Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Suflet z dyni
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 904519" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Suflet z dyni</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - &quot;Dynia, melon, arbuz i cukinia&quot; Wyd. Naumann & Gobel</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 dynia ok. 700 g (u mnie ok. 500 g pokrojonego miaższu z dyni)</p><p>250 ml mleka</p><p>2 łyżki grysiku kukurydzianego (u mnie kasza manna)</p><p>3 jajka</p><p>100 g świeżo startego cheddaru</p><p>sól, pieprz, gałka muszkatołowa</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Dynię obrać, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Gotować około 20 minut w posolonej wodzie. Zmiksować.</p><p>Nagrzać piekarnik do 210 stopni C (z termoobiegiem - do 190).</p><p>Mocno zagrzać mleko, wsypać kaszkę. Mieszając ostrożnie podgrzewać na małym ogniu około 10 minut (mojej wystarczyło pięć). Zdjąć z palnika.</p><p>W międzyczasie oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do kaszki wraz z przyprawami, delikatnie wymieszać, a potem połączyć z dyniowym puree.</p><p>Wsypać do masy tarty ser, wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie połączyć składniki, mieszając widelcem.</p><p>Przełożyć do dużej formy lub czterech małych foremek (ja posmarowałam je wcześniej masłem). Zapiekać około 30 minut, aż suflet wyrośnie.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Miałam melonową dynię o wodnistym miąższu, więc po ugotowaniu odcedzałam ją przez kilka godzin na sicie.</p><p>Suflet wyszedł bardzo smaczny. Polecam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 904519, member: 1024"] [B]Suflet z dyni[/B] Źródło przepisu - "Dynia, melon, arbuz i cukinia" Wyd. Naumann & Gobel [B]Składniki:[/B] 1 dynia ok. 700 g (u mnie ok. 500 g pokrojonego miaższu z dyni) 250 ml mleka 2 łyżki grysiku kukurydzianego (u mnie kasza manna) 3 jajka 100 g świeżo startego cheddaru sól, pieprz, gałka muszkatołowa [B]Wykonanie:[/B] Dynię obrać, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Gotować około 20 minut w posolonej wodzie. Zmiksować. Nagrzać piekarnik do 210 stopni C (z termoobiegiem - do 190). Mocno zagrzać mleko, wsypać kaszkę. Mieszając ostrożnie podgrzewać na małym ogniu około 10 minut (mojej wystarczyło pięć). Zdjąć z palnika. W międzyczasie oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do kaszki wraz z przyprawami, delikatnie wymieszać, a potem połączyć z dyniowym puree. Wsypać do masy tarty ser, wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie połączyć składniki, mieszając widelcem. Przełożyć do dużej formy lub czterech małych foremek (ja posmarowałam je wcześniej masłem). Zapiekać około 30 minut, aż suflet wyrośnie. [B]Moje uwagi:[/B] Miałam melonową dynię o wodnistym miąższu, więc po ugotowaniu odcedzałam ją przez kilka godzin na sicie. Suflet wyszedł bardzo smaczny. Polecam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Suflet z dyni
Top
Bottom