Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Studzienina
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1516258" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znaleziony i kilkakrotnie wypróbowany zs &quot;Smaków i aromatów&quot;. Galaretka wyjątkowo aromatyczna i smaczna. Polecam na świąteczny stół. Skrupulatnie przygotowana równa jest najlepszej wędlinie, a konsystencją urozmaica inne mięsne dania.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 1 nóżka wieprzowa</p><p>- 1 gicz cielęca (najłatwiej dostać w sklepach mięsnych, nie spotkałam w supermarketach)</p><p>- 1/4 kurczaka (brałam udko, ale można zamienić na pierś)</p><p>- 1/4 kg chudej wieprzowiny (kupowałam bardzo chudą łopatkę)</p><p>- 2 cebule</p><p>- 2 liście laurowe</p><p>- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty</p><p>- 4 ząbki czosnku</p><p>- 10 ziaren pieprzu czarnego</p><p>- 5 ziaren ziela angielskiego</p><p>- 3 suszone prawdziwki</p><p>- 1 łyżka cukru</p><p>- 2 łyżeczki vegety (najczęściej opuszczam - chociaż dodaje smaku, kto chce, niech zostawia)</p><p></p><p>Starannie oczyszczone nóżki i mięso zalewamy w dużym garnku taką ilością wody, by ledwie przykrywała mięso. Dodajemy vegetę (ja tylko sól i pieprz) , gotujemy na małym ogniu, tuż przed pierwszym zawrzeniem szumujemy. Dodajemy wówczas oczyszczone warzywa, przyprawy i gotujemy wszystko na małym ogniu (pod przykryciem). Zupełnie miękkie mięso wyjmujemy z bulionu i obieramy z kości, póki gorące. Kroimy w kostkę. Rosół dwukrotnie przecedzamy przez gazę ułożoną na sitku. Ja ją (gazę) najpierw moczę wodą i dokładnie wyciskam. Według oryginalnego przepisu na dnie salaterki układamy plasterki cytryny, ładnie pokrojonej marchewki, groszku zielonego (ja cytryny nie daję, bo nadaje galarecie kwaskowatego - zepsutego posmaku). Przykrywamy pokrojonym mięsem i zalewamy bulionem. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. </p><p>Podajemy z ósemkami cytryny lub <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=38640&view=findpost&p=1510394" target="_blank">sosem tatarskim</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1516258, member: 10341"] Przepis znaleziony i kilkakrotnie wypróbowany zs "Smaków i aromatów". Galaretka wyjątkowo aromatyczna i smaczna. Polecam na świąteczny stół. Skrupulatnie przygotowana równa jest najlepszej wędlinie, a konsystencją urozmaica inne mięsne dania. [B]Składniki [/B]- 1 nóżka wieprzowa - 1 gicz cielęca (najłatwiej dostać w sklepach mięsnych, nie spotkałam w supermarketach) - 1/4 kurczaka (brałam udko, ale można zamienić na pierś) - 1/4 kg chudej wieprzowiny (kupowałam bardzo chudą łopatkę) - 2 cebule - 2 liście laurowe - 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty - 4 ząbki czosnku - 10 ziaren pieprzu czarnego - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 suszone prawdziwki - 1 łyżka cukru - 2 łyżeczki vegety (najczęściej opuszczam - chociaż dodaje smaku, kto chce, niech zostawia) Starannie oczyszczone nóżki i mięso zalewamy w dużym garnku taką ilością wody, by ledwie przykrywała mięso. Dodajemy vegetę (ja tylko sól i pieprz) , gotujemy na małym ogniu, tuż przed pierwszym zawrzeniem szumujemy. Dodajemy wówczas oczyszczone warzywa, przyprawy i gotujemy wszystko na małym ogniu (pod przykryciem). Zupełnie miękkie mięso wyjmujemy z bulionu i obieramy z kości, póki gorące. Kroimy w kostkę. Rosół dwukrotnie przecedzamy przez gazę ułożoną na sitku. Ja ją (gazę) najpierw moczę wodą i dokładnie wyciskam. Według oryginalnego przepisu na dnie salaterki układamy plasterki cytryny, ładnie pokrojonej marchewki, groszku zielonego (ja cytryny nie daję, bo nadaje galarecie kwaskowatego - zepsutego posmaku). Przykrywamy pokrojonym mięsem i zalewamy bulionem. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Podajemy z ósemkami cytryny lub [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=38640&view=findpost&p=1510394"]sosem tatarskim[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Studzienina
Bottom