Przepis i pomysł zaczerpnęłam z Burdy - Agencja Muza. Składniki obliczone na 4 porcje. Poczyniłam pewne zmiany, ponieważ uważam, że chudy ser nie nadaje się do tego typu deserów.
Składniki
75 dkg jabłek
4 jajka (osobno żółtka i osobno białka)
15 dkg cukru
drobno starta skórka z cytryny
1 torebka cukru waniliowego
50 dkg dobrego ( niewilgotnego) twarogu (może być trzykrotnie mielony)
12 - 13 dkg grysiku
1/2 opakowania proszku do pieczenia
sól
trochę soku z cytryny
masło do formy
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie cząstki. Żółtka z cukrem, skórką cytrynową i cukrem waniliowym ucieramy na krem, dodajemy twaróg przetarty przez sito (jeśli przed tym nie był mielony), grysik oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z kremem serowym. Dodajemy cząstki jabłek, wlewamy do natłuszczonej formy sufletowej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Pieczemy 35 - 40 minut, nie zaglądając do pieca, bo zmiana temperatury powoduje, że suflet opada. Po tym czasie, kiedy suflet jest już ładnie zrumieniony, robimy próbę patyczka. Jeśli na wetkniętym w suflet patyczku nie ma ciasta, suflet jest gotowy. Podajemy na gorąco z sosem waniliowym. Przepis na sos jest przy desarach z gruszek. Po skończonym pieczeniu nie trzeba zwlekaćs z podawaniem sufletu, ponieważ stygnąc szybko opada.
Składniki
75 dkg jabłek
4 jajka (osobno żółtka i osobno białka)
15 dkg cukru
drobno starta skórka z cytryny
1 torebka cukru waniliowego
50 dkg dobrego ( niewilgotnego) twarogu (może być trzykrotnie mielony)
12 - 13 dkg grysiku
1/2 opakowania proszku do pieczenia
sól
trochę soku z cytryny
masło do formy
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie cząstki. Żółtka z cukrem, skórką cytrynową i cukrem waniliowym ucieramy na krem, dodajemy twaróg przetarty przez sito (jeśli przed tym nie był mielony), grysik oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z kremem serowym. Dodajemy cząstki jabłek, wlewamy do natłuszczonej formy sufletowej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Pieczemy 35 - 40 minut, nie zaglądając do pieca, bo zmiana temperatury powoduje, że suflet opada. Po tym czasie, kiedy suflet jest już ładnie zrumieniony, robimy próbę patyczka. Jeśli na wetkniętym w suflet patyczku nie ma ciasta, suflet jest gotowy. Podajemy na gorąco z sosem waniliowym. Przepis na sos jest przy desarach z gruszek. Po skończonym pieczeniu nie trzeba zwlekaćs z podawaniem sufletu, ponieważ stygnąc szybko opada.