Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Strudel jablkowy z maki razowej z sosem waniliowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziad" data-source="post: 107898" data-attributes="member: 15"><p><u><strong>Strudel jablkowy z maki razowej z sosem waniliowym </strong></u></p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong> </p><p></p><p><strong>250g</strong> maki orkiszowe lub pszennej razowej </p><p><strong>pol lyzeczki </strong> soli </p><p><strong>4 lyzki </strong> oleju slonecznikowego </p><p><strong>12-14 lyzek </strong> letniej wody </p><p></p><p><strong>Nadzienie: </strong></p><p></p><p><strong>1,5 kg </strong>j ablek </p><p><strong>100g</strong> rozynek </p><p><strong>1 lyzeczka </strong> cynamonu </p><p>sok z <strong>polowy</strong> cytryny </p><p>miod wedle uznania </p><p><strong>250g</strong> Quark ( twarozek niem., cos w rodzaju sera bialego trzykrotnie zmielonego, takiego do pieczenia, moze byc tez serek homogenizowany) </p><p></p><p><strong>4 lyzki </strong>roztopionego masla </p><p></p><p>Make przesiac, zrobic dolek. Dodac sol, a potem na przemian lyzke wody i oleju, jednoczesnie wszystkie skladniki widelcem mieszajac. Nastepnie juz rekoma zagniesc gladkie elastyczne ciasto. Zostawic na godzine przykryte miska. </p><p>Piekarnik rozgrzac do 190°. </p><p>Jablka obrac i zetrzec na tarce lub drobno pokroic. Wymieszac z rodzynkami, cynamonem, sokiem z cytryny i miodem. </p><p>Ciasto rozwalkowac bardzo cienko (mozna to zrobic na sciereczce, ktora pomoze potem w zawinieciu ciasta). Posmarowac maslem, a nastepnie serkiem. </p><p>Na twarozku rozlozyc rownomiernie nadzienie jablkowe. Strudel zrolowac. Polozyc na natluszczonej blasze i posmarowac stopinym maslem. Piec 40-45min. </p><p>Podawac cieply z sosem waniliowym. </p><p></p><p><strong>Sos waniliowy</strong>: </p><p></p><p><strong>Pol litra </strong> mleka </p><p><strong>Laska</strong> wanilii </p><p><strong>5 </strong> zoltek </p><p><strong>50g</strong> miodu </p><p></p><p>Mleko zagrzac. Laske wanilii przekroic wzdluz i wrzucic do mleka, zostawic do naciagniecia. W miedzyczasie zoltka z miodem ubic trzepaczka do takiej gestosci, zeby slad noza byl widoczny. Przelozyc do garnka. Wanilie wybrac z mleka. Gorace mleko po trochu dodawac do zoltek i ciagle mieszajac (drewniana lyzka) powoli, delikatnie podgrzewac, ale nie zagotowac, bo zoltka sie zetna. Gdy krem oblepi drewniana lyzke, odstawic z ognia. Lekko przestudzic (caly czas mieszajac) i serwowac.</p><p></p><p>Ciasto przeze mnie nie wyprobowane.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziad, post: 107898, member: 15"] [U][B]Strudel jablkowy z maki razowej z sosem waniliowym [/B][/U] [B]Ciasto:[/B] [B]250g[/B] maki orkiszowe lub pszennej razowej [B]pol lyzeczki [/B] soli [B]4 lyzki [/B] oleju slonecznikowego [B]12-14 lyzek [/B] letniej wody [B]Nadzienie: [/B] [B]1,5 kg [/B]j ablek [B]100g[/B] rozynek [B]1 lyzeczka [/B] cynamonu sok z [B]polowy[/B] cytryny miod wedle uznania [B]250g[/B] Quark ( twarozek niem., cos w rodzaju sera bialego trzykrotnie zmielonego, takiego do pieczenia, moze byc tez serek homogenizowany) [B]4 lyzki [/B]roztopionego masla Make przesiac, zrobic dolek. Dodac sol, a potem na przemian lyzke wody i oleju, jednoczesnie wszystkie skladniki widelcem mieszajac. Nastepnie juz rekoma zagniesc gladkie elastyczne ciasto. Zostawic na godzine przykryte miska. Piekarnik rozgrzac do 190°. Jablka obrac i zetrzec na tarce lub drobno pokroic. Wymieszac z rodzynkami, cynamonem, sokiem z cytryny i miodem. Ciasto rozwalkowac bardzo cienko (mozna to zrobic na sciereczce, ktora pomoze potem w zawinieciu ciasta). Posmarowac maslem, a nastepnie serkiem. Na twarozku rozlozyc rownomiernie nadzienie jablkowe. Strudel zrolowac. Polozyc na natluszczonej blasze i posmarowac stopinym maslem. Piec 40-45min. Podawac cieply z sosem waniliowym. [B]Sos waniliowy[/B]: [B]Pol litra [/B] mleka [B]Laska[/B] wanilii [B]5 [/B] zoltek [B]50g[/B] miodu Mleko zagrzac. Laske wanilii przekroic wzdluz i wrzucic do mleka, zostawic do naciagniecia. W miedzyczasie zoltka z miodem ubic trzepaczka do takiej gestosci, zeby slad noza byl widoczny. Przelozyc do garnka. Wanilie wybrac z mleka. Gorace mleko po trochu dodawac do zoltek i ciagle mieszajac (drewniana lyzka) powoli, delikatnie podgrzewac, ale nie zagotowac, bo zoltka sie zetna. Gdy krem oblepi drewniana lyzke, odstawic z ognia. Lekko przestudzic (caly czas mieszajac) i serwowac. Ciasto przeze mnie nie wyprobowane. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Strudel jablkowy z maki razowej z sosem waniliowym
Top
Bottom