Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Succotash - rodzaj salat popularnych w stanach.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1639732" data-attributes="member: 2354"><p>Sa to salaty z gotowanych i surowych jarzyn razem polaczonych i bardzo smaczne.</p><p>Jak zwykle jest tyle wersji, ile szefow, kilka bardzo mi sie podoba i sa to salaty jarskie.</p><p></p><p>Salata succotash (nie wiem jakby to bylo po polsku) wg. Bobby Flay, porcja na 8 osob:</p><p></p><p><a href="https://www.foodnetwork.com/recipes/bobby-flay/succotash-salad-recipe-1960056" target="_blank">https://www.foodnetwork.com/recipes/bobby-f...-recipe-1960056</a></p><p></p><p>2 szklanki gotowanej lima fasoli (moze byc mrozona albo z puszki)</p><p>2 szklanki kukurydzy ( z puszki albo surowej)</p><p>2 szkl. podgotowanej zielonej fasolki (3-4-min)</p><p>2 roma (sliwkowe) pomidory</p><p>1 czerwona papryka pokrojona w kostke</p><p>2 zielone cebulki typu scallion (takie wieksze) ukosnie pokrojone</p><p>pol czerwonej cebuli cienko pokrojonej</p><p></p><p>wszystko wymieszac w misce</p><p></p><p>dressing: </p><p>1/4 szkl. oliwy z oliwek</p><p>1/4 szkl. jablkowego octu</p><p>1 lyzeczka musztardy Dijon</p><p>zabek czosnku drobno pokrojony</p><p>szczypta cukru, sol, pieprz, drobno posiekane cilantro, albo natka pietruszki (moj dodatek)</p><p>wymieszac najlepiej w sloiku i polac salate.</p><p>--------------------------------------------------------------</p><p>Succotash wg. Katie Lee, porcja na 6 osob:</p><p></p><p><a href="https://www.foodnetwork.com/recipes/katie-lee/succotash-salad0-3363983" target="_blank">https://www.foodnetwork.com/recipes/katie-l...-salad0-3363983</a></p><p></p><p>mrozona lima fasola (10 uncji) mw.32-35 dkg</p><p>kukurydza z trzech kolb swieza, albo z puszki</p><p>1 avocado porojone w kostke</p><p>male pomidorki - szklanka</p><p>1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli (ja bym wziela pol cebuli)</p><p>1 papryczka jalapeno bez pestek posiekana</p><p>10 listkow bazylii</p><p>1/3 szkl. extra virgin oliwy z oliwek</p><p>3 lyzki czerwonego winnego octu</p><p>1 lyzeczka miodu, koszerna sol, pieprz</p><p></p><p>w osolonej wodzie zagotowac surowa lima fasole i zielona fasolke razem 3-5 min., odcedzic, wlozyc do lodowatej wody, zielona fasolke pokroic na kawalki 2-3 cm.</p><p>W duzej misce wymieszac wszystkie skladniki, osobno zrobic vinegret: oliwa, ocet. miod, lyzeczka soli i pol lyzeczki pieprzu. Polac salatke i wymieszac.</p><p>------------------------------------------------------</p><p>Succotash wg. Giada De Lauretiis, na 4-6 osob:</p><p></p><p><a href="https://www.foodnetwork.com/recipes/giada-de-laurentiis/summer-succotash-5273642" target="_blank">https://www.foodnetwork.com/recipes/giada-d...ccotash-5273642</a></p><p></p><p>zielona lub zolta fasolka mw. 30 dkg.</p><p>kukurydza 2,5 szklanki</p><p>szklanka mini pomidorkow przekrojonych na pol, mozliwie zoltych</p><p>mala czerwona papryka pokrojona w paski</p><p>1/4 szkl. miety posiekanej</p><p>2 lyzki swiezego oregano posiekane (mozna dac suszony)</p><p>2 lyzki bialego balsamicznego octu (ew. uzyc czerwonego, moim zdaniem)</p><p>1/4 szkl. oliwy extra virgin</p><p>3/4 lyzeczki koszernej soli</p><p>swieza mozzarella w kostke, ok. 25 dkg.</p><p></p><p>Wymieszac wszystkie skladniki, polac sporzadzonym sosem vinegrette, i dstawic na godzine, przed podaniem dodac ser.</p><p>--------------------------------------------------------------</p><p>Succotash wg. Valerie Bertinelli, na 8 osob:</p><p></p><p><a href="https://www.foodnetwork.com/recipes/valerie-bertinelli/succotash-salad-4494860" target="_blank">https://www.foodnetwork.com/recipes/valerie...h-salad-4494860</a></p><p></p><p>ok. pol kg. mrozonej fasoli lima</p><p>ok. pol kg. mrozonej kukurydzy</p><p>extra virgine oliwa</p><p>1 duza cebula cienko pokrojona</p><p>2 lyzki octu jablkowego</p><p>3 lyzeczki posiekanej natki pietruszki</p><p>1 lyzeczka posiekanej szalwii</p><p>1/8 lyzeczki startej galki muszkatolowej (szczypta)</p><p>4 roma (sliwkowe) dojrzale pomidory drobno posiekane</p><p>sol koszerna (1/2 lyzeczki) i pieprz (1/4 lyzeczki)</p><p></p><p>zagotowac wode i posolic, dodac fasole lima, gotowac 15-20 min., dorzucic kukurydze, zagotowac i odcedzic, przeplukac zimna woda.</p><p>W miedzyczasie na srednim ogniu rozgrzac oliwe i i poddusic cebule 8 - 10 min. mieszajac, ochlodzic.</p><p>W odpowiedniej misce rozmieszac ocet, natke, szalwie, galke muszk., sol i pieprz, 3 lyzki oliwy, dodac skladniki i wymieszac.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1639732, member: 2354"] Sa to salaty z gotowanych i surowych jarzyn razem polaczonych i bardzo smaczne. Jak zwykle jest tyle wersji, ile szefow, kilka bardzo mi sie podoba i sa to salaty jarskie. Salata succotash (nie wiem jakby to bylo po polsku) wg. Bobby Flay, porcja na 8 osob: [URL="https://www.foodnetwork.com/recipes/bobby-flay/succotash-salad-recipe-1960056"]https://www.foodnetwork.com/recipes/bobby-f...-recipe-1960056[/URL] 2 szklanki gotowanej lima fasoli (moze byc mrozona albo z puszki) 2 szklanki kukurydzy ( z puszki albo surowej) 2 szkl. podgotowanej zielonej fasolki (3-4-min) 2 roma (sliwkowe) pomidory 1 czerwona papryka pokrojona w kostke 2 zielone cebulki typu scallion (takie wieksze) ukosnie pokrojone pol czerwonej cebuli cienko pokrojonej wszystko wymieszac w misce dressing: 1/4 szkl. oliwy z oliwek 1/4 szkl. jablkowego octu 1 lyzeczka musztardy Dijon zabek czosnku drobno pokrojony szczypta cukru, sol, pieprz, drobno posiekane cilantro, albo natka pietruszki (moj dodatek) wymieszac najlepiej w sloiku i polac salate. -------------------------------------------------------------- Succotash wg. Katie Lee, porcja na 6 osob: [URL="https://www.foodnetwork.com/recipes/katie-lee/succotash-salad0-3363983"]https://www.foodnetwork.com/recipes/katie-l...-salad0-3363983[/URL] mrozona lima fasola (10 uncji) mw.32-35 dkg kukurydza z trzech kolb swieza, albo z puszki 1 avocado porojone w kostke male pomidorki - szklanka 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli (ja bym wziela pol cebuli) 1 papryczka jalapeno bez pestek posiekana 10 listkow bazylii 1/3 szkl. extra virgin oliwy z oliwek 3 lyzki czerwonego winnego octu 1 lyzeczka miodu, koszerna sol, pieprz w osolonej wodzie zagotowac surowa lima fasole i zielona fasolke razem 3-5 min., odcedzic, wlozyc do lodowatej wody, zielona fasolke pokroic na kawalki 2-3 cm. W duzej misce wymieszac wszystkie skladniki, osobno zrobic vinegret: oliwa, ocet. miod, lyzeczka soli i pol lyzeczki pieprzu. Polac salatke i wymieszac. ------------------------------------------------------ Succotash wg. Giada De Lauretiis, na 4-6 osob: [URL="https://www.foodnetwork.com/recipes/giada-de-laurentiis/summer-succotash-5273642"]https://www.foodnetwork.com/recipes/giada-d...ccotash-5273642[/URL] zielona lub zolta fasolka mw. 30 dkg. kukurydza 2,5 szklanki szklanka mini pomidorkow przekrojonych na pol, mozliwie zoltych mala czerwona papryka pokrojona w paski 1/4 szkl. miety posiekanej 2 lyzki swiezego oregano posiekane (mozna dac suszony) 2 lyzki bialego balsamicznego octu (ew. uzyc czerwonego, moim zdaniem) 1/4 szkl. oliwy extra virgin 3/4 lyzeczki koszernej soli swieza mozzarella w kostke, ok. 25 dkg. Wymieszac wszystkie skladniki, polac sporzadzonym sosem vinegrette, i dstawic na godzine, przed podaniem dodac ser. -------------------------------------------------------------- Succotash wg. Valerie Bertinelli, na 8 osob: [URL="https://www.foodnetwork.com/recipes/valerie-bertinelli/succotash-salad-4494860"]https://www.foodnetwork.com/recipes/valerie...h-salad-4494860[/URL] ok. pol kg. mrozonej fasoli lima ok. pol kg. mrozonej kukurydzy extra virgine oliwa 1 duza cebula cienko pokrojona 2 lyzki octu jablkowego 3 lyzeczki posiekanej natki pietruszki 1 lyzeczka posiekanej szalwii 1/8 lyzeczki startej galki muszkatolowej (szczypta) 4 roma (sliwkowe) dojrzale pomidory drobno posiekane sol koszerna (1/2 lyzeczki) i pieprz (1/4 lyzeczki) zagotowac wode i posolic, dodac fasole lima, gotowac 15-20 min., dorzucic kukurydze, zagotowac i odcedzic, przeplukac zimna woda. W miedzyczasie na srednim ogniu rozgrzac oliwe i i poddusic cebule 8 - 10 min. mieszajac, ochlodzic. W odpowiedniej misce rozmieszac ocet, natke, szalwie, galke muszk., sol i pieprz, 3 lyzki oliwy, dodac skladniki i wymieszac. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Succotash - rodzaj salat popularnych w stanach.
Top
Bottom