Zrobiłam ją z tego, co akurat miałam w domu. Bardzo pasowała do duszonego kurczaka z ziemniakami. Przyznam, że wyjadałam ją jeszcze przed obiadem, chociaż ten przepis to żadne odkrycie, jest banalnie prosty.
Składniki
kilka liści sałaty
pomidor (wzięłam malinowy, jest mniej wodnisty)
ogórek sałatkowy
średnia cebula
1 strąk czerwonej papryki
Sos
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżki oliwy lub oleju
Sałatę myjemy, dokładnie suszymy i rwiemy na kawałki. Pomidor kroimy w niezbyt małą kostkę, to samo robimy z obranym ogórkiem i oczyszczoną papryką. Cebulę natomiast kroimy w cienkie krążki. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce.
Przygotowujemy sos. Żeby uzyskana emulsja nie rozwarstwiała się, w miseczce ucieramy musztardę z cukrem, solą, pieprzem i octem, a następnie, dodając po łyżeczce oleju lub oliwy wcieramy je dokładnie w pozostałe składniki. Wlanie od razu całego tłuszczu nie pozwoli na dokładne połączenie się z pozostałymi składnikami. Ktoś może powiedzieć, że można to zrobić w zakręconym słoiczku, potrząsając nim energicznie. Ale to nie w przypadku użycia musztardy. Sos jest dość gęsty, przyjemnie słodkawy. Kto lubi bardziej wytrawne sosy, niech zmniejszy ilość cukru.
Sosem polewamy surówkę i podajemy do mięs, wędlin, pieczywa z serem, jajek itp.

Składniki
kilka liści sałaty
pomidor (wzięłam malinowy, jest mniej wodnisty)
ogórek sałatkowy
średnia cebula
1 strąk czerwonej papryki
Sos
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżki oliwy lub oleju
Sałatę myjemy, dokładnie suszymy i rwiemy na kawałki. Pomidor kroimy w niezbyt małą kostkę, to samo robimy z obranym ogórkiem i oczyszczoną papryką. Cebulę natomiast kroimy w cienkie krążki. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce.
Przygotowujemy sos. Żeby uzyskana emulsja nie rozwarstwiała się, w miseczce ucieramy musztardę z cukrem, solą, pieprzem i octem, a następnie, dodając po łyżeczce oleju lub oliwy wcieramy je dokładnie w pozostałe składniki. Wlanie od razu całego tłuszczu nie pozwoli na dokładne połączenie się z pozostałymi składnikami. Ktoś może powiedzieć, że można to zrobić w zakręconym słoiczku, potrząsając nim energicznie. Ale to nie w przypadku użycia musztardy. Sos jest dość gęsty, przyjemnie słodkawy. Kto lubi bardziej wytrawne sosy, niech zmniejszy ilość cukru.
Sosem polewamy surówkę i podajemy do mięs, wędlin, pieczywa z serem, jajek itp.