Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Suflet genueński
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1593837" data-attributes="member: 10341"><p>Kto ma ochotę na kartofle, to zapraszam. Ja już zjadłam, a ponieważ okazało się smakowite, uczciwie polecam. Podaję proporcje dla 4 osób, czyli rodzinne, bo ja zadowoliłam się porcją dla singielki. Oczywiście wypatrzone w &quot;Smakach i aromatach.&quot;Dla rodziny najpierw gromadzimy:</p><p> - 6 - 7 średnich ziemniaków</p><p> - 2 cebule</p><p> - 5 suszonych prawdziwków (dzięki Tatro, jeszcze trzymam przesypane liśćmi laurowymi)</p><p> - 1 pęczek natki pietruszki (niezbyt duży)</p><p> - 1 filiżanka śmietanki 12 % (nie wiedziałam jaką filiżankę autor miał na myśli, więc wzięłam 250 ml i dolewałam powoli i z umiarem)</p><p> - 15 dkg utartego ementalera</p><p> - 4 duże twarde pomidory</p><p> - 2 łyżki tartej bułki</p><p> - 2 jajka</p><p> - 2 łyżki masła</p><p> - 1 łyżeczka kminku</p><p> - 1 łyżeczka majeranku </p><p>- sól, pieprz</p><p></p><p>Najpierw moczymy prawdziwki w gorącej wodzie przez 30 minut. Potem wyjmujemy grzyby, kroimy w cieniutkie paseczki, a wodę zachowujemy. Obrane cebule i pomidory bez skórki kroimy w dość grube plastry. Obieramy ziemniaki i kroimy w cieniutkie plasterki.</p><p>Rozgrzewamy w rondelku łyżkę masła, podsmaż grzyby, by wydobyć z nich cały smak.</p><p>Smaru7jemy żaroodporne naczynie masłem, wysypujemy tartą bułką. Układamy - jak dachówkę - ziemniaki, pomidory i cebule. Oprószamy solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem.</p><p>Ubijamy w garnuszku jajka ze śmietanką. Wsypujemy utarty ser, podsmażone grzyby i mieszamy razem. Polewamy ułożone w naczyniu warzywa Przykrywamy zapiekankę folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Po godzinie suflet powinien być gotowy. Ja próbuję jeden plasterek, bo odmiany ziemniaków są różne, a także różny czas ich pieczenia.</p><p></p><p>Podajemy na gorąco z zieloną sałatą.</p><p>Według mnie do sałaty pasuje zarówno sos winegret, jak i poczciwa polska zalewa śmietanowa. Odmiany ziemniaków są różne, a także różny czas ich pieczenia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1593837, member: 10341"] Kto ma ochotę na kartofle, to zapraszam. Ja już zjadłam, a ponieważ okazało się smakowite, uczciwie polecam. Podaję proporcje dla 4 osób, czyli rodzinne, bo ja zadowoliłam się porcją dla singielki. Oczywiście wypatrzone w "Smakach i aromatach."Dla rodziny najpierw gromadzimy: - 6 - 7 średnich ziemniaków - 2 cebule - 5 suszonych prawdziwków (dzięki Tatro, jeszcze trzymam przesypane liśćmi laurowymi) - 1 pęczek natki pietruszki (niezbyt duży) - 1 filiżanka śmietanki 12 % (nie wiedziałam jaką filiżankę autor miał na myśli, więc wzięłam 250 ml i dolewałam powoli i z umiarem) - 15 dkg utartego ementalera - 4 duże twarde pomidory - 2 łyżki tartej bułki - 2 jajka - 2 łyżki masła - 1 łyżeczka kminku - 1 łyżeczka majeranku - sól, pieprz Najpierw moczymy prawdziwki w gorącej wodzie przez 30 minut. Potem wyjmujemy grzyby, kroimy w cieniutkie paseczki, a wodę zachowujemy. Obrane cebule i pomidory bez skórki kroimy w dość grube plastry. Obieramy ziemniaki i kroimy w cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy w rondelku łyżkę masła, podsmaż grzyby, by wydobyć z nich cały smak. Smaru7jemy żaroodporne naczynie masłem, wysypujemy tartą bułką. Układamy - jak dachówkę - ziemniaki, pomidory i cebule. Oprószamy solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Ubijamy w garnuszku jajka ze śmietanką. Wsypujemy utarty ser, podsmażone grzyby i mieszamy razem. Polewamy ułożone w naczyniu warzywa Przykrywamy zapiekankę folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Po godzinie suflet powinien być gotowy. Ja próbuję jeden plasterek, bo odmiany ziemniaków są różne, a także różny czas ich pieczenia. Podajemy na gorąco z zieloną sałatą. Według mnie do sałaty pasuje zarówno sos winegret, jak i poczciwa polska zalewa śmietanowa. Odmiany ziemniaków są różne, a także różny czas ich pieczenia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Suflet genueński
Top
Bottom