Surówka warzywna

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zrobiłam ją z tego, co akurat miałam w domu. Bardzo pasowała do duszonego kurczaka z ziemniakami. Przyznam, że wyjadałam ją jeszcze przed obiadem, chociaż ten przepis to żadne odkrycie, jest banalnie prosty.

Sur_wka__Olgi.jpg

Składniki
kilka liści sałaty
pomidor (wzięłam malinowy, jest mniej wodnisty)
ogórek sałatkowy
średnia cebula
1 strąk czerwonej papryki

Sos
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżki oliwy lub oleju

Sałatę myjemy, dokładnie suszymy i rwiemy na kawałki. Pomidor kroimy w niezbyt małą kostkę, to samo robimy z obranym ogórkiem i oczyszczoną papryką. Cebulę natomiast kroimy w cienkie krążki. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce.
Przygotowujemy sos. Żeby uzyskana emulsja nie rozwarstwiała się, w miseczce ucieramy musztardę z cukrem, solą, pieprzem i octem, a następnie, dodając po łyżeczce oleju lub oliwy wcieramy je dokładnie w pozostałe składniki. Wlanie od razu całego tłuszczu nie pozwoli na dokładne połączenie się z pozostałymi składnikami. Ktoś może powiedzieć, że można to zrobić w zakręconym słoiczku, potrząsając nim energicznie. Ale to nie w przypadku użycia musztardy. Sos jest dość gęsty, przyjemnie słodkawy. Kto lubi bardziej wytrawne sosy, niech zmniejszy ilość cukru.
Sosem polewamy surówkę i podajemy do mięs, wędlin, pieczywa z serem, jajek itp.

Załączniki

• Sur_wka__Olgi.jpg
    Sur_wka__Olgi.jpg
    58.6 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Seniorko, bardzo Ci dziękuję, ponieważ przypomniałaś mi o bardzo przeze mnie lubianej a dawno nie robionej sałatce
bussi.gif

Ja zamiast octu winnego daję balsamiczny, i to w zasadzie jedyna różnica. Także dałam to, co akurat miałam: sałata lodowa, rukola, szczypior, ogórek i pomidor.
Ze smażonym camembertem smakowało wspaniale
cvety.gif

sa_atka.JPG

Załączniki

• sa_atka.JPG
    sa_atka.JPG
    79.2 KB · Wyświetleń: 0

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dzięki, że przypomniałaś mi o tym balsamicznym occie. Mam buteleczkę, jak na polskie warunki zupełnie dobrego i ciągle o nim zapominam
dump.gif
, a przecież byłby idealny w tej kombinacji. Pozdrowienia
wink.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ja uwielbiam balsamiczny, daję go do wielu moich kompozycji. Pozdrawiam
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy