Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Suchary żytnie kruche na post
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="JanBartlomiej" data-source="post: 757168" data-attributes="member: 10961"><p>Właśnie chrupię jednego. Suchy, chrupiacy, słono-kminkowy, postny.</p><p></p><p>recepture oparłem na przepisie z &quot;Gospodyni Litewskiej&quot; (głównie przeskalowując ilości poszczególnych składników)</p><p></p><p>Wpierw przytoczę oryginał a potem podam ilości użytych przeze mnie składników</p><p></p><p><em>Suchary żytnie kruche na post</em></p><p><em></em></p><p><em>Do czterech garncy mąki owsianej wlać do dzieży trzy garnce wody ciepłej, ale nie gorącej; niech tak pod nakryciem stoi przez noc całą, aby trochę ukwaśniała rozczyna. Nazajutrz cedzi się ona przez przetak i jak na chleb zwyczajny miesi się z mąką żytnią pytlową, do której piąta lub czwarta część pszennej jest dodana; na tę proporcję wyjść może, mniej więcej, 6 do 8 garncy zmieszanej mąki.</em></p><p><em></em></p><p><em>Ciasto się miesi po dodaniu jednej szklanki drożdży, i stawia pod nakryciem dla podejścia, co we dwie lub trzy godziny nastąpić może, według mocy drożdży. Wtenczas robią się z niego małe bułeczki, które, gdy podejdą na stolnicy, pieką się, jak chleb zwyczajny, krócej tylko od chleba trzymane w piecu.</em></p><p><em></em></p><p><em>Po wyjęciu, gdy ochłodną, rozkrajać je na pół, jak każde sucharki, i każdą środkową stronę pokrapiać z lekka piwem, osypywać solą z kminem, potem na blasze raz jeszcze wstawić te suchary do pieca wolniejszego, niż pierwszą razą, tak, aby uschły, a nie popaliły się.</em></p><p><em></em></p><p><em>Takie suchary są bardzo kruche i smaczne, jedzą się w poście z piwem i oliwą. W ciepłem i suchem miejscu trzymane niedaleko pieca, przez kilka tygodni nie tracą swej kruchości, w wilgoci i zimnie odchodzą i smak tracą.</em></p><p><em></em></p><p><em>Na te suchary trzeba mieć dzieżę małą osobną, bo gdy się w chlebnej robią, chleb się po nich po kilku razach zepsuje.</em></p><p></p><p>Na rozczynę wziąłem kwaterkę (= cup'ę, szklankę) mąki owsianej, 3/4 kwaterki wody i pół kwaterki zakwasu żytniego (1:1 woda - mąka żytnia) i po starannem wymieszaniu zostawiłem do ukwaśnienia w temperaturze pokojowej na 24 godziny.</p><p></p><p>Rozczynę zmieszałem z:</p><p></p><p>1 1/2 kwaterki mąki żytniej</p><p>1/2 kwaterki maki pszennej</p><p>1 łyżeczką drożdży instant</p><p>1/2 kwaterki wody (można dac mniej - odpowiednio do potrzeby)</p><p></p><p>(do składników sypkich wlałem rozczynę a po wymieszaniu dodałem odpowiednią ilość wody, dla zagniecenia dość luźnego ciasta, ale takiego, by dało się uformować w niezbyt lepką kulę)</p><p></p><p>Po wyrośnięciu zagniotłem krótko na omaczonej stonnicy i uformowałem 12 bułek (suto mokrymi rękoma)</p><p></p><p>Bułki zostawiłem do wyrośniecia na posmarowanej olejem blasze i piekłem ok 20-30 minut w nagrzanym do ok 200 st C piekarniku</p><p></p><p>Po przestygnięciu, osoliwszy przekrojone bułki b. grubą solą i pokminkowawszy, obsuszyłem w piekarniku.</p><p></p><p>Smacznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="JanBartlomiej, post: 757168, member: 10961"] Właśnie chrupię jednego. Suchy, chrupiacy, słono-kminkowy, postny. recepture oparłem na przepisie z "Gospodyni Litewskiej" (głównie przeskalowując ilości poszczególnych składników) Wpierw przytoczę oryginał a potem podam ilości użytych przeze mnie składników [I]Suchary żytnie kruche na post Do czterech garncy mąki owsianej wlać do dzieży trzy garnce wody ciepłej, ale nie gorącej; niech tak pod nakryciem stoi przez noc całą, aby trochę ukwaśniała rozczyna. Nazajutrz cedzi się ona przez przetak i jak na chleb zwyczajny miesi się z mąką żytnią pytlową, do której piąta lub czwarta część pszennej jest dodana; na tę proporcję wyjść może, mniej więcej, 6 do 8 garncy zmieszanej mąki. Ciasto się miesi po dodaniu jednej szklanki drożdży, i stawia pod nakryciem dla podejścia, co we dwie lub trzy godziny nastąpić może, według mocy drożdży. Wtenczas robią się z niego małe bułeczki, które, gdy podejdą na stolnicy, pieką się, jak chleb zwyczajny, krócej tylko od chleba trzymane w piecu. Po wyjęciu, gdy ochłodną, rozkrajać je na pół, jak każde sucharki, i każdą środkową stronę pokrapiać z lekka piwem, osypywać solą z kminem, potem na blasze raz jeszcze wstawić te suchary do pieca wolniejszego, niż pierwszą razą, tak, aby uschły, a nie popaliły się. Takie suchary są bardzo kruche i smaczne, jedzą się w poście z piwem i oliwą. W ciepłem i suchem miejscu trzymane niedaleko pieca, przez kilka tygodni nie tracą swej kruchości, w wilgoci i zimnie odchodzą i smak tracą. Na te suchary trzeba mieć dzieżę małą osobną, bo gdy się w chlebnej robią, chleb się po nich po kilku razach zepsuje.[/I] Na rozczynę wziąłem kwaterkę (= cup'ę, szklankę) mąki owsianej, 3/4 kwaterki wody i pół kwaterki zakwasu żytniego (1:1 woda - mąka żytnia) i po starannem wymieszaniu zostawiłem do ukwaśnienia w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Rozczynę zmieszałem z: 1 1/2 kwaterki mąki żytniej 1/2 kwaterki maki pszennej 1 łyżeczką drożdży instant 1/2 kwaterki wody (można dac mniej - odpowiednio do potrzeby) (do składników sypkich wlałem rozczynę a po wymieszaniu dodałem odpowiednią ilość wody, dla zagniecenia dość luźnego ciasta, ale takiego, by dało się uformować w niezbyt lepką kulę) Po wyrośnięciu zagniotłem krótko na omaczonej stonnicy i uformowałem 12 bułek (suto mokrymi rękoma) Bułki zostawiłem do wyrośniecia na posmarowanej olejem blasze i piekłem ok 20-30 minut w nagrzanym do ok 200 st C piekarniku Po przestygnięciu, osoliwszy przekrojone bułki b. grubą solą i pokminkowawszy, obsuszyłem w piekarniku. Smacznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Suchary żytnie kruche na post
Bottom