Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Sucharki z migdałami i oliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1653754" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sucharki z migdałami i oliwkami</strong></p><p>(Croquets sales aux olives)</p><p></p><p>Popularna na południu Francji przekąska do lampki wina.</p><p></p><p>Przepis źródłowy – David Lebovitz Moja kuchnia w Paryżu</p><p></p><p>Proporcje na małą keksówkę długości 23 cm.</p><p>Ja mam jedną regulowaną od 20 do 30 cm, więc mogłam sobie mniej więcej ustawić.</p><p>Myślę, że na zwykłą keksówkę długości 30 cm należałoby podwoić ilość składników.</p><p></p><p>Składniki:</p><p>1/2 szklanki (70 g) pszennej mąki uniwersalnej (u mnie tortowa orkiszowa)</p><p>1/2 szklanki pszennej mąki razowej (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)</p><p>1 łyżka cukru</p><p>1 łyżeczka ziół prowansalskich lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (dałam tymianek i zioła dalmatyńskie)</p><p>1/2 łyżeczki soli morskiej lub gruboziarnistej niejodowanej</p><p>1/2 łyżeczki sody oczyszczanej</p><p>1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu (dodatkowo dałam nieco pieprzu cytrynowego)</p><p>1 szklanka (250 ml) maślanki</p><p>1/3 szklanki (45 g) grubo posiekanych migdałów</p><p>1/3 szklanki (60 g) grubo posiekanych oliwek bez pestek</p><p>Autor dodaje, że jeśli wykorzystuje się oliwki w zalewie, należy je osuszyć przed pieczeniem papierowym ręcznikiem.</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni.</p><p>Natłuścić keksówkę, spód wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam całą keksówkę).</p><p>Połączyć w misce suche składniki, wlać maślankę i mieszać szpatułką. Na końcu dodać oliwki i migdały. Ja dałam nieco więcej maślanki, bo ciasto wydawało mi się za gęste.</p><p>Ciasto przełożyć do keksówki, piec 30 minut.</p><p>Odstawić do wystudzenia na 5 minut, wyjąć z keksówki i studzić na kuchennej kratce.</p><p>Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni.</p><p>Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia lub matami silikonowymi (mnie wystarczyła jedna).</p><p>Ostrym nożem do chleba pokroić ciasto w cienkie kromki (ok. 0,75 cm grubości), ułożyć na blachach i piec ok. 30 – 35 minut, zamieniając w połowie pieczenia blachy miejscami i odwracając kromki na drugą stronę, aby się równomiernie zrumieniły.</p><p>Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.</p><p>Można je przechowywać przez tydzień w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.</p><p>Moje sucharki następnego dnia po upieczeniu (przechowywane w szczelnej puszce) straciły chrupkość, więc je przed podaniem wstawiłam na krótko do piekarnika.</p><p></p><p>[ATTACH=full]98416[/ATTACH]</p><p>1/2</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1653754, member: 1024"] [B]Sucharki z migdałami i oliwkami[/B] (Croquets sales aux olives) Popularna na południu Francji przekąska do lampki wina. Przepis źródłowy – David Lebovitz Moja kuchnia w Paryżu Proporcje na małą keksówkę długości 23 cm. Ja mam jedną regulowaną od 20 do 30 cm, więc mogłam sobie mniej więcej ustawić. Myślę, że na zwykłą keksówkę długości 30 cm należałoby podwoić ilość składników. Składniki: 1/2 szklanki (70 g) pszennej mąki uniwersalnej (u mnie tortowa orkiszowa) 1/2 szklanki pszennej mąki razowej (u mnie orkiszowa pełnoziarnista) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (dałam tymianek i zioła dalmatyńskie) 1/2 łyżeczki soli morskiej lub gruboziarnistej niejodowanej 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu (dodatkowo dałam nieco pieprzu cytrynowego) 1 szklanka (250 ml) maślanki 1/3 szklanki (45 g) grubo posiekanych migdałów 1/3 szklanki (60 g) grubo posiekanych oliwek bez pestek Autor dodaje, że jeśli wykorzystuje się oliwki w zalewie, należy je osuszyć przed pieczeniem papierowym ręcznikiem. Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Natłuścić keksówkę, spód wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam całą keksówkę). Połączyć w misce suche składniki, wlać maślankę i mieszać szpatułką. Na końcu dodać oliwki i migdały. Ja dałam nieco więcej maślanki, bo ciasto wydawało mi się za gęste. Ciasto przełożyć do keksówki, piec 30 minut. Odstawić do wystudzenia na 5 minut, wyjąć z keksówki i studzić na kuchennej kratce. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia lub matami silikonowymi (mnie wystarczyła jedna). Ostrym nożem do chleba pokroić ciasto w cienkie kromki (ok. 0,75 cm grubości), ułożyć na blachach i piec ok. 30 – 35 minut, zamieniając w połowie pieczenia blachy miejscami i odwracając kromki na drugą stronę, aby się równomiernie zrumieniły. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Można je przechowywać przez tydzień w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Moje sucharki następnego dnia po upieczeniu (przechowywane w szczelnej puszce) straciły chrupkość, więc je przed podaniem wstawiłam na krótko do piekarnika. [ATTACH type="full" alt="sucharki_prowansalskie1.jpg"]98416[/ATTACH] 1/2 [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Sucharki z migdałami i oliwkami
Top
Bottom