Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Suropieki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1505281" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis na to danie znalazłam w &quot;Nowej Kuchni Polskiej&quot;(wyd. .Winiary i Gazeta Wyborcza, czyli wyd. Agora) - w spotkaniach z kuchnią góralską. Robiłam je trzykrotnie, wprowadzając własne zmiany, zanim zdecydowałam się je zamieścić na forum. Podam przepis oryginalny i moje przystosowania. Danie obliczone jest dla 4 osób.</p><p><strong>Składnik</strong>i</p><p>- 60 dkg wieprzowiny od szynki</p><p>- 2 łyżki smalcu</p><p>- 1 łyżka masła</p><p>- 1 łyżka mąki (wziełam więcej, bo również do obtoczenia)</p><p>- sól, pieprz</p><p>- 1 pietruszka</p><p>- 1 marchewka</p><p>- kawałek selera (brałam ćwierć średniego, po obraniu)</p><p>- 1 duża cebula (wzięłam białą, ale może być zwykła)</p><p>- 1 nieduży burak (pominęłam)</p><p>- 1 dkg rodzynek (najprawdopodobniej błąd drukarski - dałam ponad 5 dkg (słuszną garść)</p><p>- 1 - 2 kwaśne jabłka (wzięłam 2 średnie)</p><p>- 10 dkg pieczarek (lepsze były boczniaki)</p><p>- 1/4 szklanki jasnego piwa</p><p>- 1/2 szklanki śmietany (22 %)</p><p>- 1 łyżka koncentratu pomidorowego</p><p>- 5 dkg suszonych śliwek bez pestek (wzięłam kalifornijskie)</p><p>- sok z cytryny</p><p>- sól, pieprz</p><p>- przyprawa do zup (pominęłam, bo nie lubię)</p><p>- do smaku - tymianek, ziele angielskie (2-3 ziarna), jałowiec 4 ziarna i posiekana natka do posypania.</p><p></p><p>Mięso kroimy na płaty, trochę rozbijamy tłuczkiem, obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle. </p><p>Teraz robimy sos: moczymy śliwki, jarzyny obieramy i ścieramy na grubej tarce, pieczarki i cebulę kroimy w talarki. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy pieczarki, smażymy przez chwilę. Warzywa podduszamy na smalcu, wlewamy piwo i koncentrat pomidorowy rozrobiony w śmietanie, dodajemy pieczarki z cebulą, rodzynki i osączone śliwki.Wsypujemy przyprawy i wszystko mieszamy. Do sosu wkładamy obsmażone mięso i dusimy do miękkości na małym ogniu. Na 10 minut przed końcem duszenia (u mnie mięso już jest miękkie) dodajemy obrane i pokrojone w cząstki (bez gniazd nasiennych) jabłka. Mięso wyjmujemy z rondla, sos przecedzamy lub przecieramy przez sito. Suropieki można ułożyć na grzankach z pszennej bułki i polać sosem.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi </strong></p><p><strong></strong>Danie lepsze jest z boczniakami. Jeśli ich nie mamy, nie ma tragedii, bo i pieczarki sprawdzają się zupełnie dobrze. Dalej robię wszystko zgodnie z przepisem, tylko sosu nie przecedzam ani nie przecieram przez sito - po prostu zostawiam wszystkie uduszone składniki. Wychodzi trochę jak rago&#251;t - doskonałe w smaku. Podaję z makaronem tagliatelle i surówką z pora. Smacznego.</p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1505281, member: 10341"] Przepis na to danie znalazłam w "Nowej Kuchni Polskiej"(wyd. .Winiary i Gazeta Wyborcza, czyli wyd. Agora) - w spotkaniach z kuchnią góralską. Robiłam je trzykrotnie, wprowadzając własne zmiany, zanim zdecydowałam się je zamieścić na forum. Podam przepis oryginalny i moje przystosowania. Danie obliczone jest dla 4 osób. [B]Składnik[/B]i - 60 dkg wieprzowiny od szynki - 2 łyżki smalcu - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki (wziełam więcej, bo również do obtoczenia) - sól, pieprz - 1 pietruszka - 1 marchewka - kawałek selera (brałam ćwierć średniego, po obraniu) - 1 duża cebula (wzięłam białą, ale może być zwykła) - 1 nieduży burak (pominęłam) - 1 dkg rodzynek (najprawdopodobniej błąd drukarski - dałam ponad 5 dkg (słuszną garść) - 1 - 2 kwaśne jabłka (wzięłam 2 średnie) - 10 dkg pieczarek (lepsze były boczniaki) - 1/4 szklanki jasnego piwa - 1/2 szklanki śmietany (22 %) - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 5 dkg suszonych śliwek bez pestek (wzięłam kalifornijskie) - sok z cytryny - sól, pieprz - przyprawa do zup (pominęłam, bo nie lubię) - do smaku - tymianek, ziele angielskie (2-3 ziarna), jałowiec 4 ziarna i posiekana natka do posypania. Mięso kroimy na płaty, trochę rozbijamy tłuczkiem, obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle. Teraz robimy sos: moczymy śliwki, jarzyny obieramy i ścieramy na grubej tarce, pieczarki i cebulę kroimy w talarki. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy pieczarki, smażymy przez chwilę. Warzywa podduszamy na smalcu, wlewamy piwo i koncentrat pomidorowy rozrobiony w śmietanie, dodajemy pieczarki z cebulą, rodzynki i osączone śliwki.Wsypujemy przyprawy i wszystko mieszamy. Do sosu wkładamy obsmażone mięso i dusimy do miękkości na małym ogniu. Na 10 minut przed końcem duszenia (u mnie mięso już jest miękkie) dodajemy obrane i pokrojone w cząstki (bez gniazd nasiennych) jabłka. Mięso wyjmujemy z rondla, sos przecedzamy lub przecieramy przez sito. Suropieki można ułożyć na grzankach z pszennej bułki i polać sosem. [B]Moje uwagi [/B]Danie lepsze jest z boczniakami. Jeśli ich nie mamy, nie ma tragedii, bo i pieczarki sprawdzają się zupełnie dobrze. Dalej robię wszystko zgodnie z przepisem, tylko sosu nie przecedzam ani nie przecieram przez sito - po prostu zostawiam wszystkie uduszone składniki. Wychodzi trochę jak ragoût - doskonałe w smaku. Podaję z makaronem tagliatelle i surówką z pora. Smacznego. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Suropieki
Bottom