Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Strucle drozdzowe BN 2007
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margarete" data-source="post: 626512" data-attributes="member: 4430"><p>Od lat pieke drozdzowe, ale zawsze uzywalam masla i tylko zoltek do ciasta. Efekt byl taki, ze nigdy nie bylam zadowolona i wlasciwie caly czas szukalam tego &quot;wlasciwego&quot; przepisu, na ciasto drozdzowe, ktore by mi na prawde smakowalo. </p><p></p><p>Zainspirowana babka MARYNY oraz wskazowkami LIMBY upieklam tegoroczne strucle wedlug nastepujacego przepisu: </p><p></p><p><span style="color: #0000FF">CIASTO</span></p><p></p><p>1000 Gramm maki - koniecznie tej wysokobialkowej</p><p>200 Gramm gotowanego, przetartego przez sitko, kartofla</p><p>220 Gramm masla - prosze nie margaryny</p><p>100 Gramm oliwy o neutralnym smaku, ja biore z oliwek </p><p>7 calych jajek </p><p>5 zoltek</p><p>80 Gramm swiezych drozdzy </p><p>0,5 szklanki mleka </p><p>250 Gramm cukru </p><p>Cukier waniliowy albo wanilia</p><p>otarta skorka z cytryny </p><p>1 plaska lyzeczka od herbaty soli </p><p></p><p><span style="color: #0000FF">Nadzienie: </span></p><p></p><p>800 Gramm suchego maku</p><p>Szklanka goracego mleka - mniej albo wiecej</p><p>Cukier i bakalie do smaku</p><p>2 cale jajka </p><p>szczypta soli </p><p></p><p><em>(Nadzienie makowe kazdy moze zrobic wedlug swojego ulubionego przepisu. Ja kupuje po prostu suchy mak, zalewam wrzacym mlekiem, dodaje jajka, cukier i bakalie.)</em></p><p></p><p>Duzy garnek nalezy postawic na kuchence (na gazie) i rozgrzac dno. Nie trwa to dlugo!</p><p>Garnek odstawic z pieca.</p><p>Kilogram maki wsypac do garnka i tak dlugo mieszac make, az bedzie ciepla. (WAZNE!)</p><p>Zrobic w niej dolek, w ktory wlac rozpuszczone w cieplym mleku i zmieszane z kilkoma lyzkami cukru drozdze. </p><p>Jak zaczyn sie podniesie (urosnie) wlac do niego: Ubite lopatkami od miksera jajka oraz zoltka z cukrem, wanilie i otarta skorke z cytryny. Gdyby ciasto bylo za twarde - dodac troszenke mleka, ale nie za duzo!</p><p></p><p>Wyrabiac w maszynie albo recznie - ja robie to recznie, moj Kenwood protestuje przeciwko takiej ilosci ciasta - i tu Was zaskocze: <span style="color: #FF0000">krotko!</span> Po kilku Minutach dodac prosze miekkie tluszcze z lyzeczka soli i wyrabiac jeszcze ok. 10-15 Minut. Az ciasto bedzie lsniace i elastyczne. </p><p></p><p><span style="color: #0000FF">Z tej ilosci ciasta wychodza 4 duze strucle i jedna mala. </span></p><p><span style="color: #0000FF">Blacha z pieca pomiesci cztery strucle pieczone w papierze + jedna w keksowce. </span></p><p></p><p>Jezeli robicie z bakaliami, nalezy wymieszac je z ciastem i od razu przelozyc do keksowki lub innej formy i pozostawic do wyrosniecia. Jezeli robicie zawijane makowce, tak jak ja; to ciasto musi podrosnac jeszcze troche w misce. Nie trwa to dlugo. </p><p></p><p><u><span style="color: #800080">Zawijanie makowcow</span></u></p><p></p><p>Przygotowac sobie papier do pieczenia i pociac go na kawalki troche wieksze niz wymiar blachy do pieczenia, tak, aby mozna strucle zawinac. </p><p>Ciasto podzielic na kawalki. </p><p>Kazdy kawalek rozciagac na przygotowanym papierze - nie uzywac walka! - podsypywac maka - gdyz ciast jest jak sie wczesniej mowilo &quot;wolne&quot; , ale podsypanie maka przywoluje je natychmiast do porzadku!! </p><p>Na przygotowany w ten sposob kawalek ciasta rozlozyc mase makowa i zwijac strucle pomagajac sobie papierem. </p><p>Prosze zwrocic uwage na to, aby makowniki byly raczej krotkie, gdyz zawiniete w papier beda rosly wzdluz</p><p></p><p>Gdy podrosna wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 180 stopni najwyzej 30 minut</p><p></p><p>Jeszcze cieple strucle smaruje roztopionym maslem na pomoca pedzelka , pozostawiam do ostygniecia. Zawijam w folie aluminiowa i wkladam do zamrazarki. PO wyjeciu z zamrazarki ciasto powinno postac pare godzin w temp. pokojowej. Przed spozyciem posypuje ciasto cukrem pudrem.</p><p></p><p>Ciasto, dla ktorego inspiracja bylo ciasto MARYNY i wskazowki LIMBY (kartofel!) jest jedwabne, nie &quot;ostre&quot; i nie suche, eleganckie! Wreszcie mam ciasto drozdzowe, ktore mi smakuje! </p><p></p><p>Tu podziekowania dla obu pan! </p><p></p><p>Gdzies na forum widzialam zdjecie zawinietych w papier do pieczenia makowcow, ale niestety nie wiem gdzie. Sama nie mam takiego zdjecia, ale na pewno wiecie o co chodzi, prawda?</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margarete, post: 626512, member: 4430"] Od lat pieke drozdzowe, ale zawsze uzywalam masla i tylko zoltek do ciasta. Efekt byl taki, ze nigdy nie bylam zadowolona i wlasciwie caly czas szukalam tego "wlasciwego" przepisu, na ciasto drozdzowe, ktore by mi na prawde smakowalo. Zainspirowana babka MARYNY oraz wskazowkami LIMBY upieklam tegoroczne strucle wedlug nastepujacego przepisu: [COLOR=#0000FF]CIASTO[/COLOR] 1000 Gramm maki - koniecznie tej wysokobialkowej 200 Gramm gotowanego, przetartego przez sitko, kartofla 220 Gramm masla - prosze nie margaryny 100 Gramm oliwy o neutralnym smaku, ja biore z oliwek 7 calych jajek 5 zoltek 80 Gramm swiezych drozdzy 0,5 szklanki mleka 250 Gramm cukru Cukier waniliowy albo wanilia otarta skorka z cytryny 1 plaska lyzeczka od herbaty soli [COLOR=#0000FF]Nadzienie: [/COLOR] 800 Gramm suchego maku Szklanka goracego mleka - mniej albo wiecej Cukier i bakalie do smaku 2 cale jajka szczypta soli [I](Nadzienie makowe kazdy moze zrobic wedlug swojego ulubionego przepisu. Ja kupuje po prostu suchy mak, zalewam wrzacym mlekiem, dodaje jajka, cukier i bakalie.)[/I] Duzy garnek nalezy postawic na kuchence (na gazie) i rozgrzac dno. Nie trwa to dlugo! Garnek odstawic z pieca. Kilogram maki wsypac do garnka i tak dlugo mieszac make, az bedzie ciepla. (WAZNE!) Zrobic w niej dolek, w ktory wlac rozpuszczone w cieplym mleku i zmieszane z kilkoma lyzkami cukru drozdze. Jak zaczyn sie podniesie (urosnie) wlac do niego: Ubite lopatkami od miksera jajka oraz zoltka z cukrem, wanilie i otarta skorke z cytryny. Gdyby ciasto bylo za twarde - dodac troszenke mleka, ale nie za duzo! Wyrabiac w maszynie albo recznie - ja robie to recznie, moj Kenwood protestuje przeciwko takiej ilosci ciasta - i tu Was zaskocze: [COLOR=#FF0000]krotko![/COLOR] Po kilku Minutach dodac prosze miekkie tluszcze z lyzeczka soli i wyrabiac jeszcze ok. 10-15 Minut. Az ciasto bedzie lsniace i elastyczne. [COLOR=#0000FF]Z tej ilosci ciasta wychodza 4 duze strucle i jedna mala. [/COLOR] [COLOR=#0000FF]Blacha z pieca pomiesci cztery strucle pieczone w papierze + jedna w keksowce. [/COLOR] Jezeli robicie z bakaliami, nalezy wymieszac je z ciastem i od razu przelozyc do keksowki lub innej formy i pozostawic do wyrosniecia. Jezeli robicie zawijane makowce, tak jak ja; to ciasto musi podrosnac jeszcze troche w misce. Nie trwa to dlugo. [U][COLOR=#800080]Zawijanie makowcow[/COLOR][/U] Przygotowac sobie papier do pieczenia i pociac go na kawalki troche wieksze niz wymiar blachy do pieczenia, tak, aby mozna strucle zawinac. Ciasto podzielic na kawalki. Kazdy kawalek rozciagac na przygotowanym papierze - nie uzywac walka! - podsypywac maka - gdyz ciast jest jak sie wczesniej mowilo "wolne" , ale podsypanie maka przywoluje je natychmiast do porzadku!! Na przygotowany w ten sposob kawalek ciasta rozlozyc mase makowa i zwijac strucle pomagajac sobie papierem. Prosze zwrocic uwage na to, aby makowniki byly raczej krotkie, gdyz zawiniete w papier beda rosly wzdluz Gdy podrosna wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 180 stopni najwyzej 30 minut Jeszcze cieple strucle smaruje roztopionym maslem na pomoca pedzelka , pozostawiam do ostygniecia. Zawijam w folie aluminiowa i wkladam do zamrazarki. PO wyjeciu z zamrazarki ciasto powinno postac pare godzin w temp. pokojowej. Przed spozyciem posypuje ciasto cukrem pudrem. Ciasto, dla ktorego inspiracja bylo ciasto MARYNY i wskazowki LIMBY (kartofel!) jest jedwabne, nie "ostre" i nie suche, eleganckie! Wreszcie mam ciasto drozdzowe, ktore mi smakuje! Tu podziekowania dla obu pan! Gdzies na forum widzialam zdjecie zawinietych w papier do pieczenia makowcow, ale niestety nie wiem gdzie. Sama nie mam takiego zdjecia, ale na pewno wiecie o co chodzi, prawda? [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Strucle drozdzowe BN 2007
Bottom