Surówka kapuściana (kózkowa)

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Od kilku dni zajadamy sie surówką, którą odkryłam przed laty dzieki koledze od horoskopów, a która pewnego lata zrobiła furorę na działce znajomych w Kózkach, zyskując miano kultowej. Potem jakos odeszła w zapomnienie, aż do teraz
icon_smile.gif


Jest pyszna!


Kapusta młoda
pomidory (1 lub 2)
koperek
sól, pieprz
opcjonalnie sok z cytryny, ale pomidor daje rade,


Szatkujemy dośc drobno młoda kapustę - tak ok. 1/4 głowki
Solimy.
Odstawiamy na jakiś czas.
Dodajemy pokrojony koperek.
Pomidory kroimy w kostke lub plasterki i wrzucamy do kapusty.

Mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.

_lub_rafal_ewela_2013_10_20_183.jpg

Polecam!!!!
 

Załączniki

  • _lub_rafal_ewela_2013_10_20_183.jpg
    _lub_rafal_ewela_2013_10_20_183.jpg
    197.4 KB · Wyświetleń: 47
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Graz @ 3 Jun 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1526758Od kilku dni zajadamy sie surówką, którą odkryłam przed laty dzieki koledze od horoskopów, a która pewnego lata zrobiła furorę na działce znajomych w Kózkach, zyskując miano kultowej. Potem jakos odeszła w zapomnienie, aż do teraz
icon_smile.gif
O wiiidzisz! mam wlasnie troche mlodej kapusty posiekanej i posolonej. Koperek i pomidory też są! Zaraz jutro zrobie i odmelduje co i jak.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Oj, a ja właśnie pół zbywającej główki zużyłam do zapiekanki...

A czy tam żaden olej/śmietana/jogurt itp nie idzie? i wyłącznie sól? bez pieprzu?
edit
a nie, widzę w składnikach że jest pieprz tylko nie wiem jaki?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
pieprz czarny

nie, własnie żadnej smietany nie daje się, to się robi takie fajne, kwaskowe, pyszne i uzależniające, naprawde warto spróbować

 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
I bez cebulki.
I bez marchewki.
Bez jabłka.
Bez jajka.
Bez fasolki szparagowej
icon_mrgreen.gif

Tylko to, co w przepisie
mniam.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Wlasnie wymieszalam. pomidor byle jaki wiec konieczna byla cytryna, od razu koperek sie smakowo podbił
icon_smile.gif
Troszke soli i czekam , zeby sie przegryzlo.
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,840
64
48
ja też wypróbuję, pamiętam, ze moja mama młodą kapustę robiła właśnie bez jogurtów, śmietan majonezów i innych zabielaczy
icon_smile.gif

 

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
izunia2007 @ 4 Jun 2014 napisał:
*
No i skąd ja wezmę młodą kapustę, jak u mnie tego niet?

Kapuste zamien na marchewke i dodaj zabek czosnku lecker.gif Tylko ze to juz bedzie surowka marchewkowa icon_smile.gif

Dokładnie chodzi o to że kapucha jest, ale nie ma nigdy młodej, tak jak nie ma młodych ziemniaczków.Przez cały rok są jednakowo "stare"
icon_sad.gif
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Pół godziny - godzina wystarczy

Mozna spróbowac zrobić z nie-młodej kapusty, drobno poszatkować, bedzie chyba ostrzejsza
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,651
2,951
113
O, czegos takiego szukałam. Jednak dodam łyżeczkę oliwy, w czymś te witaminy muszą się rozpuścić.
icon_smile.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Dokumentacja:

surówka_kózkowa_cc.jpg

Dobra! zżarta i zapamiętana
icon_smile.gif
Dziekuję!
 

Załączniki

  • surówka_kózkowa_cc.jpg
    surówka_kózkowa_cc.jpg
    34.9 KB · Wyświetleń: 20