- Wrz 25, 2004
- 20,571
- 3
- 0
Kruche ciasto
składniki
ciasto:
3 szklanki przedniej mąki (krupczatki)
kostka margaryny
dwa żółtka
1/3 szklanki śmietany
1/2 szklanki cukru
3-4 łyżki kakao
1/2 kg gruszek
Zalewa:
4 jajka
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru
1,5 kubka kremówki
sposób przygotowania
Mąkę i margarynę siekam nożem, aż margaryna będzie w małych kawałeczkach. Dodaję do tego żółtka, solę i bardzo, ale to bardzo szybko zagniatam w kulę - nie wyrabiam wcale ciasta, doprowadzam tylko do stanu, że całość jest mniej więcej sklejona w jedną bryłę. Ciasto owinięte w folię ląduje w zamrażalniku.
Na tarce ścieramy ciasto, wylepiamy formę do tarty. Podpiekamy dość mocno w temperaturze 190 stopni, około 30 minut.
Układamy pokrojone gruszki, przykrywamy je przygotowaną zalewą i na 30 -40 min znów do pieca.
Ja posypałam gruchy jeszcze cynamonkiem przed upieczeniem
a co se bede żałować! Siedzę właśnie i wcinam jeszcze ciepłą
Mniamć, dziękuję Agalu za przepisik
Pycha!
Tak mi wyszła, bo się spieszyłam i nie miałam zbyt dużej ilości śmietanki, ale na drugi raz się postaram.
składniki
ciasto:
3 szklanki przedniej mąki (krupczatki)
kostka margaryny
dwa żółtka
1/3 szklanki śmietany
1/2 szklanki cukru
3-4 łyżki kakao
1/2 kg gruszek
Zalewa:
4 jajka
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru
1,5 kubka kremówki
sposób przygotowania
Mąkę i margarynę siekam nożem, aż margaryna będzie w małych kawałeczkach. Dodaję do tego żółtka, solę i bardzo, ale to bardzo szybko zagniatam w kulę - nie wyrabiam wcale ciasta, doprowadzam tylko do stanu, że całość jest mniej więcej sklejona w jedną bryłę. Ciasto owinięte w folię ląduje w zamrażalniku.
Na tarce ścieramy ciasto, wylepiamy formę do tarty. Podpiekamy dość mocno w temperaturze 190 stopni, około 30 minut.
Układamy pokrojone gruszki, przykrywamy je przygotowaną zalewą i na 30 -40 min znów do pieca.
Ja posypałam gruchy jeszcze cynamonkiem przed upieczeniem
Mniamć, dziękuję Agalu za przepisik
Tak mi wyszła, bo się spieszyłam i nie miałam zbyt dużej ilości śmietanki, ale na drugi raz się postaram.