Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Surówka indyjska z kapusty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1447469" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Surówka indyjska z kapusty</strong></p><p></p><p>Źródło - Kuchnia Lidla:</p><p><a href="http://kuchnialidla.pl/product/Wieprzowe-szaszlyki-z-surowka-indyjska" target="_blank">http://kuchnialidla.pl/product/Wieprzowe-s...urowka-indyjska</a></p><p></p><p>Składniki:</p><p>Surówka:</p><p>&#8226;1/4 główki białej kapusty (dałam pół główki młodej kapusty)</p><p>&#8226;2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie olej z pestek winogron)</p><p>&#8226;1 łyżeczka gorczycy</p><p>&#8226;1 łyżeczka curry (dałam madras curry i trochę kurkumy)</p><p>&#8226;1/2 łyżeczki kminku (u mnie kumin, w ziarnach i mielony)</p><p>&#8226;60 ml octu ryżowego</p><p>&#8226;sok z 1/2 cytryny (u mnie cała limonka)</p><p>&#8226;1 łyżka miodu</p><p>&#8226;2 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie słupki (dałam trzy młode)</p><p> &#8226;50 g orzeszków ziemnych (75 g przed obraniem) - dałam uprażone i posiekane nerkowce</p><p>&#8226;świeżo mielona sól</p><p>&#8226;świeżo mielony pieprz</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Na patelni prażymy 50 g orzechów (pilnujemy, żeby się nie przypaliły). Kminek rozcieramy w moździerzu. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy gorczycę. Gdy gorczyca zacznie pękać, dodajemy kminek i curry, mieszamy całość, dodajemy ocet ryżowy, sok z 1/2 cytryny, miód. Uprażone orzechy wrzucamy do moździerza i je rozkruszamy. Wyłączamy ogień pod garnkiem z gorczycą, dodajemy sól i pieprz. Posiekaną białą kapustę i marchewkę wrzucamy do miski. Polewamy je winegretem z gorczycą. Całość mieszamy. Odstawiamy na mniej więcej 2 godziny, by kapusta &#8222;przegryzła się&#8221; z sosem winegret. Na koniec posypujemy surówkę pokruszonymi orzechami.</p><p>Moje uwagi:</p><p>W mojej wersji bardzo smaczna. Z cytryną będzie pewnie jeszcze lepsza. Ze względu na to, że wzięłam młodą kapustę, nie musiałam długo czekać, aż smaki się &quot;przegryzą&quot;, tylko podałam krótko po przyrządzeniu.</p><p></p><p>[ATTACH=full]83794[/ATTACH]</p><p></p><p>Przed podaniem dodałam dla koloru nieco posiekanej dymki i posypałam podprażonym czarnym i białym sezamem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]83799[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1447469, member: 1024"] [B]Surówka indyjska z kapusty[/B] Źródło - Kuchnia Lidla: [URL="http://kuchnialidla.pl/product/Wieprzowe-szaszlyki-z-surowka-indyjska"]http://kuchnialidla.pl/product/Wieprzowe-s...urowka-indyjska[/URL] Składniki: Surówka: •1/4 główki białej kapusty (dałam pół główki młodej kapusty) •2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie olej z pestek winogron) •1 łyżeczka gorczycy •1 łyżeczka curry (dałam madras curry i trochę kurkumy) •1/2 łyżeczki kminku (u mnie kumin, w ziarnach i mielony) •60 ml octu ryżowego •sok z 1/2 cytryny (u mnie cała limonka) •1 łyżka miodu •2 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie słupki (dałam trzy młode) •50 g orzeszków ziemnych (75 g przed obraniem) - dałam uprażone i posiekane nerkowce •świeżo mielona sól •świeżo mielony pieprz Wykonanie: Na patelni prażymy 50 g orzechów (pilnujemy, żeby się nie przypaliły). Kminek rozcieramy w moździerzu. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy gorczycę. Gdy gorczyca zacznie pękać, dodajemy kminek i curry, mieszamy całość, dodajemy ocet ryżowy, sok z 1/2 cytryny, miód. Uprażone orzechy wrzucamy do moździerza i je rozkruszamy. Wyłączamy ogień pod garnkiem z gorczycą, dodajemy sól i pieprz. Posiekaną białą kapustę i marchewkę wrzucamy do miski. Polewamy je winegretem z gorczycą. Całość mieszamy. Odstawiamy na mniej więcej 2 godziny, by kapusta „przegryzła się” z sosem winegret. Na koniec posypujemy surówkę pokruszonymi orzechami. Moje uwagi: W mojej wersji bardzo smaczna. Z cytryną będzie pewnie jeszcze lepsza. Ze względu na to, że wzięłam młodą kapustę, nie musiałam długo czekać, aż smaki się "przegryzą", tylko podałam krótko po przyrządzeniu. [ATTACH=full]83794[/ATTACH] Przed podaniem dodałam dla koloru nieco posiekanej dymki i posypałam podprażonym czarnym i białym sezamem. [ATTACH=full]83799[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Surówka indyjska z kapusty
Top
Bottom