Super deluxe tarta gruszkowa (Przepis Agalu)

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Kruche ciasto

składniki
ciasto:
3 szklanki przedniej mąki (krupczatki)
kostka margaryny
dwa żółtka
1/3 szklanki śmietany
1/2 szklanki cukru
3-4 łyżki kakao
1/2 kg gruszek

Zalewa:

4 jajka
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru
1,5 kubka kremówki

sposób przygotowania
Mąkę i margarynę siekam nożem, aż margaryna będzie w małych kawałeczkach. Dodaję do tego żółtka, solę i bardzo, ale to bardzo szybko zagniatam w kulę - nie wyrabiam wcale ciasta, doprowadzam tylko do stanu, że całość jest mniej więcej sklejona w jedną bryłę. Ciasto owinięte w folię ląduje w zamrażalniku.
Na tarce ścieramy ciasto, wylepiamy formę do tarty. Podpiekamy dość mocno w temperaturze 190 stopni, około 30 minut.
Układamy pokrojone gruszki, przykrywamy je przygotowaną zalewą i na 30 -40 min znów do pieca.

Ja posypałam gruchy jeszcze cynamonkiem przed upieczeniem :lol: a co se bede żałować! Siedzę właśnie i wcinam jeszcze ciepłą
Mniamć, dziękuję Agalu za przepisik :lol: Pycha!

Tak mi wyszła, bo się spieszyłam i nie miałam zbyt dużej ilości śmietanki, ale na drugi raz się postaram.

grucha.jpg

agalu

Member
Paź 13, 2004
291
0
0
Ta Twoja tarta piękniejsza wyszła niż moja
icon_smile.gif

Ja daję dużo tej zalewy, ona jest najsmaczniejsza, ale wtedy gruchy tak malowniczo nie wyglądają.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Oj to musi byc smakowite...

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Ta Twoja tarta piękniejsza wyszła niż moja
icon_smile.gif

Ja daję dużo tej zalewy, ona jest najsmaczniejsza, ale wtedy gruchy tak malowniczo nie wyglądają.
Domyślam się Aguś, ale mi się jajca skończyły i śmietany też miałam reszteczką, więc zalewa była z 2 jajec i 1/2 szklanki śmietanki. Gdy kupię gruszeczki to zrobię wersję orginalną, choć nie wiem czy tak duża ilość zalewy nie wypłynie z mojej foremeczki :lol:

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
36
Jestem beznadziejna :oops: . Przepis jest malo precyzyjny jesli chodzi o mieszanie skladnikow. Jako, ze nigdy tarty nie robilam, to wiedzialam ze cos [pojdzie nie tak :lol: . Wymieszaalm make, sol i zoltka, ale za nic nie chcialo mi sie zlepic w kulke. Zastanawialam sie czy dodac smietanki, dodalam i cos zaczelo sie lepiej kleic hihi. Przypomnialo mi sie, ze kakao jest w przepise, dodalam , zawinelam w folie i do zamrazarki.
Patrze na stol, a tu cukier stoi :oops: . Szybko wyjelam ciasto i dodalam cukru. Nie wiem czy cos z tego ciasta wyjdzie bo takie wymemłane jest, a w przepise jak byk stoi "doprowadzam do stanu, ze calosc jest mniej wiecej sklejona w jedna bryle".

Nie mam tez pojecia jak dlugo musi byc w tej zamrazarce.

Matko, ze mnie pokusilo na ta tarte. Jeszcze druga czesc przede mna czyli pieczenie. Zanim zaczne to chyba sobie :cheers:
Wiktorka spi, a mi sie plackow kurde blade zachcialo :dump:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Zalewę bylejak wymieszać, a ciasto można zrobić z innego przepisu - choć ten dla mnie jest najprostszy na świecie :lol:

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
36
Kasha, tarta chyba w miare sie udala. Pieklam sam spod dosc dlugo (dluzej niz w przepisie), potem wylalam zalewe. Po upieczeniu okazalo sie, ze ciasto jakies takie miekkie, bardzo mąką było je czuc. Podpieklam jeszcze raz, ale z kolei ta zalewa sie tez spiekla i juz nie byla taka dobra jak po pierwszym wyjeciu z pieca.
Ja nakluwalam surowe ciasto widelcem. Moze to przez to cos poszlo nie tak?
Ogolnie ciasto dobre, brzegi spieczone na wegielek, gruszki z cynamonem mniam, mniam.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Zrobiłam ją wczoraj tzn. ciasto miałam swoje w zamrażarce, tylko wierzch z tego przepisu wzięłam. Ogólnie bardzo mi smakuje, ale wolałabym jednak żeby zamiast gruszek jabłka były, bo troszkę za mdłe wyszło, mimo, że przed wylaniem polewy gruszki skropiłam sokiem cytrynowym.
tartagruszkowa0023id.jpg

tartagruszkowa0056dn.jpg

Bećka

Member
Paź 30, 2005
13
0
0
Wiele lat temu miałam przepis na taką tarte tylko ze śliwkami :mrgreen:
Posiałam go
icon_sad.gif
niestety
Dziś mam wielką radoche :mrgreen: przepis już wydrukowany, tylko zamiast gruszek będą śliwki i jutro zapominam że się odchudzam :lol:
Ale będzie wyżerka, mniammmmmmmmmmm :mrgreen:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy