Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Suflet serowy z jabłkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 771160" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Przepis i pomysł zaczerpnęłam z Burdy - Agencja Muza</span>. Składniki obliczone na 4 porcje. Poczyniłam pewne zmiany, ponieważ uważam, że chudy ser nie nadaje się do tego typu deserów.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>75 dkg jabłek</p><p> 4 jajka (osobno żółtka i osobno białka)</p><p>15 dkg cukru</p><p>drobno starta skórka z cytryny</p><p>1 torebka cukru waniliowego</p><p>50 dkg dobrego ( niewilgotnego) twarogu (może być trzykrotnie mielony)</p><p>12 - 13 dkg grysiku</p><p>1/2 opakowania proszku do pieczenia</p><p>sól</p><p>trochę soku z cytryny</p><p>masło do formy</p><p></p><p>Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie cząstki. Żółtka z cukrem, skórką cytrynową i cukrem waniliowym ucieramy na krem, dodajemy twaróg przetarty przez sito (jeśli przed tym nie był mielony), grysik oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z kremem serowym. Dodajemy cząstki jabłek, wlewamy do natłuszczonej formy sufletowej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Pieczemy 35 - 40 minut, nie zaglądając do pieca, bo zmiana temperatury powoduje, że suflet opada. Po tym czasie, kiedy suflet jest już ładnie zrumieniony, robimy próbę patyczka. Jeśli na wetkniętym w suflet patyczku nie ma ciasta, suflet jest gotowy. Podajemy na gorąco z sosem waniliowym. Przepis na sos jest przy desarach z gruszek. Po skończonym pieczeniu nie trzeba zwlekaćs z podawaniem sufletu, ponieważ stygnąc szybko opada.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 771160, member: 10341"] [SIZE=10]Przepis i pomysł zaczerpnęłam z Burdy - Agencja Muza[/SIZE]. Składniki obliczone na 4 porcje. Poczyniłam pewne zmiany, ponieważ uważam, że chudy ser nie nadaje się do tego typu deserów. [B]Składniki[/B] 75 dkg jabłek 4 jajka (osobno żółtka i osobno białka) 15 dkg cukru drobno starta skórka z cytryny 1 torebka cukru waniliowego 50 dkg dobrego ( niewilgotnego) twarogu (może być trzykrotnie mielony) 12 - 13 dkg grysiku 1/2 opakowania proszku do pieczenia sól trochę soku z cytryny masło do formy Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie cząstki. Żółtka z cukrem, skórką cytrynową i cukrem waniliowym ucieramy na krem, dodajemy twaróg przetarty przez sito (jeśli przed tym nie był mielony), grysik oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z kremem serowym. Dodajemy cząstki jabłek, wlewamy do natłuszczonej formy sufletowej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Pieczemy 35 - 40 minut, nie zaglądając do pieca, bo zmiana temperatury powoduje, że suflet opada. Po tym czasie, kiedy suflet jest już ładnie zrumieniony, robimy próbę patyczka. Jeśli na wetkniętym w suflet patyczku nie ma ciasta, suflet jest gotowy. Podajemy na gorąco z sosem waniliowym. Przepis na sos jest przy desarach z gruszek. Po skończonym pieczeniu nie trzeba zwlekaćs z podawaniem sufletu, ponieważ stygnąc szybko opada. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Suflet serowy z jabłkami
Top
Bottom