p><p>Strucle układamy w foremkach 8,5x32,5 (spód blaszki) i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.</p><p>Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni</p><p></p><p>[ATTACH=full]47804[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]47805[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 923209, member: 4258"] [B]Strucla (a właściwie dwie) krucho - drożdżowa[/B] [ATTACH=full]47806[/ATTACH] [I][B]Składniki:[/B][/I] * 500 g mąki * 180 g margaryny lub masła (używałam margaryny Kasi) * 3 łyżki cukru * 3 żółtka * 1 małe jajko * 40 g drożdży * 2 łyżki śmietanki (36%) * 2 (z górką) łyżki śmietany kwaśnej (18%) * szczypta soli * masa makowa - ja użyłam masy gotowej (dlatego dla próżniaków wersja) - 900g. Ale gdyby było więcej masy, to zapewne makowiec był by jeszcze smaczniejszy * papier do pieczenia, na rolce (szerokość 38cm) [I][B] Wykonanie:[/B][/I] Mąkę z solą przesiać do miski i posiekać z masłem/margaryną. Drożdże wymieszać w miseczce z cukrem i śmietanami. Żółtka i jajko rozmieszać w miseczce i dodać do mąki z tłuszczem. Dodać również rozpuszczone w śmietanach drożdże. Zagnieść ciasto, które następnie dzielimy na dwie części. Każdą część należy rozwałkować na kwadrat (u mnie ok. 30x30 cm) i posmarować masą makową, zostawiając po ok. 1,5cm ciasta po bokach. Zwijamy dość ściśle, dwie strucle i układamy końcem zawiniętego ciasta, do spodu. Boki strucli zaklejamy. Wierzch strucli nakłuć w 4-5 miejscach wykałaczką Rozwijamy papier z z rolki (nie ucinamy papieru) i układamy na nim struclę, w takiej odległości od brzegu papieru, aby tym wolnym końcem można było zawinąć struclę i koniec papieru wszedł pod spód strucli i jeszcze ponad struclą została wolna przestrzeń, w którą można by włożyć dłoń (bo ciasto będzie przecież trochę nam rosło). Teraz papierem, który jest na rolce, zawijamy w odwrotnym kierunku , tak aby papier (jego koniec) był po struclą. Odcinamy papier. Wolne końce papieru lekko zaciskamy. Strucle układamy w foremkach 8,5x32,5 (spód blaszki) i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni [ATTACH=full]47804[/ATTACH] [ATTACH=full]47805[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Strucla krucho-drożdżowa
Bottom