- Kwi 23, 2006
- 1,690
- 0
- 0
Przepis jest na 4 osoby.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z o liwek
- 1 duża cebula, pokrojona
- 225g wołowiny, zmielonej lub drobno posiekanej
- ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 400g pomidorów w sosie własnym
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 175g drobnego makaronu - kolanka, muszelki, kokardki
- masło do wysmarowania foremki
- 3 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 40g parmezanu (potrzeba więcej - do posypania)
1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjuisza. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, wrzucić cebulę i smażyć ją na ostrym ogniu ok 5 min od czasu do czasu mieszając. Dorzucić mięso i smażyć do czasu aż się zezłoci. Dodać czosnej, pomidory i sos, w którym były. Doprowadxić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomieć i dusić przez 20min.
2. Ugotować makaron al dente.
3. Wysmarować masłem foremkę do sufletów o p ojemności 1,2l. Ubić żółtkai dodać dod sosu. Wylać na makaron. Białka ubić na sztywno, wyłożyć na sos. Posypać parmezanem. Piec ok 45 minut. Posypać znowu parmezanem i podawać.
Przepis pochodzi z ksiażki "les indisponsable - pates"
Uwagi:
Żółtka ubiłam z parmezanem i wymieszałam z sosem. Sos i makaron wymieszalam ze sobą
Dałam więcej czosnku, ponieważ lubię. Zamiast przecieru dałam więcej pomidorów z sosem własnym - i tak się wygotowało.
Ta porcja wystarczyła dla 3 osób, które się solidnie najadły
(ale nie było zup, ani sałatek jako dodatków).
Wydaje mi się, że dobre będzie z jakąś sałatą
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z o liwek
- 1 duża cebula, pokrojona
- 225g wołowiny, zmielonej lub drobno posiekanej
- ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 400g pomidorów w sosie własnym
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 175g drobnego makaronu - kolanka, muszelki, kokardki
- masło do wysmarowania foremki
- 3 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 40g parmezanu (potrzeba więcej - do posypania)
1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjuisza. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, wrzucić cebulę i smażyć ją na ostrym ogniu ok 5 min od czasu do czasu mieszając. Dorzucić mięso i smażyć do czasu aż się zezłoci. Dodać czosnej, pomidory i sos, w którym były. Doprowadxić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomieć i dusić przez 20min.
2. Ugotować makaron al dente.
3. Wysmarować masłem foremkę do sufletów o p ojemności 1,2l. Ubić żółtkai dodać dod sosu. Wylać na makaron. Białka ubić na sztywno, wyłożyć na sos. Posypać parmezanem. Piec ok 45 minut. Posypać znowu parmezanem i podawać.
Przepis pochodzi z ksiażki "les indisponsable - pates"
Uwagi:
Żółtka ubiłam z parmezanem i wymieszałam z sosem. Sos i makaron wymieszalam ze sobą
Dałam więcej czosnku, ponieważ lubię. Zamiast przecieru dałam więcej pomidorów z sosem własnym - i tak się wygotowało.
Ta porcja wystarczyła dla 3 osób, które się solidnie najadły
Wydaje mi się, że dobre będzie z jakąś sałatą